Με στόχο την «καινοτομία κοντά στην παράδοση» ο Αλευρόμυλος Πανταζή καλλιέργησε, με τη συμβολή του συμπολίτη μας αγρότη Αλέκου Καρβέλα, πέντε στρέμματα σιτάρι ζέας.
Το σιτάρι ζέας είναι ένα από τα πλέον περιζήτητα νέο προϊόντα στην αρτοποιία καθώς πολλοί το εμπιστεύονται για την διατροφή τους, αντί του λευκού ψωμιού.
«Τα τελευταία χρόνια, λέει ο Γιώργος Πανταζής, Γεωπόνος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, υπεύθυνος παραγωγής, ο κόσμος όλο και περισσότερο ενημερώνεται, ψάχνει και επιλέγει προϊόντα που να του προσφέρουν όχι μόνο απλά την τροφή, αλλά και την υγεία. Ενδιαφέρεται για τα είδη των σπόρων, για τις μεθόδους παραγωγής και συντήρησης των τελικών προϊόντων. Ο στόχος που έχουμε θέσει να παράγουμε όσο το δυνατόν πιο φυσικά προϊόντα χωρίς χημικά πρόσθετα. Τώρα με την κρίση είναι ευκαιρία να ξεκαθαρίσει η ήρα από το σιτάρι που λέει και μια παλιά ρήση, να μείνουν αυτοί που αγαπάνε και πιστεύουν αυτό που κάνουν και έχουν να προσφέρουν προϊόντα ποιότητας και αυτό είναι σίγουρο ότι ο κόσμος θα το καταλάβει».
Λίγα λόγια για το «σιτάρι ζέας»
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία και ζητείται από τους καταναλωτές το ψωμί ζέας.
Το δίκοκκο σιτάρι χρησιμοποιείται για τη διατροφή του ανθρώπου, αλλά χρησιμοποιείται και ως ζωοτροφή. Χρησιμοποιείται για παραγωγή ενός είδους ψωμιού που έχει μεγάλη ζήτηση ιδίως στην Ιταλία και την Ελβετία. Επίσης, από το αλεύρι του γίνονται ζυμαρικά, μπισκότα και άλλα αρτοσκευάσματα.
Το είδος αυτό του σίτου δεν έχει αλλεργιογόνες ιδιότητες που έχουν άλλα είδη σίτου, επειδή δεν περιέχει τα γονίδια που προκαλούν αλλεργίες. Αν και περιέχει γλουτένη, αυτή είναι σε μικρή ποσότητα και είναι ελάχιστα αλλεργιογόνος και πολύ εύπεπτη.
Η γλουτένη αυτή γίνεται ανεκτή από τα άτομα που έχουν πρόβλημα με την αλλεργία που προκαλείται από τη γλουτένη, επειδή το δίκοκκο σιτάρι περιέχει μία ουσία, τη «ροδανίνη», που αποτελεί έναν παράγοντα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.
Επίσης, περιέχει μεγάλες ποσότητες ανόργανων στοιχείων και κυρίως μαγνησίου, περιέχει 10-20 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το κοινό σιτάρι.
Η ιδιότητα αυτή του δίνει τη δυνατότητα να είναι ένα τρόφιμο που θεωρείται ότι έχει αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα. Σημαντική, επίσης, είναι η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες, κυρίως της ομάδας Β’, και σε σάκχαρα βραδείας διάσπασης.
Επίσης, περιέχει προβιταμίνη Α που ενεργεί στην καλή όραση και την πρόληψη της ξηροδερμίας. Ακόμη, περιέχει βιταμίνη Ε, που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Μειώνει τη χοληστερίνη
Λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και σε σύνθετες ουσίες αμινοξέων, με την κατανάλωσή του από τον άνθρωπο μειώνεται η χοληστερίνη στο αίμα.
Επίσης, το σιτάρι αυτό ευνοεί την καλή κυκλοφορία του αίματος.
Λόγω του ότι ο δείκτης γλυκαιμίας του είναι 40, το σιτηρό αυτό ρυθμίζει τη γλυκαιμία του αίματος και γι’ αυτόν τον λόγο συνιστάται στη διατροφή των διαβητικών.
Είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες, που φθάνει στο 13-20%, σε αντίθεση με το κοινό σιτάρι που έχει 11-12%. Οι πρωτεΐνες που περιέχει αποτελούνται από το σύνολο των απαραίτητων αμινοξέων, ενώ το κοινό σιτάρι δεν περιέχει τη λυσίνη. Η λυσίνη και τα άλλα απαραίτητα αμινοξέα του (τρυπτοφάνη, μεθειονίνη, θεονίνη, βαλίνη, λευκίνη, ισολευκίνη, φαινυλαλανίνη) βρίσκονται κυρίως στα πίτυρα.
Το δίκοκκο σιτάρι περιέχει δύο φορές περισσότερα λιπίδια από το κοινό σιτάρι και μάλιστα περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που συγκρίνονται με αυτά που περιέχει το ελαιόλαδο.
Το δίκοκκο σιτάρι στη Βαυαρία χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή μίας πολύ γνωστής μπίρας. Πέρα των άλλων, το δίκοκκο σιτάρι έχει πολύ καλή γεύση και άρωμα.