Υγεία

Σωστή Διατροφή κατά των Ιώσεων

[quote]Πώς θα ενισχύσουμε και θα θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας ενάντια στις ιώσεις του χειμώνα με σύμμαχο τη Διατροφή;[/quote]

 

 

XALOFTH-ELINA

Γράφει η Ελίνα  Χαλόφτη
MSc Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Η ικανότητα του ανοσοποιητικού  συστήματος  να  καταπολεμά  βακτήρια  και  ιούς εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου και μειώνεται με την ηλικία, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο λοιμώξεων, καρκίνων και αυτοάνοσων ασθενειών.

Η αποτελεσματικότητα των ανοσοποιήσεων μειώνεται. Η μείωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού πολύ συχνά μπορεί να οφείλεται σε διατροφικές ελλείψεις.

Με τη σειρά τους, οι συχνές μολύνσεις και οι χρόνιες ασθένειες  μπορεί να επηρεάσουν τη διατροφική μας κατάσταση.

Η ανοσοαπόκριση εξαρτάται από την ικανότητα των κυττάρων να διαιρούνται ταχέως και  να εκκρίνουν παράγοντες  του  ανοσοποιητικού,  έτσι  θρεπτικά συστατικά  που εμπλέκονται στην κυτταρική διαίρεση και το μεταβολισμό μπορεί να επηρεάσουν την ανοσοαπόκριση.

Συμπληρώματα διατροφής με β-καροτένιο και ιχνοστοιχεία,  συμπεριλαμβανομένου του ψευδαργύρου, της βιταμίνης Ε και της βιταμίνης Β6 έχει φανεί ότι βελτιώνουν την ανοσοαπόκριση σε υγιείς και ηλικιωμένους.

Ακόμη συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν τα επίπεδα βιταμινών και μετάλλων κοντά  στις συνιστόμενες  ποσότητες  έχει  φανεί  να  ενισχύουν σημαντικά τις παραμέτρους της  λειτουργίας του ανοσοποιητικού και να μειώνουν τα  ποσοστά ασθενειών.

Τα συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να χορηγηθούν μπορούν  να βελτιώσουν την ανοσολογική απόκριση σε υγιείς και ηλικιωμένους  αλλά και την πρόληψη απέναντι σε λoiμώξεις.Πάντα  όμως με προσοχή στην υπερδοσολογία δεδομένου ότι υψηλές δόσεις ορισμένων  θρεπτικών ουσιών, μπορεί να καταστείλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Στόχο μας θα πρέπει να αποτελεί η θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να ανταποκρίνεται επαρκώς σε ιούς και παθογενής μικροοργανισμούς.

Ο τρόπος  που  τρώμε  επηρεάζει  το  ανοσοποιητικό  μας  σύστημα. Η συστηματική κατανάλωση τροφών  πλούσιων  σε  αντιοξειδωτικά  και  βιταμίνες  φυσικά  και δυναμώνουν  το  ανοσοποιητικό σύστημα  εξίσου  όμως  παράγοντες  όπως  η παχυσαρκία,  το  στρές, ο υποσιτισμός καθώς  και  η κατανάλωση αλκοόλ είναι σημαντικοί παράγοντες αποδυνάμωσης του.
Σημαντική θεωρείται και η κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφίμων σε κάθε γεύμα. Η απουσία κάποιας ομάδας από τα καθημερινά μας γεύματα προκαλεί διαταραχή στην άμυνα και την ισορροπία του οργανισμού.

Στην ομάδα των δημητριακών και του αμύλου βρίσκουμαι τη πηγή της καθημερινής μας ενέργειας (ρύζι, πατάτα, ζυμαρικά)

Την ομάδα της πρωτεΐνης και των γαλακτοκομικών ο οργανισμός την χρησιμοποιεί για την παραγωγή αντισωμάτων και την αποκατάσταση κατεστραμμένων κυττάρων

Στην ομάδα των φρούτων και των λαχανικών βρίσκονται οι περισσότερες βιταμίνες που βοηθούν την ολοκλήρωση ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού.

Ποιες τροφές σύμμαχοι δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιο μας;

Καταναλώνουμε  Πορτοκάλια στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Είναι πηγή βιταμίνης Cκαι β-καροτένιου.

Κατανάλωνουμε καθημερινά ανάμεσα στα υπόλοιπα λαχανικά της ημέρας  Καρότα, προτίμουμε να τα καταναλώνουμε ωμά για να διατηρηθούν η βιταμίνη Α και τα καροτενοειδή που περιέχουν

Οι Ξηροί Καρποί πρέπει να βρίσκονται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Α (προσοχή στην ποσότητα καθώς περιέχουν πολλές θερμίδες)

Καταναλώνουμε μια με δυο φορές την εβδομάδα Ψάρια και Θαλασσινά σε ασβέστιο και ω3 λιπαρά οξέα

Χρησιμοποιούμε  Ελαιόλαδο στις σαλάτες αλλά και στο μαγείρεμα καθώς είναι πλούσιο σε μονακόρεστα λιπαρά οξέα και πολυφαινόλες

Προτιμούμε ανάμεσα στα καθημερινά λαχανικά που θα καταναλώσουμε το Κουνουπίδι, το Μπρόκολο, το Λάχανο τις Αγκινάρες, το Σπανάκι, αλλά και Χόρτα Εποχής, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, σίδηρο και κάλιο

Βοηθάμε την καλή λειτουργία του εντέρου καταναλώνοντας καθημερινά δημητριακά Ολικής Άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες

Η συντήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος απαιτεί σταθερή πρόσληψη όλων των απαραίτητων βιταμινών και ανόργανων αλάτων.
Η συστηματική κατανάλωση βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών μέσο της τροφής θα πρέπει να αποτελεί τον πρωτεύον στόχο. Έχοντας μεγάλη ποικιλία καθημερινά στη διατροφή μας  από  φρούτα  εποχής, πράσινα  φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς  καρπούς, δημητριακά προϊόντα ολικής άλεσης, ελαιόλαδο ως βασική πηγή λίπους, όσπρια και γαλακτοκομικά (χαμηλών λιπαρών).

Έως τώρα, οι περισσότερες μελέτες μας δείχνουν ότι τα συμπληρώματα δεν τονώνουν την ανοσολογική αντίδραση σε υγιή, καλά  σιτισμένα  άτομα.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη σε ηλικιωμένους ανθρώπους έδειξε ότι ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει και ανόργανα στοιχεία μπορεί να τονώσει την ανοσολογική λειτουργία τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν διαβάζουμε…

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τη δύσκολη/απαιτητική συμπεριφορά των ηλικιωμένων σας γονέων;

Η Επιστημονική Ομάδα “Λόγω Διατροφής” γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής