Γράφει ο Χρυσόστομος Δ. Σύρκος
Την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 ο φιλόλογος-ιστορικός-συγγραφέας κ. ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΡΓΑΚΟΣ, για πολλοστή φορά, ετίμησε την πόλη μας ως ομιλητής , στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα «ΠΡΙΝ ΤΟ ΟΧΙ».
Η παρουσία στην πόλη μας του χαλκέντερου κ. Καργάκου συνέπεσε μετά την ολοκλήρωση του 101ου βιβλίου του, το οποίον θα παρουσιαστεί στις 13 Δεκεμβρίου 2017 στην Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα.
Ο λογιώτατος ιστορικός συγγραφέας με ύφος που άγγιζε τις καρδιές μας ξετύλιξε το νήμα των όσων προηγήθηκαν της ιστορικής άρνησης στην απαίτηση του αναιδούς φασίστα Ιταλού δικτάτορα Μουσολίνι να εισβάλει στην χώρα μας.
Εισάγοντάς μας στα σαλόνια της ιστορικής του έρευνας ο επίσημος προσκεκλημένος μας παρουσίασε τα γεγονότα με γλαφυρό και εντυπωσιακό τρόπο.
Προ της επίδοσης του ιταμού τελεσιγράφου, που επέδωσε ο πρεσβευτής Γκράτσι στον Ιωάννη Μεταξά που είχε ως απάντηση το «όχι» είχε σχεδιασθεί ένας πόλεμος φθοράς για να δικαιολογήσει την προαποφασισμένη απόφαση του Μουσολίνι για την εισβολή στην Ελλάδα.
Ο πόλεμος αυτός άρχισε με τον τορπιλισμό του πολεμικού πλοίου «Έλλη» στο λιμάνι της Τήνου την 15η Αυγούστου 1940 από ιταλικό υποβρύχιο.
Η ενέργεια αυτή εξήγησε ότι ο κ. Καργάκος είχε ως αποτέλεσμα να φέρει τον λαό κοντά στον Μεταξά που έως τότε αντιπαθούσε. Επίσης η πράξη αυτή θεωρήθηκε ως βλασφημία κατά της Παναγίας, που οι μαχητές την έβλεπαν να μάχεται μαζί τους.
Εδώ φαίνεται, τόνισε ο κ. Καργάκος, ότι οι Ιταλοί δεν γνώριζαν ότι είναι ανόητος όποιος θέλει να κάνει πόλεμο και προσβάλλει την θρησκεία του αντιπάλου του.
Ο Μέγας Αλέξανδρος μεγαλούργησε γιατί σεβάστηκε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, σε αντίθεση με τους Ιταλούς, που διέπραξαν θρησκευτικό ατόπημα. Η ιταλική προπαγάνδα:
- Παρουσίαζε τους Έλληνες ότι δεν θα έκαναν αντίσταση.
- Σκηνοθέτησε επεισόδια με εγκληματικές πράξεις σε βάρος Ιταλών και Αλβανών από δήθεν Έλληνες εθνικιστές.
- Διοργάνωσε κοινωνικές Ιταλο-ελληνικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα την παράσταση της όπερας Μαντάμ Μπατερφλάι του Ιταλού συνθέτη Τζάκομο Πουτσίνι, στο βασιλικό θέατρο.
- Καθώς και δεξίωση στην Ιταλική πρεσβεία μετά την παράσταση, με την παρουσία του γιου του Πουτσίνι.
Οι δε Έλληνες με αφελή προσέγγιση παρουσίαζαν τον Μουσολίνι ως καρικατούρα.
Για να φθάσει στους διαλόγους του Γκράτσι με τον Μεταξά που συνοψίσθηκε με το θρυλικό ΟΧΙ.
Το «ΟΧΙ» που ήταν κοινό όλων των Ελλήνων είναι κουταμάρα να λέμε αν ήταν του Μεταξά ή του λαού.
Συμπεραίνοντας κατέληξε ότι η Ελλάδα ουδέποτε πρόδωσε σύμμαχο αλλά προδόθηκε πολλές φορές από συμμάχους.
Και ότι δεν πρέπει να είμαστε αφελείς και να πιστεύουμε ότι οι ξένοι μπορούν να κάνουν αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς για τους εαυτούς μας.
Και: ότι οι Έλληνες γράψανε τρόπαια, αλλά νικήθηκαν από τον εαυτό τους.
Και: το 1945 η Σοφία Βέμπο σαν να αισθανόταν ότι η Ελλάδα θα προδοθεί τραγούδησε «εμείς πάντα πολεμήσαμε θα έρθει μια στιγμή που θα μας κάτσουν στο σκαμνί».
Και: να μελετηθεί το έπος ’40 για να μονοιάσουμε γιατί αν δεν μονοιάσουμε θα ζήσουμε μέρες που ζήσαμε.
Στεκόμενοι στην συγκλονιστική αποκάλυψη του κ. Καργάκου ότι τις παραμονές της 28ης Οκτωβρίου 1940, που Ιταλοί στρατιώτες του φυλακίου της Αλβανίας, εισήλθαν στο ελληνικό φυλάκιο και ζήτησαν ψωμί από τους συνοριοφύλακες Έλληνες το οποίον αυτοί αφειδώς τους προμήθευσαν. Με το πρόσχημα αυτό οι Ιταλοί ανίχνευσαν το έδαφος και την ημέρα της κήρυξης του πολέμου ξαναεισήλθαν στο ελληνικό έδαφος και φόνευσαν τους φιλάνθρωπους Έλληνες φρουρούς της πατρίδος.
Ευχαριστώντας εκ μέσης καρδίας τον χαλκέντερο κ. Σαράντο Καργάκο για τα όσα θαυμαστά και απαράμιλλα έχει προσφέρει στην ελληνική γραμματεία του ευχόμεθα μακροημέρευση με υγεία πνευματική και σωματική για να ορθοτομεί τα γεγονότα του ιστορικού γίγνεσθαι.
Τον κ. Σαράντο Καργάκο συνόδευε η ερίτιμος σύζυγός του, συνοδοιπόρος και συμπαραστάτης του στις συγγραφικές πτήσεις του κ. Γιάννα, δικηγόρος και εκπαιδευτικός.