Σε “χορό” σεισμικών δονήσεων με επίκεντρο τη Θήβα τις τελευταίες ημέρες η περιοχή μας.
3,5 ρίχτερ στις 12.09 το πρωί της Κυριακής, ενώ την νύχτα έγινε αισθητός σεισμός 4,3 ρίχτερ και οι δύο δονήσεις με επίκεντρο τη Θήβα.
Συνολικά, στην περιοχή έχουν σημειωθεί από το Σάββατο το πρωί 30 μικροσεισμοί, οι δύο των οποίων ήταν μετασεισμοί. Παράλληλα, μετά τα 4,3 Ρίχτερ τα ξημερώμτα της Κυριακής, καταγράφηκαν άλλοι 23 μικρότεροι σεισμοί,εντάσεως 1,8 ως 2,6 Ρίχτερ σε διάστημα μικρότερο των τριών ωρών.
Περισσότεροι από 30 σεισμοί σημειώθηκαν στη Θήβα το Σάββατο με τον μεγαλύτερο να είναι 3,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Ο πρώτος σημειώθηκε γύρω στις 3 το μεσημέρι, ενώ μέχρι και αργά το βράδυ συνεχίστηκαν οι δονήσεις. Μέχρι στιγμής, οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να εκτιμήσουν αν πρόκειται για προσεισμούς σε αναμονή ενός μεγαλύτερου γεγονότος και τονίζουν ότι σε αυτή τη φάση είναι ένα σμήνος μικροσεισμών.Σε αυτό πάντως που συμφωνούν είναι πως πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φαινόμενο αυτή η καταγραφή μικρών σεισμών σε μικρό χρονικό διάστημα.
Καθησυχαστικός φάνηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ερωτηθείς σχετικά τον σεισμό 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 03:00 με επίκεντρο 2 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Θήβας, με βάση τα δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Πρόσθεσε, πως «οι συγκεκριμένες απανωτές σεισμικές δονήσεις είναι μεγέθους 2,9 έως 3,1 Ρίχτερ και έγιναν μέσα σε χρόνο τεσσάρων περίπου λεπτών γι’ αυτό και θεωρείται ασυνήθιστο φαινόμενο» λέει στο protothema.gr. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε: «έχει ενεργοποιηθεί η Θήβα με μικρές σεισμικές δονήσεις και παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Αυτή η ομοβροντία σεισμών συμβαίνει και έχει συμβεί και στο παρελθόν. Είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Στη Θήβα είχαν προηγηθεί και άλλοι σεισμοί πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά τώρα είναι σε μια έξαρση στο ρήγμα της Θήβας και θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Προς το παρόν είναι δύσκολο να πούμε ότι είναι προσεισμοί ενός μεγαλύτερου γεγονότος. Θα λέγαμε ότι είναι σμήνος μικροσεισμών».