Γράφει ο Χρυσόστομος Δ. Σύρκος[clear]
Η συνθήκη Σένγκεν περιλαμβάνει μέτρα με τα οποία καταργείται ο έλεγχος στα εσωτερικά σύνορα των χωρών και ενισχύεται η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).
Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που έχουν εξωτερικά σύνορα είναι υπεύθυνα για να εξασφαλίζουν την πραγματοποίηση σωστών ελέγχων και την αποτελεσματική επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
Στόχος της συμφωνίας είναι η προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα, την εγκατάσταση καθεστώτος ελευθέρας κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα, υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν την Συμφωνία, καθώς και αστυνομική και δικαστική συνεργασία.
Οι υπήκοοι της Ε.Ε. έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν σε οποιαδήποτε χώρα της Ζώνης Σένγκεν χωρίς την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου.
Το κύριο συστατικό της συνθήκης είναι η δημιουργία κοινού εξωτερικού συνόρου.
Η Συμφωνία ή η Συνθήκη Σένγκεν υπογράφηκε στις 14 Ιουνίου 1985 στην κωμόπολη Σένγκεν του Λουξεμβούργου από πέντε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία.
Η Ιταλία υπέγραψε την συμφωνία Σένγκεν το 1990.
Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία την υπέγραψαν το 1992.
Η Αυστρία την υπέγραψε το 1995.
Η Φινλανδία, η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία και η Ισλανδία την υπέγραψαν το 1996.
Η Εσθονία, η Τσεχία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Κύπρος και η Ελβετία την υπέγραψαν το 2004.
Η Βουλγαρία και η Ρουμανία την υπέγραψαν το 2007.
Το Λίχτενστάιν την υπέγραψε το 2008.
Η συνθήκη Σένγκεν τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο 1995 και ενσωματώθηκε στο πλαίσιο της Ε.Ε. με την έναρξη της Συνθήκης του Άμστερνταμ το Μάιο 1999.
Την συνθήκη αυτή συζητούν σήμερα να καταργήσουν πιστεύοντας έτσι ότι θα αναχαιτίσουν το κύμα των προσφύγων που επιχειρεί να εισέλθει στις χώρες της Ευρώπης.