Παρέμβαση Γιώργου Μπερδελή
Η πόλη είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δράσης
Μεταβάλλεται μέσα στο χρόνο και εξελίσσεται όπως οι ζωντανοί οργανισμοί.
Μετασχηματίζεται, βάσει ιστορικών, πολιτικών, οικονομικών, πολιτιστικών προϊόντων, και είναι απόρροια διαδοχικών αλλαγών, που δεν είχαν προβλεφθεί την περίοδο του αρχικού της σχεδιασμού.
Με λίγα λόγια, η πόλη είναι ένας ζωντανός οργανισμός που γεννιέται, μεγαλώνει, ακμάζει, παρακμάζει κι ενίοτε πεθαίνει.
Πώς ευημερεί μια πόλη;
Κατ΄αρχάς τίθεται το θέμα της ατομικής ευημερίας σ΄αυτό το νέο περιβάλλον που ζούμε διότι χωρίς ευημερία η πόλη χάνει ένα βασικό λόγο ύπαρξής της.
Για να ευημερεί ο πολίτης όμως, είναι απαραίτητη η ευημερία του συνόλου, που ενισχύει την κοινωνική συνοχή και την αρμονική συμβίωση.
Όμως αυτό που είναι πολύ σημαντικό για την ευημερία της πόλης είναι οι αξίες, προτεραιότητες, το όραμα που έχει κυρίως πολιτικό πρόσημο.
Η ανάπτυξη θετικής φήμης μιας πόλης ως δημιουργού προϊόντων και υπηρεσιών είναι εξαιρετικά σημαντική διαδικασία.
Για να προσελκύσει επενδύσεις, καινοτόμες δράσεις, νέα ταλέντα, τουρισμό (άρα οικονομική ανάπτυξη) πρέπει να δουλέψει την εικόνα της, τις αναπαραστάσεις της, τους συμβολισμούς της, την ιστορία της, και κυρίως να εκμεταλλευθεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης μας είναι η γεωγραφική της θέση και το παραλιακό της μέτωπο.
Αν αυτή η «Ριβιέρα» υπήρχε σ’ άλλη σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, θα ήταν γεμάτη ζωντάνια και θα λειτουργούσε ως πόλης έλξης για τους κατοίκους και επισκέπτες ως τόπος περιπάτου, αναψυχής και ανάπτυξης.
Μιλάμε λοιπόν για την αναγκαιότητα της πολεοδόμησης του παραλιακού μετώπου της πόλης μας, την Βαρέα.
Είναι το μεγαλύτερο χωρίς αμφιβολία αναπτυξιακό project της νέας εποχής.
Αγγίζει, μετασχηματίζει και δίνει συγκεκριμένη μορφή σ’ αυτό που οι περισσότεροι αναγνωρίζουν ως «φυσικό πλεονέκτημα».
Γεωγραφία, φύση, ιστορία με το έργο αυτό μετατρέπονται από άϋλες έννοιες σε απτή πραγματικότητα.
Είναι ένα «έργο», επιβεβλημένο και αναγκαίο που έρχεται να εξυπηρετήσει τρεις κεντρικούς εμβληματικούς στόχους:
- Εξασφαλίζει μια σταθερή πορεία ανάπτυξης της πόλης στο μέλλον, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέους οικονομικούς ορίζοντες.
- Να αποδώσει μια πόλη πιο φιλική και ανθρώπινη με καλύτερη ποιότητα ζωής και λειτουργική καθημερινότητα.
- Να ξανασυνδέσει την πόλη μας με την ιστορία της, το παρελθόν της, το στοιχείο που την έκανε μεγάλη, την θάλασσα.
Είναι ίσως από τις σπάνιες περιπτώσεις που «όλοι», δηλαδή η τοπική κοινωνία, θέλουν το ίδιο πράγμα, δηλαδή ανάδειξη και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΟΡΑΜΑ.
Η υλοποίηση αυτού του συλλογικού οράματος από μόνο του είναι ό, τι πιο προοδευτικό μπορεί να συμβεί στα πεπραγμένα μιας πόλης.
Η ανάδειξη-ανάπτυξη συνεπώς του παραλιακού μετώπου θα δημιουργήσει την «νέα ταυτότητα» της πόλης μας και θα αλλάξει μια για πάντα την εικόνα της περιοχής, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων και ανοίγοντας τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης.
Η χωροταξική οργάνωση, η διαμόρφωση και η πολεοδόμηση της Βαρέας υπάγεται στην ρυθμιστική δραστηριότητα και τον έλεγχο του κράτους-δήμου και αφορά εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) μικρο-ιδιοκτήτες γης στην συντριπτική πλειοψηφία του συμπολίτες, δεν αφορά ιδιωτική πολεοδόμηση για μεγαλο-ιδιοκτήτες ή για μεγαλο-επενδυτές.
Η δημιουργία υπεραξίας γης σε συμπολίτες μικρο-ιδιοκτήτες, η δυνατότητα κατασκευής πρώτης και δεύτερης κατοικίας, η δυνατότητα παραλιακών καταστημάτων, η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων περιπάτου, η ανάπτυξη οικονομικών ευκαιριών, οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, η ενίσχυση της ποιότητας ζωής, η επανασύνδεση με την ιστορία, καθιστά αυτό το έργο όχι μόνο τεράστιας αναπτυξιακής κοινωνικής προσφοράς, αλλά και τεράστιας κοινωνικής προσφοράς, όπου τα οφέλη θα «μοιρασθούν» σ’ όλο το κοινωνικό σύνολο.
Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, προχωρούμε με αισιοδοξία για να διαμορφώσουμε ένα νέο παραλιακό μέτωπο μιας σύγχρονης πόλης που θα αποτελέσει νέο τοπόσημο, χώρο αναψυχής, ανάπτυξης αλλά και «τόπος» με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όσον αφορά τους επισκέπτες και τους 12 μήνες του χρόνου.
Η εκπόνηση του ΓΠΣ (το 2000) ως Αντιδήμαρχος και η έγκρισή του τον Ιούνιο του 2021 μας δίνει σήμερα την δυνατότητα της πολεοδόμησης της Βαρέας.
Σήμερα λοιπόν γίνεται αντιληπτό πόσο εμβληματικό και οραματικό έργο ήταν.
Γιώργος Μπερδελής
Αρχιτέκτων
Υ.Γ.
- Συνειδητά δεν έκανα αναφορά σε θέματα σχεδιασμού της πολεοδόμησης, που αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο.
- Η πολεοδόμηση της Βαρέας αποτελεί ένα μεγάλο «κομμάτι» του παζλ για τον τουρισμό μιας ημέρας που είναι ο στρατηγικός στόχος.