Υγεία

Σκολίωση ρινικού διαφράγματος: Να χειρουργηθώ; Φοβάμαι…

Στο προηγούμενο άρθρο έγινε ανάλυση των λειτουργιών που έχει η μύτη, με κυριότερες την αναπνευστική και την οσφρητική λειτουργία.

Στο παρόν άρθρο θα μιλήσουμε για την περισσότερο συχνή αιτία που μας δυσκολεύει την ανάσα από τη μύτη και μας αναγκάζει , επειδή δεν μας φτάνει ο αέρας που αναπνέουμε από τη μύτη , να ανοίγουμε το στόμα για ικανοποιητική ανάσα . Η αιτία αυτή δεν είναι άλλη από το στραβό ρινικό διάφραγμα , πάθηση που είναι γνωστή ως σκολίωση ρινικού διαφράγματος.

Το ρινικό διάφραγμα είναι το μέρος που χωρίζει τη μύτη μας , εσωτερικά , σε 2 μέρη , το αριστερό και το δεξιό,  (αριστερή και δεξιά ρινική θαλάμη ιατρικώς ) . Αποτελείται από οστό, από τη μέση σχεδόν και πίσω και από χόνδρο ( το μαλακό κοκαλάκι) από τη μέση και μπροστά . Τόσο το οστό, όσο και ο χόνδρος , περιβάλλονται από βλεννογόνο ( το ρόζ ύφασμα που ντύνει τη μύτη μας σε όλο το εσωτερικό της , παρόμοιο με αυτό του στόματος και του αυτιού μας εσωτερικά) .

Έχει προκύψει από έρευνες ότι το 80% περίπου των ανθρώπων που ανήκουν στην Καυκάσια φυλή ( λευκοί ) έχουν σκολίωση στο ρινικό διάφραγμα . Δεν έχουν όλοι την ίδια μορφή σκολίωσης , σε άλλους είναι μικρή και δεν δημιουργεί , ούτε και με την πάροδο του χρόνου θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ανάσα από την μύτη και σε άλλους είναι μεγάλη – σοβαρή η σκολίωση , σε τέτοιο βαθμό που είναι σίγουρο , με την πάροδο του χρόνου , θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα . Το πρόβλημα έχει να κάνει με την ανάσα από το στόμα , το ροχαλητό , την εμφάνιση άπνοιας στον ύπνο  και σοβαρών προβλημάτων που η άπνοια προκαλεί με τη σειρά της και θα αποτελέσει αντικείμενο του επόμενου άρθρου .

Μερικοί από τους ασθενείς που έχουν σκολίωση ρινικού διαφράγματος , το απέκτησαν μετά από τραύμα στη μύτη .

Ποια είναι τα συμπτώματα του ασθενή που έχει σκολίωση ρινικού διαφράγματος ;

Πρώτα από όλα είναι η δυσκολία στην ανάσα από τη μύτη . Στην αρχή αυτή η δυσκολία αφορά περιπτώσεις που ο ασθενής κάνει εργώδη προσπάθεια , το τρέξιμο ας πούμε . Μετά από μικρή προσπάθεια , η ανάσα από τη μύτη δεν επαρκεί και πρέπει να ανοίξει το στόμα για να χορτάσει την ανάσα . Με την πάροδο του χρόνου , αυτό επιδεινώνεται , ανοίγει το στόμα αυτόματα για να αναπνεύσει , ακόμη και στο περπάτημα σε ίσιο δρόμο , εμφανίζει ροχαλητό , άπνοιες , κλπ.

Η σκολίωση ρινικού διαφράγματος μπορεί να οδηγήσει σε ιγμορίτιδες  , ρινορραγίες , πονοκέφαλο , ενοχλητικές εκκρίσεις που συνεχώς παράγονται πηγαίνοντας προς τα πίσω , τις καταπίνουμε τελικά.

 

Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά . Υπό γενική αναισθησία , ο Ωτορινολαρυγγολόγος διορθώνει το στραβό οστό και χόνδρο . Είναι μια επέμβαση πολύ συχνή , ρουτίνας όπως χαρακτηριστικά λέμε , διαρκεί περίπου 1 ( μια ) ώρα . Ο ασθενής  δεν πονάει , εξέρχεται από το χειρουργείο με ‘’ βουλωμένη’’ μύτη , δίχως καθόλου οίδημα στη μύτη ( πρήξιμο δεν εμφανίζεται ) . Παραμένει στο Νοσοκομείο 1 ( μια ) ημέρα  .

Ακολουθεί η μετεγχειρητική παρακολούθηση από τον Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο , συνήθως 2 ( δύο ) φορές την εβδομάδα , ο ασθενής έχει το πλήρες όφελος από την επέμβαση μετά από 3 – 4 εβδομάδες , η μύτη ηρεμεί από το χειρουργικό τραύμα της επεμβάσεως  , ο ασθενής μπορεί να απολαύσει την πολύ σπουδαία ανάσα από τη μύτη , να μυρίσει και να γευθεί φυσιολογικά .

Χρήστος Μιχάλαρος, MD , MSc ,

Ωτορινολαρυγγολόγος

Χειρουργός παίδων και ενηλίκων

Ευαγγέλου Κιούση ( Κοραή ) 14

19100, Μέγαρα , Αττική

6945371200, 2296028399

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς μπορούν να διαχειριστούν την περίοδο των Χριστουγέννων ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας;

Πρόληψη Εγκαυμάτων στα Παιδιά

“Το εμβόλιο είναι δώρο”