Πολιτική

Σπυρ. Χατζής, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου: «Νέος κανονισμός λειτουργίας μετά από συνάντηση με τους επικεφαλής»

«Δεν υπάρχει η απαραίτητη σοβαρότητα από κάποια μέλη του δημοτικού συμβουλίου που παρίστανται στα έδρανα με μοναδικό σκοπό την αυτοπροβολή τους»

Για τις αλλαγές που φέρνει στη λειτουργία και τις συζητήσεις στο δημοτικό συμβούλιο μιλά στην Ε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων, Σπυρίδων Χατζής. Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη καθηκόντων της Διοίκησης Π. Μαργέτη και ενώ έχουν υπάρξει εντάσεις και αποχωρήσεις, ο Πρόεδρος του Δημ.  Συμβουλίου καταθέτει τις θέσεις του.

 -Τι αλλαγές φέρνει ο νέος Πρότυπος Κανονισμός Δημοτικού Συμβουλίου;

-Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τον χώρο που μου δίνετε στην εφημερίδα σας και για την ευκαιρία να ενημερώσω τους αναγνώστες σας για ό,τι εσείς θεωρείτε σημαντικό και οφείλω να απαντήσω.

Πριν ξεκινήσω τη συνέντευξή μας, θα ήθελα να επισημάνω ότι ως πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, πρόθεσή μου είναι να είμαι απόλυτα αντικειμενικός  απέναντι σ’ εσάς και στους αναγνώστες σας, όπως απαιτεί αυτή η θεσμική θέση.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση της 21ης Ιανουαρίου του 2025 και έπειτα από δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια, έρχεται ένας νέος πρότυπος κανονισμός λειτουργίας δημοτικού συμβουλίου να αντικαταστήσει οτιδήποτε παλαιότερο υπήρχε, φέρνοντας, καλώς ή κακώς, νέα δεδομένα.

Η πρώτη νέα τροποποίηση, είναι ότι μπορεί να συγκληθεί  δημοτικό συμβούλιο όποτε το ζητήσει το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον των μελών του δημοτικού συμβουλίου, τα οποία μέλη έχουν την υποχρέωση να αναγράφουν το θέμα ή τα θέματα και βεβαίως φέρουν την ευθύνη για τη σχετική εισήγησή τους.

Η δεύτερη νέα τροποποίηση, είναι ότι σύμφωνα με τον νέο κανονισμό τρεις (3) ημέρες πριν την πρόσκληση για το δημοτικό συμβούλιο, και αφού στέλνεται από τον πρόεδρο σχέδιο πρόσκλησης, οι επικεφαλής των παρατάξεων έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν έως ένα (1) θέμα ο καθένας για τη συμπλήρωση της ημερήσιας διάταξης για επείγοντα θέματα. Ο πρόεδρος δύναται να το εντάξει στην ημερήσια διάταξη.

Μια ακόμα τροποποίηση, είναι ότι μπορούν να θέσουν τουλάχιστον 25 άτομα (δημότες ή κάτοικοι) θέματα και προτάσεις ζητημάτων αρμοδιότητας του δημοτικού συμβουλίου και ο πρόεδρος υποχρεούται να τα εντάξει στην πρώτη πρόσκληση που θα εκδοθεί μετά την κατάθεσή τους.

Τώρα, όσο αφορά στην έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου έρχεται μια νέα αλλαγή που έχει ταράξει τα νερά πανελληνίως, διότι αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα  τόσο για την  αντιπολίτευση όσο και για τη συμπολίτευση στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα. Τον λόγο πριν την έναρξη των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης μπορεί να έχει μόνο ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και κάποιο κατεπείγον θέμα το οποίο μπορεί να έχει έρθει μετά την πρόσκληση του συμβουλίου.

Σε συνέχεια της τελευταίας αλλαγής, το υπουργείο έρχεται να αναβαθμίσει την ειδική συνεδρίαση της λογοδοσίας της δημοτικής αρχής η οποία συγκαλείται κάθε δίμηνο. Εκεί λοιπόν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να θέσουν έως ένα (1) ερώτημα ο καθένας,  αφού σύμφωνα με τον νέο κανονισμό έχουν αρκετό χρόνο να το αναπτύξουν και έπειτα να λάβουν την απάντησή τους από τον δήμαρχο ή τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Έτσι λοιπόν,  δίνεται η δυνατότητα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα των δύο μηνών να συζητούνται σοβαρά θέματα της καθημερινότητας.

  • Πιστεύετε ότι θα έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο ο νέος κανονισμός στις συνεδριάσεις, στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του δημοτικού συμβουλίου;
  • Για το αν θα έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο ο νέος κανονισμός λειτουργίας, επιτρέψτε μου να μην πάρω σαφή θέση διότι δεν είναι αυτός ο ρόλος μου. Εγώ, σαν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου οφείλω να τηρώ τον κανονισμό και αυτό που ευελπιστώ είναι να σεβαστούν τον νέο κανονισμό και όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και τον κόσμο που μας παρακολουθεί, διότι η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου είναι χώρος πολιτικού πολιτισμού και σοβαρών αποφάσεων για τον δήμο μας.

Όπως έχω δηλώσει ήδη, σεβόμενος απόλυτα όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, εντός των ημερών θα υπάρξει συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Θα τους δοθεί σχέδιο του νέου κανονισμού λειτουργίας, και πάνω σε αυτό θα κληθούν να κάνουν τις προτεινόμενες τροποποιήσεις  σύμφωνα πάντα με τον οριζόμενο από το νόμο πρότυπο κανονισμό, χωρίς να έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ρυθμίζονται περιοριστικά και εξαντλητικά σε αυτόν. Έτσι θα ενταχθεί και θα ψηφιστεί ο νέος κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μεγαρέων. Τέλος, η αποτελεσματικότητα του δημοτικού συμβουλίου κρίνεται από τα σοβαρά θέματα που εισάγει η διοίκηση, αλλά και η αντιπολίτευση φέρνοντας έτσι ουσιαστικές αλλαγές για την καλυτέρευση της εικόνας όλου του Δήμου μας.

-Πώς σχολιάζετε την κατάσταση που επικρατεί ως σήμερα τουλάχιστον στο δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων και τι πιστεύετε ότι είναι η αιτία των εντάσεων;

– Από την αρχή της θητείας μου δεν έχω κρυφτεί ποτέ πίσω από το δάχτυλό μου. Όποτε έχει χρειαστεί και αναλόγως της συγκυρίας, έχω ευχαριστήσει εγκάρδια, έχω ζητήσει βοήθεια και τέλος έχω ζητήσει και συγγνώμη μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, από όποιον πρέπει και σε όποιον πρέπει.  Δε διεκδικώ το αλάθητο αλλά όμως προσέχω και να διαφυλάξω τον θεσμικό μου ρόλο προλαμβάνοντας, όσο μπορώ, καταστάσεις που εκτροχιάζουν τον θεσμό. Αυτά που μόλις σας ανέφερα συνάδουν με τις αξίες και τις αρχές που έχω λάβει ως άνθρωπος από την οικογένειά μου και με αυτές που μεταλαμπαδεύω στη δική μου πλέον, και αυτό δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί έως και τη λήξη της θητείας μου.

Όσο αφορά τώρα στο ερώτημα που μου κάνετε για την κατάσταση που επικρατεί, προφανέστατα κάποιες φορές δεν είναι και η καλύτερη. Σχεδόν δεκατέσσερις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μου, προσπάθησα να βρω τον τρόπο στα προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση θέματα, έχοντας στα χέρια μου έναν κανονισμό με ασάφεια πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Δυστυχώς κάποια μέλη του δημοτικού συμβουλίου ποτέ δεν σεβάστηκαν τα όσα έκανα για μια πολιτισμένη εικόνα του κορυφαίου θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι το δημοτικό συμβούλιο. Στο αποκορύφωμα της έλλειψης σεβασμού απέναντι στη δημοκρατία και μετά από 3.5 ώρες προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, φτάσαμε στο σημείο, που όταν ήρθε η ώρα για την ημερήσια διάταξη και τα σοβαρά θέματα που ήταν προς ψήφιση, να αποχωρήσουν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι. Αυτό όπως καταλαβαίνετε έχει σαν συνέπεια να μη συζητούνται τα θέματα για τα οποία ο κυρίαρχος λαός τούς έδωσε την εντολή να τον εκπροσωπούν σε αυτή την αίθουσα. Άρα, όπως καταλαβαίνετε, ενδεχομένως δεν υπάρχει η απαραίτητη σοβαρότητα  από κάποια μέλη του δημοτικού συμβουλίου και παρίστανται στα έδρανα με μοναδικό σκοπό την αυτοπροβολή τους, κυρίως λόγω της τηλεοπτικής μετάδοσης και δυστυχώς με θέματα τα οποία δεν αφορούν στη σοβαρή λειτουργία των υπηρεσιών και της καθημερινότητας του δήμου μας.

Δε θα ήταν πρέπον σε αυτό το σημείο, να παραβλέψω και να τονίσω ότι η πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου σέβεται και τον ρόλο μου ως πρόεδρο, αλλά πάνω απ’όλα και τον ρόλο τους ως εκπρόσωποι των πολιτών που τους εμπιστεύθηκαν.

Πιστεύω λοιπόν πως τέτοιου είδους αρνητικές εικόνες των δημοτικών συμβουλίων ανά την επικράτεια, ήταν και ο βασικός λόγος που οδήγησε την προπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών σε κάποιες σοβαρές αλλαγές στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα την ειδική συνεδρίαση της λογοδοσίας που σε πολλούς Δήμους, μέσα σε αυτούς και ο δικός μας, είναι μια πολύ υποβαθμισμένη συνεδρίαση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να  εκφράσω τη θετική μου σκέψη  και την προσδοκία ότι, μετά τις πιθανές διευκρινήσεις του υπουργείου και την τελική ψήφιση του κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού μας συμβουλίου, θα καλυτερέψει η εικόνα και σύσσωμοι οι δημοτικοί σύμβουλοι θα δώσουν πραγματικές και πολιτισμένες πολιτικές μάχες για το καλό αυτού του τόπου και των ανθρώπων του.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απώλειες για τη ΝΔ – Τα μηνύματα των ευρωεκλογών στον Δήμο Μεγαρέων

Aleka Stamatiadi

Κατερίνα Καστάνη: «Ώρα να βγούμε από το τέλμα της απογοήτευσης!»

«Καμιά διοίκηση δεν είχε μιλήσει ξεκάθαρα για το θέμα των παρεκκλίσεων»