ΣημαντικότεραΥγεία

Θα τα καταφέρουμε;

Γράφει ο Ελευθέριος Παπαλευθέρης MD-Msc

Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος

Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν, η ελπίδα για «καλά ξεμπερδέματα» ζωντάνεψε αλλά υπάρχει ακόμα δύσκολος και μακρύς δρόμος.

Η κόπωση που επιφέρει στην κοινωνία η παρατεταμένη επιβολή μέτρων είναι γεγονός, οι αντιδράσεις αυξάνουν και οι κορωνο-ιοι χαίρονται και μεταλάσσονται για να επιβιώσουν και αυτοί εφ όσον αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να παραμείνουν στη ζωή μας, δηλαδή  ο συγχρωτισμός.

Σύμφωνα με έρευνα του Imperial college London, το νέο στέλεχος κορωναιού που εμφανίσθηκε στη Μεγ.Βρετανία πριν λίγες ημέρες είναι περισσότερο μεταδοτικό και μολύνει περισσότερο τους νέους κάτω των 20 ετών. Η νέα παραλλαγή έχει πλεονέκτημα μετάδοσης 0,4 έως 0,7 σε αριθμό αναπαραγωγής σε σύγκριση με το προηγουμένως παρατηρούμενο στέλεχος.

 

Αυτό το γεγονός δεν πρέπει να μας τρομάζει  εφ όσον συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς και μαζικά. Η θεωρία ότι ας το κάνουν πρώτα οι άλλοι και θα δούμε οδηγεί σε καταστροφικούς δρόμους.

Για να επιτευχθεί ανοσία ,η λεγόμενη ανοσία κοινότητας(αγέλης) χρειάζεται ένα ποσοστό περίπου 70% σύμφωνα με τους ειδικούς. Το ποσοστό όμως μπορεί να αλλάζει σε κάθε ασθένεια, πχ  η ανοσία της αγέλης κατά της ιλαράς απαιτεί περίπου 95% του πληθυσμού να εμβολιαστεί. Το υπόλοιπο 5% θα προστατευθεί από το γεγονός ότι η ιλαρά δεν θα εξαπλωθεί μεταξύ εκείνων που έχουν εμβολιαστεί. Για την πολιομυελίτιδα, το όριο είναι περίπου 80%. Το κλάσμα του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί κατά του COVID-19 για να αρχίσει να προκαλεί ανοσία στην αγέλη δεν είναι γνωστό. Αυτός είναι ένας σημαντικός τομέας έρευνας και πιθανότατα θα ποικίλλει ανάλογα με την κοινότητα, το εμβόλιο, τους πληθυσμούς που έχουν προτεραιότητα για εμβολιασμό και άλλους παράγοντες.(WHO)

 

Μία παρενέργεια που μπορεί να εμφανισθεί με τον εμβολιασμό είναι αλλεργική αντίδραση σε σπάνιο όμως ποσοστό.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI) ενημέρωσε σχετικά με τους κινδύνους αλλεργικών αντιδράσεων σε νέα εμβόλια mRNA COVID-19, όπως αυτά που παράγονται από τη Moderna και από την Pfizer-BioNTech.

«Οι αντιδράσεις στα εμβόλια, γενικά, είναι σπάνιες», λέει ο ACAAI. Ωστόσο, η ομάδα λέει, τα νέα εμβόλια πρέπει να χορηγούνται σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης όπου μπορούν να αντιμετωπιστούν αντιδράσεις και οι ασθενείς “πρέπει να παρακολουθούνται για τουλάχιστον 15-30 λεπτά … για να παρακολουθούν οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια.”

Εν συντομία, οι συμβουλές του ACAAI περιλαμβάνουν τα εξής:

Όποιος έχει σοβαρή αλλεργική αντίδραση στην πρώτη δόση δεν πρέπει να πάρει τη δεύτερη δόση.

– Τα άτομα με αλλεργίες σε φάρμακα, τρόφιμα, έντομα και λατέξ δεν είναι πιο πιθανό από το ευρύ κοινό να είναι αλλεργικά στα εμβόλια mRNA COVID-19.

-Δεν είναι ακόμη σαφές εάν κάποιος είχε αλλεργική αντίδραση σε παλαιότερου τύπου εμβόλιο ότι θα αντιδράσει άσχημα στα εμβόλια mRNA. Αυτά τα άτομα θα πρέπει να συζητήσουν τα οφέλη και τους κινδύνους του εμβολίου με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

“Αυτές οι συστάσεις βασίζονται στις βέλτιστες γνώσεις μέχρι σήμερα, αλλά θα μπορούσαν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή”, λέει ο ACAAI.

 

ΠΗΓΗ: https://bit.ly/34WddCv American College of Allergy, Asthma and Immunology, online 22 Δεκεμβρίου 2020.

 

Έως σήμερα 5000 συμπολίτες μας απεβίωσαν απ’ τη νόσο, και δυστυχώς η «λίστα» μεγαλώνει

 

 

 

 

 

 

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην περιφέρειά μας ακόμα παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά τη σημαντική μείωση των τελευταίων ημερών.

Αν λοιπόν θέλουμε να τα καταφέρουμε και να απαλλαγούμε το συντομότερο δυνατό απ’ τον εφιάλτη που μας ταλαιπωρεί ας εμπιστευθούμε την επιστήμη, τον ειδικό ιατρό που τόσα χρόνια εμπιστευόμασταν, το Εθνικό σύστημα υγείας της πατρίδας μας που μια χαρά τα κατάφερε έως τώρα, αλλά δεν τελειώσαμε. Σε εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο πρέπει να γίνει τιτάνια προσπάθεια ώστε αν είναι δυνατόν να εμβολιασθεί όλος ο πληθυσμός που προτείνεται. Πλέον είναι στο χέρι μας και μπορούμε, ναι μπορούμε και πρέπει να τα καταφέρουμε. Το χρωστούμε στους ηλικιωμένους που έχουν ακόμα ζωή να χαρούν, στους υγιείς ενήλικες και μεσήλικες που απρόσμενα έχασαν τη ζωή τους ή ταλαιπωρούνται απ’ τη νόσο αλλά και στους νέους μας διότι αυτός είναι ο δικός μας πόλεμος που πρέπει να δώσουμε γι’ αυτούς.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΛΕΥΘΕΡΗΣ MDMsc

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ-ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΣΟΚ: Εκλογές στην Συντονιστική Επιτροπή  Τοπικής και Νομαρχιακής την Κυριακή

Πώς μπορούν οι γονείς να προετοιμάσουν σωστά το παιδί για μία επώδυνη χειρουργική ή νοσηλευτική διαδικασία;

Μαζικά δωρεάν rapid tests με απλή διαδικασία στο testing.gov.gr