Δημοτικό ΣυμβούλιοΣημαντικότερα

Στο Μελί Αστυνομία-Ασφάλεια-Τροχαία

Την παραχώρηση του παλιού σχολείου που προοριζόταν για Μουσείο ψήφισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο

Αντιρρήσεις από το Δ.Σ. του Σύλλογου Αγ. Ιωάννου Θεολόγου

 

 

Ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη

 

Τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του παλαιού 7ου  Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εισηγήθηκε και ψήφισε η Διοίκηση του Δήμου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που έλαβε χώρα την Δευτέρα 20 Ιουλίου.

Το ζήτημα των περικοπών σε αστυνομικά τμήματα και τροχαίας έχει συζητηθεί τους τελευταίους μήνες, με τον Δήμο να προσπαθεί να βρει λύση να μην καταργηθούν οι αστυνομικοί σταθμοί στους οικισμούς και να μην απομακρυνθεί το τμήμα τροχαίας Μεγάρων στην Ελευσίνα, όπως και άλλες υπηρεσίες.

Οι επαφές έγιναν με στελέχη της κυβέρνησης και του υπουργείου από την Δημοτική Αρχή κατέληξαν στην ανάγκη για παραχώρηση από τον δήμο οικήματος για τη στέγαση των τμημάτων αστυνομίας, ασφάλειας και τροχαίας, σε δημοτικό κτίριο ώστε να μην υπάρχουν ενοίκια, στο πλαίσια των οικονομικών περικοπών.

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων υπήρξε έντονη, με τη Διοίκηση να επιμένει ότι είναι καίρια η παραμονή των τμημάτων για την ασφάλεια των πολιτών, και από την άλλη, οι πολίτες, μέλη του πολιτιστικού συλλόγου του Μελιού «Άγιος Ιωάννης Θεολόγος» να εγείρουν αντιρρήσεις ζητώντας την αξιοποίηση του παλιού σχολείου ως πολιτιστικού κέντρου. Η αντιπολίτευση ακόμα καταψήφισε θέτοντας αρχικά διαδικαστικά θέματα, όπως τις προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου, που καθόριζαν το παλιό σχολείο ως κέντρο πολιτισμού και το νομικό πλαίσιο της παραχώρησης.

Η συζήτηση ήταν μακρά και έντονη και έληξε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα…

 

simboylio2307-03 simboylio2307-01 simboylio2307-02

 

 

[quote]«Το Αρχηγείο της Αστυνομίας ψάχνει κτίρια για να εξοικονομήσει χρήματα από τα ενοίκια, ενώ μένουν ανεκμετάλλευτα δημοτικά κτίρια»[/quote]

 

[quote]«Μας είπαν θα ενισχύσουμε τα τμήματα αλλά δώστε μας χώρο»[/quote]
Αναβολή του θέματος αρχικά ζήτησαν τα μέλη του συλλόγου του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου με γραπτό τους αίτημα στο συμβούλιο.

 

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Γρ. Σταμούλης επιχειρηματολογώντας υπέρ της παραχώρησης του παλιού σχολείου στο Μελί, στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, επεσήμανε ότι θα ισχύει για πέντε χρόνια με την προϋπόθεση να συντηρείται.
Τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, επικαλέστηκε ο Δήμαρχος Γρ. Σταμούλης, ως ανάγκη για τις περικοπές και την εξεύρεση λύσης: «Πρέπει όλοι μα βάλουμε πλάτη σε αυτό το τέλμα. Έχει αρχίσει η διαδικασία συγχώνευσης τμημάτων κλπ.

Με αυτήν την κρίση τρέχουν οι διαδικασίες και με έντονο και σύντομο ρυθμό, το αρχηγείο της αστυνομίας ψάχνει κτίρια για να εξοικονομήσει χρήματα από τα ενοίκια. Ενώ μένουν ανεκμετάλλευτα δημοτικά κτίρια.

Ήρθαν έγγραφα και ζητούν, εάν ο δήμος έχει δυνατότητα, να παραχωρήσει οίκημα για την ασφάλεια, την αστυνομία, την τροχαία».
«Βοηθάμε στην προσπάθεια της κυβέρνησης με όποιο τρόπο μπορούμε, είπε ο Γρ. Σταμούλης, για την εξοικονόμηση πόρων και μια απομάκρυνση που είναι πολύ πιθανή…Είναι θέμα ασφαλείας.

Να μας πάρουν ακόμα μια υπηρεσία; Έχουμε επιτύχει να ενισχυθούν τα τμήματα και τώρα για λόγους οικονομίας να μας πάρουν τα τμήματα;

Κανείς δεν μπορεί να μην πάρει ευθύνη να μη δώσουμε τα οικήματα. Εμείς εξετάζοντας τα κτίρια είδαμε ότι μπορούμε να δώσουμε το παλαιό 7ο δημοτικό σχολείο.
Θα κρατήσουμε όλα τα τμήματα».
«Είχαμε δεχθεί εισήγηση από το σύλλογο του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, για να χρησιμοποιηθεί για δραστηριότητες, πολιτιστικές και άλλες του συλλόγου, ανέφερε ο Γρ. Σταμούλης. Έχουμε το δίλημμα να φύγουν οι υπηρεσίες ή να πάρουν το σχολείο ο σύλλογος; Το παλιό σχολείο έχει μείνει μισοκατεστρεμμένο και ανεκμετάλλευτο».

Από την άλλη πλευρά, ο Γ. Μαρινάκης αναφέρθηκε σε δελτίο τύπου του δήμου που έλεγε για ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων, ως αποτέλεσμα των πιέσεων της δημοτικής αρχής στην κυβέρνηση, με δεδομένη την παραμονή τους.

«Δεν έχετε καταλάβει που βρίσκεται η χώρα με τις διαπραγματεύσεις, με τις τράπεζες, με όλα αυτά που γίνονται, απάντησε ο Γρ. Σταμούλης.
Μας είπαν θα ενισχύσουμε τα τμήματα αλλά δώστε μας χώρο».
Να συμπτυχθούν τα δημοτικά κτίρια και να πληρώνει ο Δήμος Μεγαρέων το ενοίκιο πρότεινε ο Γιάννης Μιχάλαρος.

 

Ο Γ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι θα πρέπει να ανακληθούν οι προηγούμενες αποφάσεις που αφορούν την χρήση του οικήματος του παλιού σχολείου, που είχαν ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων στις 15.01.2014.

Το παλιό 7ο δημοτικό προοριζόταν για να στεγάσει λαογραφικό μουσείο, έκθεση, χώρο για πολιτιστικές δραστηριότητες του συλλόγου του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου.

Αν αντ’ αυτού στεγαστεί άλλη υπηρεσία, ο Γ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι ο δήμος αντιμετωπίζει πρόστιμο με τόκους «αν το εφετείο πει ότι στη συγκεκριμένη φάση εξακολουθούμε να έχουμε αλλαγή χρήσης χώρου με βάση συγκεκριμένο αντικείμενο, και θεωρεί ότι υπάρχει παράβαση από τον δήμο, το ποσό θα ξεπερνά 160 χιλιάδες».
Ο πρώην Δήμαρχος χαρακτήρισε διαδικαστικό ατόπημα την μη ανάκληση των προηγούμενων αποφάσεων και σοβαρό λόγο για αναβολή ώστε να ακολουθηθεί σωστή διαδικασία.

«Δεν έχει γίνει διαβούλευση, πρόσθεσε, για να δούμε τις προθέσεις της τοπικής κοινωνίας, που πιάστηκε εξ απήνης με μια τέτοια πρόταση.

Πώς έρχεται τέτοιο θέμα που αφορά χώρο για δεδομένη χρήση, γιατί υπάρχουν σοβαρά θέματα προστίμων αν δεν υπάρξει η χρήση αυτή.

Ναι μεν για την ασφάλεια συγχρόνως όμως βρίσκεται δίπλα σε εκκλησία, είναι μικρό χώρο, θα μαζεύει κακοποιά στοιχεία…»
Καταψηφίζοντας το θέμα της παραχώρησης του παλιού 7ου δημοτικού σχολείου στο αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας, ο Γ. Μαρινάκης δικαιολόγησε: «ζητήσαμε την αναβολή του θέματος λόγω ήδη ειλημμένων αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου και το αίτημα μας δεν έγινε αποδεκτό καθώς και επειδή προτείναμε άλλο χώρο μεταφοράς των αστυνομικών τμημάτων και τροχαίας».

 

 

[quote]Γ. Μπερδελής: «Έπρεπε να ανακαλούσαμε τις προηγούμενες αποφάσεις και να λέγαμε γιατί τις παίρνουμε πίσω»[/quote]

 

«Έπρεπε να είχαμε ανακαλέσει τις προηγούμενες αποφάσεις, επεσήμανε και ο Γιώργος Μπερδελής.

Αυτό τους υποσχεθήκαμε(σ.σ. να γινόταν πολιτιστικός χώρος) και το ελάχιστο που έπρεπε να είχαμε κάνει είναι να βάλουμε τους λόγους ανάκλησης της απόφασης.
Δεν έχω αμφιβολία για τις καλές σας προθέσεις.

Όμως, το κράτος είναι σε τέτοια οικονομική κατάσταση που δεν έχει να πληρώσει πέντε χρόνια ενοίκια ενώ θα πληρώσει να ανακαινίσει;

Το κόστος του έργου της ανακαίνισης του παλιού σχολείου είναι πολύ μεγαλύτερο από τα ενοίκια στα υπάρχοντα κτίρια.
Κανένας δε θέλει να φύγει το τμήμα. Δεν είναι πρόβλημα που έχει ο δήμος. Δεκάδες δήμαρχοι ανά την Ελλάδα έκαναν διαβήματα για την επικείμενη συρρίκνωση αστυνομικών τμημάτων της χώρας μας.

Δεν έχω καμία αμφιβολία για τις προθέσεις σας, όμως, δεν έχω αμφιβολία να πω «όχι» για τους λόγους που εμπεριστατωμένα εκφράζει στην εισήγηση του συλλόγου, που δεν θέλουν αλλαγή χρήσης με τη μεταφορά εκεί του αστυνομικού τμήματος» κατέληξε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Τώρα» που καταψήφισε.

 

[quote]

Αντ. Χοροζάνης: «Το πρόβλημα δεν είναι του Δήμου»

 

[/quote]
«Δε δεχόμαστε να λύσουμε ένα πρόβλημα που δεν είναι του δήμου, είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Χοροζάνης.

Δεν είναι η αστυνομία στη δικαιοδοσία του δήμου. Επόμενα βέβαια στάδια είναι να πληρώνει ο δήμος, ο κάθε πολίτης για να έχει αστυνομία αλλιώς δε θα έχει. Το κράτος μεταφέρει το πρόβλημα της ασφάλειας στο δήμο». Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντας εκβιαστική την απόφαση, τη συνέδεσε με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη συμφωνία με την Ευρώπη: «ερχόμαστε για να μη διαταράξουμε την κοινωνική συνοχή μας βάζει το δίλημμα η κυβέρνηση η καταστρεφόμαστε ή είναι αργά. Μήπως γίνεται ένα λάθος;».

«Δεν έχουμε αρμοδιότητα ούτε πόρους, δεν μπορεί να μεταθέτει το αρχηγείο σε εμάς, το θέμα συνέχισε ο Αντ. Χοροζάνης καταψηφίζοντας. Είναι ζήτημα πολιτείας και Συντάγματος.

Όλοι να παλέψουμε για να μην φύγει, δεν πρέπει όμως να μπαίνουν εκβιασμοί. Θέλουμε να ενισχύσουμε το αίτημα να ενισχυθεί η αστυνομία».
 

[quote]Ιωάν. Μιχάλαρος: «Δεν έχουμε προγραμματισμό»[/quote]

 

Ο Γιάννης Μιχάλαρος στάθηκε αρχικά στην ευαισθησία κοινωνίας στα θέματα πολιτισμού και έθεσε το θέμα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προγραμματισμού: «…αλλά κι εμείς δεν έχουμε πολιτιστικό κέντρο ούτε στα Μέγαρα.

Το πρόβλημα ξεκινά από παλιά, δεν μπορεί μια πόλη να μην έχει διοικητήριο. Δεν φτιάξαμε ένα μεγάλο πολιτιστικό να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών.

Δεν έχουμε κανένα προγραμματισμό. Πάντα λύναμε τα προβλήματα με έξοδα, με κτίρια κατώτατης ποιότητας. Και η διοίκηση δεν κάνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επικρατεί κατάθλιψη επειδή δεν υπάρχουν χρήματα και δεν προχωράτε στον προγραμματισμό έργων χωρίς ανάγκη χρημάτων. Και σιγά σιγά να βρούμε τον τρόπο να τα προχωρήσουμε.

Ούτε διοικητική αναδιοργάνωση κάνετε.

Δεν είναι σωστή η πολιτική που ακολουθείτε. Να συζητάμε μόνο την ημερήσια διάταξη χωρίς να πηγαίνουμε μπροστά. Εξ απήνης ήλθε το συγκεκριμένο θέμα».
[quote]Ιερ. Πολυχρόνης: «Θετική κίνηση για την κίνηση και την ασφάλεια της περιοχής»[/quote]
Επεισόδια έντασης υπήρξαν αρκετά μεταξύ των εκπροσώπων του Συλλόγου του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, του Μελιού, με διοικούντες, όπως οι Αντιδήμαρχοι και κάτοικοι της περιοχής του Μελιού, Ιερ. Πολυχρόνης και Κων. Καράμπελας, όπως και του Αντιδημάρχου Ιερ. Πολυχρόνη με την μείζονα αντιπολίτευση.

 

«Είχαμε πάρει απόφαση να συμβάλουμε και στο ενοίκιο, ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ιερ. Πολυχρόνης.

Δε δώσατε στο σύλλογο για συγκεκριμένη χρήση, τους είπατε ότι θα κάνουν μουσείο.

Όλοι ήμασταν στα κάγκελα να ενισχύσουμε την ασφάλεια».
Παρενέβη ο Γ. Μαρινάκης χαρακτηρίζοντας «Ντροπή» τους ισχυρισμούς του Αντιδημάρχου.
«Ντροπή είναι για αυτούς που δουλεύουν τον κόσμο, απάντησε ο Ιερ. Πολυχρόνης, που συνέχισε, το αρχηγείο μας είπε να προτείνουμε ένα χώρο.
Προετοιμάστηκε για συγκεκριμένη χρήση, είναι όμως σήμερα ένας χώρος ρημαγμένος.

Ποια είναι η Κοιτίδα πολιτισμού; Ένας ρημαγμένος χώρος; Αυτό είχατε δρομολογήσει τελικά; Καταδικάζει τον τόπο αυτή η απόφαση, λέτε;

Δεν είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης. Αισθάνεστε ανασφαλής δίπλα σε αστυνομικό τμήμα… Θεωρείτε ότι είναι κακό αυτό; Για τη συγκεκριμένη γειτονιά, οικονομικά δε σημαίνει κάτι; Για την ασφάλεια της περιοχής;».

 

«Η τοπική κοινωνία του Μελιού δεν εκφράζεται από έναν σύλλογο όπως όλοι οι άλλοι πολιτιστικοί σύλλογοι δεν εκφράζονται την κοινωνία. Όπου χρειαστεί είμαστε κοντά. Αλλά σε πολιτιστικά θέματα».
«Πρέπει να προσαρμοστούμε στις συνθήκες, επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Ιερ. Πολυχρόνης. Για την ασφάλεια και στην οικονομία της γειτονιάς».

 

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κων/νος Καράμπελας ανέφερε ότι είναι μείζονα θέματα ο πολιτισμός και η ασφάλεια. «Για να υπάρχει όμως πολιτισμός πρέπει να υπάρχει ασφάλεια. Δε θα κάνει κακό στο συνοικισμό, θα κάνει καλό. Θα δουλέψουν μαγαζιά, θα κάνει καλό στην τοπική κοινωνία».

Μία άλλη παράμετρο έθεσε στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Ελ. Παπαλευθέρης που ανέφερε ότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που στεγάζει σήμερα το αστυνομικό τμήμα αγνοεί τις προθέσεις για μεταφορά: «Δεν ξέρει τίποτα και επισκευάζει μάλιστα τα κλιματιστικά. Τα 496 τμ κοστίζουν 2.400 ευρώ το μήνα το ενοίκιο.

Δεν μπορεί η ελληνική πολιτεία να στηρίξει την προσπάθεια του δήμου;

Προτείνω να αναβληθεί το θέμα, να κληθούν οι βουλευτές να ακούσουν αυτά και οι διοικητές να μιλήσουν με τον ιδιοκτήτη. Δεν καταλαβαίνω γιατί έρχεται τόσο εσπευσμένα».
[quote]Θαν. Ζάλης: «Απούσα η Πολιτεία. Είμαστε το αποπαίδι της Δυτ. Αττικής»[/quote]

 

Ο Θαν. Δρένης έκανε λόγο για απόφαση-ρίσκο δεδομένων των προηγούμενων αποφάσεων για τη χρήση του παλιού 7ου δημοτικού. Πρότεινε ακόμη να στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες του Δήμου στο εργοτάξιο.

«Είχαν παραχωρηθεί χώροι για διοικητήρια, είπε ο Θαν. Ζάλης, και πήγαν εκεί που ήθελαν, να νοικιάσει η εκάστοτε εξουσία όπου ήθελε. Εμείς είμαστε το αποπαίδι της δυτικής Αττικής, δεν πρέπει να σταματήσει ο κατήφορος;

Απούσα η πολιτεία, δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Τώρα που έχουμε φτάσει στο γκρεμό λέμε βρείτε κτίρια. Ο Δήμος έχει περιουσία αλλά δεν έχει κτίρια. Ας ζητήσει δωρεές το κράτος να φέρουν γραφεία και να επανδρωθούν στο εργοτάξιο που είναι τεράστιος χώρος. Κανένας δε θέλει να φύγει από την πόλη μας κανένα τμήμα».
Ο Κλεάνθης Βαρελάς χαρακτήρισε «άκυρη» την απόφαση έτσι όπως τέθηκε.

«Για τις προηγούμενες αποφάσεις είχαν γίνει πράγματα, είναι απρέπεια να προχωρήσουμε παρά την απόφαση της γενικής συνέλευσης και παρά προηγούμενες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Η ασφάλεια είναι σε προτεραιότητα. Δεν θέλουμε να φύγουν τα τμήματα. Έπρεπε να γίνει συνέλευση, να παρθεί αναβολή, να γίνουν ενέργειες για ανάκληση, στην παρούσα φάση το θέμα δεν προχωράει».

«Το σημερινό θέμα δεν έχει λόγο συζήτησης, πρόσθεσε στη συνέχεια ο Κλ. Βαρελάς. Αν είναι να ξαναέρθει να γίνει πρώτα συνέλευση».
Εκπροσωπώντας το Συλλόγου του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου του συνοικισμού του Μελιού, μίλησε ο Πρόεδρος Στάθης Μπέτσης.

«Δεν είμαστε ενάντια, στο να φύγουν οι υπηρεσίες. Το σχολείο είναι ιστορικό, διατηρητέο και βρήκατε πάλι από ολόκληρη πόλη ένα κτίριο και πάλι στο Μελί» είπε αναφερόμενος στην προσωρινή στέγαση και άλλου δημοτικού σχολείου στο παλιό σχολείο του 7ου δημοτικού.

«Για τις υλικές ζημιές φέρει ευθύνη ο δήμος γιατί είναι δημοτικό το κτίριο και μας είπατε είναι προσωρινό για πέντε χρόνια όπως για το σχολείο ήταν για ένα έγινε πέντε και απεντάχθηκε το έργο για το μουσείο.

Θα πάνε μόνο τα αστυνομικά τμήματα ή θα έρθουν και Σύριοι;».
Στο ψήφισμα γενικής συνέλευσης του συλλόγου Αγίου Ιωάννου Θεολόγου που διάβασε στο σώμα του δημοτικού συμβουλίου, ο γραμματέας Δημ. Βουδούρης αναφέρεται ότι η απόφαση για χρήση του δημοτικού οικήματος δικαιολογείται μόνο από την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Μόνο ως κατεπείγον μπορεί να έρθει το θέμα στο συμβούλιο, που δεν νομιμοποιείται να φέρει το θέμα.

Η μεταφορά δημοσίων υπηρεσιών από τον κεντρικό ιστό είναι θετική πολεοδομική παρέμβαση που συμβάλει στην ισόρροπη ανάπτυξη και στην αύξηση ανταγωνιστικότητας όμως το παλιό σχολείο δεν ενδείκνυται. Είναι διαχρονικά άρρηκτα συνδεδεμένο με μνήμες προσφυγικού συνοικισμού από τη δεκαετία του ‘50».

Τα μέλη του συλλόγου του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους  καθώς έχουν «δέσμευση να αξιοποιηθεί στα παιδιά μας για γνώση, καλλιέργεια, για τους κατοίκους και επισκέπτες. Να γίνει σύγχρονος πολυχώρος για τη διάσωση του πολιτισμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Πρέπει να συντρέχει έκτακτη και επείγουσα ανάγκη για παραχώρηση κτιρίου δημοτικού στο δημόσιο».

 

 

Κάθετα αντίθετοι κάτοικοι-μέλη του συλλόγου Αγ. Ιωάννου Θεολόγου

[quote]«Ο πολιτισμός θα μας σώσει»[/quote]

 

 

Το λόγο στη συνέχεια πήραν και πολίτες.
Ο Γιώργος Στρατούρης ανέφερε ότι «η χώρα και ο δήμος είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Αφού θα μείνουν, διασφαλιστούν τα τμήματα, να μαζευτούν τα οικονομικά για να γλιτώσουμε ενοίκια» χωρίς να μεταφερθούν τα τμήματα στο παλιό δημοτικό στο Μελί.

Ο Στέφανος Χρήστου, κάτοικος και μέλος του συλλόγου του Μελιού, τόνισε ότι «αγωνιούμε για το κτίριο, έχουμε απευθυνθεί σε χρηματοδότη, δεν το έχουμε εγκαταλείψει γιατί το πονάμε. Στην Ελλάδα που λοιδορείται για την απαξίωση, ας μην απαξιώνουμε τον πολιτισμό.

Σίγουρα είναι αναγκαιότητα η ασφάλεια. Να κάνουμε διάλογο, να μη δηλητηριάζουμε την κοινωνία με αιφνιδιασμούς. Δώστε μας τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το χώρο».
«Σε ποια διάταξη νομικά θα στηριχθεί το θέμα» ρώτησε ο κ. Λάμψας.
Ο Γιώργος Βαγιανός επεσήμανε: «Αυτή η πόλη δε θα βγει από την κρίση παρά με πολιτισμό με την ιστορία της».
Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σαλαμούρας ανέφερε ότι «όλοι οι δήμαρχοι μας έλεγαν να μας φέρουν μια υπηρεσία κάτω. Δε θέλω την αστυνομία, να έρθει μια υπηρεσία. Αν δεν έρθει η αστυνομία το κτίριο θα επισκευασθεί ; Νομίζω ότι δε θα επισκευασθεί και δεν θα έρθει άλλη υπηρεσία».

 

«Ο πολιτισμός θα μας σώσει, είπε χαρακτηριστικά η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αγ. Ιωάννου Θεολόγου, Χρυσούλα Καλαϊτζή-Φουρνάρη. Το μουσείο θα το κληρονομήσουν και τα παιδιά μας, η αστυνομία όμως θα φέρει πολλά κακά».

 

«Χρειάζεται πνοή η γειτονιά, απάντησε ο Ιερ. Πολυχρόνης. Εσείς παίρνατε τα ξύλα και κάνατε περιπολίες…

Πρέπει να βρούμε κάτι που θα δώσει πνοή στη συγκεκριμένη φάση της χώρας και του δήμου. Είναι ρημαδιό το παλιό σχολείο και ντρέπομαι. Στην κατάστασης που είναι, εφόσον δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο πρέπει να επιλέξουμε με θάρρος την καλύτερη λύση».

 

«Η απόφαση είναι προς όφελος και της περιοχής και παραμονής των υπηρεσιών, είπε ο Στ. Φωτίου. Ο δήμαρχος αν κρίνει ότι η σημερινή συζήτηση είναι ικανή να δώσει ικανοποίηση να το καταλάβουν, να στηριχτεί αυτή η απόφαση, αλλιώς θα έχουμε αντιδράσεις μόνο.

Ο δήμαρχος γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες αυτής της απόφασης».

 

 

 

Εντάσεις Διοίκησης-Αντιπολίτευσης και Κατοίκων

«Φτάνουμε στο και πέντε, επεσήμανε ο Γ. Μαρινάκης στη δευτερολογία του.

Με τέτοιες εκβιαστικές αποφάσεις που θέλουν να πιάσουν κοινωνίες εξ απήνης δεν προάγεται ο τόπος. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται με το πιστόλι στο κρόταφο, πού είναι ο εκδημοκρατισμός που επικαλείται ο κ. Δήμαρχος;

Αυτές οι διαδικασίες δεν είναι δημοκρατικές. Όταν δεν έχει ακουστεί η φωνή της τοπικής κοινωνίας είναι έτσι και επικαλούμαστε την κατεπείγουσα ανάγκη. Μέσα από το σύλλογο έγιναν έργα. Ο σύλλογος παραχώρησε το κτίριο στο δήμο για να βοηθήσει στην ανακαίνιση του κτιρίου. Κι έρχεστε να πείτε ότι ο σύλλογος δεν έχει λόγο.

Λαϊκιστές εδώ μέσα δεν θα τους δεχθώ…» είπε ο πρώην Δήμαρχος που συγκρούσθηκε με τον χαρακτηρισμό αυτόν στη συνέχεια με τον Ιερ. Πολυχρόνη ο οποίος είπε χαρακτηριστικά για τον Γ. Μαρινάκη: «έχει βρει τα οχήματά του…». «Τι έκανες για το Μελί;» είπε προς τον πρώην Δήμαρχο ο Κ. Καράμπελας.

Τέλος, αναβολή ζήτησε ο Γ. Μαρινάκης για να γίνουν συζητήσεις χαρακτηρίζοντας «πραξικοπηματικού χαρακτήρα» την απόφαση της διοίκησης.

 

«Ποιος εκμεταλλεύεται, είπε ακόμα ο Ιερ. Πολυχρόνης; Ποιος είχε τάξει στο σύλλογο το κτίριο ενώ δεν επιτρέπεται η παραχώρηση σε σύλλογο;»
«Σεβαστή η δουλειά που έχει κάνει ο σύλλογος, είπε ο Κ. Καράμπελας. Βοηθά αλλά δε σημαίνει ότι εκφράζει την τοπική κοινωνία».
«Να φύγουν τα τμήματα από την περιοχή; ανέφερε στη συνέχεια ο Γρ.  Σταμούλης.

Πρέπει να δούμε το γενικό συμφέρον της πόλης. Εσείς θα έχετε προστατεύσει το κτίριο αλλά θα έχουν φύγει τα τμήματα. Θα πάρετε την κατακραυγή όλων των δημοτών;

Και μιλάμε για μια παραχώρηση πέντε ετών ενός κτιρίου που δεν έχει αξιοποιηθεί. Και με την οικονομική ένδεια αυτή τι να αξιοποιηθεί;
Για την έκτακτη επείγουσα ανάγκη προβλέπεται. Το κράτος καίγεται για χρήματα, είναι έκτακτη και επείγουσα ανάγκη».

Τα επεισόδια έντασης και οι έντονοι διάλογοι μεταξύ Γ. Μαρινάκη, Γρ. Σταμούλη και των δύο Αντιδημάρχων και κατοίκων του Μελιού, Ιερ. Πολυχρόνη, Κ. Καράμπελα, συνεχίστηκαν ενώ έντονοι ήταν και οι διάλογοι που έγιναν μεταξύ των εκπροσώπων του συλλόγου του Μελιού με τους δύο Αντιδημάρχους εντός και εκτός αιθούσης Δημοτικού Συμβουλίου.

Επί της ψηφοφορίας, σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε την παραχώρηση του παλιού 7ου Δημοτικού Σχολείου στο Αρχηγείο της Αστυνομίας.

 

 

Μεγάλο το κόστος της ανακαίνισης-μπορεί να «μπλοκάρει» τη μεταφορά

 

Για να γίνει όμως η μεταφορά πραγματικότητα, θα πρέπει ο χώρος του παλιού σχολείου στο Μελί να διαμορφωθεί, να ανακαινισθεί, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί τα γραφεία και τις υπηρεσίες του αστυνομικού τμήματος, της ασφάλειας, της τροχαίας. Αν αυτό είναι οικονομικά ασύμφορο, τότε το Αρχηγείο της Αστυνομίας είναι πιθανόν να μην αποφασίσει να μεταφερθεί, και να αναζητήσει νέες λύσεις, είτε σε δημοτικά κτίρια, είτε διά της απομάκρυνσης ή κατάργησης των τμημάτων, για την εξοικονόμηση πόρων.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγγελος Μακρυγιάννης: Υπόσχεση τιμής για συστράτευση την δεύτερη Κυριακή

Aleka Stamatiadi

Σε διαβούλευση ο εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

“Σκιές” στο έργο για τον δημοτικό φωτισμό του Δήμου Μεγαρέων