Γράφει η Νίκη Τσίγκρη,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Μπορεί η μυρωδιά του να είναι λίγο έντονη ,δίνει όμως εξαιρετική γεύση σε κάθε είδους πιάτο .
Το ταπεινό σκόρδο ανήκει στην πραγματικότητα στις υπέρ-τροφές ,καθώς διαθέτει μοναδικές ιδιότητες για την υγεία μας, κυρίως χάρη στο ενεργό συστατικό του , την αλλισίνη.
1.Καταπολεμά τα σπυράκια. Το σκόρδο είναι φυσικό γιατροσόφι για τα σπυράκια , καθώς η αλλισίνη έχει τη δυνατότητα να εξολοθρεύει τα βακτήρια που τα προκαλούν .
2.Καταπολεμά την τριχόπτωση. Οι θειικές ενώσεις του σκόρδου περιέχουν κερατίνη ,ένα απαραίτητο δομικό συστατικό των μαλλιών.
3.Ρίχνει την πίεση.Το σκόρδο και η καθημερινή λήψη του συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της υπέρτασης καθώς τα συστατικά του έχουν αγγειοδιασταλτική δράση και έτσι διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος.
4.Προστατεύει από το κρυολόγημα.Μελέτη έδειξε ότι μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης κρυολογήματος κατά 63% και παράλληλα μειώνει τη διάρκεις των συμπτωμάτων του κρυολογήματος κατά 70%.
5.Μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.Συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερίνης και διαλύει ευκολότερα μικρούς θρόμβους , μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφράγματος λόγω απόφραξης των αρτηριών όπως δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.
6.Συμβάλλει στην υγεία των οστών . Το σκόρδο περιέχει ψευδάργυρο , μαγγάνιο , βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C , συστατικά απαραίτητα για την δόμηση δυνατών οστών και την σωστή απορρόφηση του ασβεστίου.
7.Ενισχύει τις αθλητικές επιδόσεις.Το σκόρδο περιορίζει την κόπωση έπειτα από άσκηση.Μελέτες έδειξαν πως η κατανάλωση ελαίου από σκόρδο για διάστημα έξι εβδομάδων βοηθά τους καρδιοπαθείς να περιορίσουν τις κρίσεις ταχυπαλμίας.