Θέσεις

Τα Μέγαρα ταξιδεύουν με το παλιό τους τρένο

(φωτογραφία αρχείου, από έκθεση του πολιτιστικού συλλόγου “Ο Θέογνις”)

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, τα Μέγαρα, καταφέρνουν να διεισδύσουν σε πολύ σημαντικούς χώρους για τον πολιτισμό. Συγκεκριμένα, μια νέα οπτική αντίληψη για το χώρο του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης μας, ταξίδεψε ως μια από τις προτάσεις της Ελληνικής Εθνικής Συμμετοχής στη 13η Διεθνή Έκθεση Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του περασμένου έτους στην Πράγα. Κι έπειτα, μετά από ένα χρόνο, η ίδια πάλι πρόταση φιλοξενείται (από τις 19/9/16) στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς (Αθήνα), στα πλαίσια της έκθεσης [OUT] TOPIAS – Περφόρμανς και υπαίθριος / δημόσιος χώρος. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2016 και οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να δουν, πέραν των άλλων, μιαν άλλη όψη του σιδηροδρομικού σταθμού απ’ αυτή που όλοι μας καθημερινά αντικρίζουμε.
Πρόκειται για αποτέλεσμα πολλών ωρών προσωπικής μελέτης και εργασίας, στα πλαίσια της πτυχιακής μου εργασίας, μέχρις ότου το τελικό αποτέλεσμα να μπορεί επάξια να συνοδεύει το όνομα του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, σε τέτοιου είδους διοργανώσεις. Ωστόσο, με αφορμή την τρέχουσα έκθεση, σκοπός της γραφής μου είναι αφενός ενημερωτικός κι αφετέρου προτρεπτικός.
Καθότι πολλές σκέψεις νέων ανθρώπων παραμένουν διαρκώς “κλειδωμένες στο συρτάρι”, θα ήθελα να προτρέψω τους αρμόδιους φορείς της πόλης να παρέχουν ένα “κλειδί” εξωστρέφειας σε πολίτες που μπορούν να αποτυπώσουν στο χαρτί τεκμηριωμένες δημιουργικές σκέψεις. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το γεγονός ότι οι απόφοιτοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που τυγχάνει να έχουν καταγωγή από τα Μέγαρα, είναι αρκετοί. Γιατί να μην υπάρχει μια βάση δεδομένων που να μπορούν να εκθέσουν την σχετική, με θέματα του τόπου μας, έρευνά τους;
Θαρρώ πως έτσι και κίνητρα για μελέτη με ρεαλιστικά δεδομένα θα δοθούν σε εν δυνάμει απόφοιτους, αλλά και οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται σχετικά με παρεμβάσεις/ επεμβάσεις, θα μπορούν μέσω του πλουραλισμού ιδεών να έχουν αφενός ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα κι αφετέρου να είναι προϊόντα μιας πιο σφαιρικής και εμπεριστατωμένης σκέψης.
Όντας στην υπηρεσία της αισθητικής, θα κλείσω αισιόδοξη με λόγια του Νίκου Καζαντζάκη. “Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα.”

Λένα Δομπρογιάννη
([email protected])
Απόφοιτος Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης & Σχεδιασμού Αντικειμένων του ΤΕΙ Αθήνας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δυτική Αττική: Οι θάνατοι από νεοπλασίες, 1999-2017

Χρήστος Κολλιαλής: “Άλλο ένα σημείο μη φιλικό στο περιβάλλον στο κέντρο των Μεγάρων”

Aleka Stamatiadi

Κυκλοφοριακό χάος