ρεπορτάζ από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων
Εκτάκτως συνεδρίασε και ψήφισε ψήφισμα κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων, την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020.
Επί του ψηφίσματος που πρότεινε η διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων, συμπληρώσεις έκανε ο συνδυασμός Κλ. Βαρελά, επισημάνσεις ο Παν. Παρασκευάς και μειοψήφισε ο Αντ. Χοροζάνης.
Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Γρ. Σταμούλης εισηγήθηκε στο ψήφισμα κατά κατά της μετατροπής του Ναού της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ σε ΤΖΑΜΙ:
«Είναι αδύνατον ο Δήμος των Μεγαρέων, να μην εγείρει πρώτος φωνή διαμαρτυρίας μπροστά στο Ιστορικό & Πολιτισμικό ανοσιούργημα, που επιτελείται τούτες τις ημέρες.
Τα Μέγαρα, η παρά τον Σαρωνικό Μητρόπολη, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με δεσμούς ισχυρούς και ακατάλυτους με την παρά τον Βόσπορο αποικία τους, το θρυλικό Βυζάντιο.
Όταν ο Βύζας ο Μεγαρεύς, με την ομάδα των Μεγαρέων, έκτιζε, ως οραματικός ηγέτης, το Βυζάντιο (την σημερινή Κωνσταντινούπολη) στο Βόσπορο, το 658/7 π.χ., όπως αναφέρει στα “Γεωγραφικά” ο Μέγας Γεωγράφος μας Στράβων, δεν φανταζόταν ασφαλώς τις εξελίξεις ούτε τα επιχειρούμενα στις μέρες μας.
Η αποικία των Μεγάρων μεγαλύνθηκε και μεγαλούργησε. Εκεί συναντήθηκε ο Ελληνισμός και ο Χριστιανισμός, γι’ αυτό και κτίστηκε ο Ναός της του Θεού Σοφίας, που είναι δημιούργημα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας των Ορθόδοξων Ρωμιών, τον 5ο μ.χ αιώνα.
Ο Ναός αποτελεί υπέροχο και μοναδικό μνημείο αξεπέραστης σημασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και Φάρο – καύχημα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού με ατέλειωτες μνήμες 15 αιώνων θριάμβων, αλλά δυστυχώς και συμφορών…
Ο Υπέρλαμπρος και θαυμαστός αυτός Ναός της Αγίας Σοφίας προβάλλει με εξαιρετική μεγαλοπρέπεια στα μάτια του εισερχόμενου στην Προποντίδα του Ευξείνου Πόντου, που έρχεται να επισκεφθεί την Πόλη.
Από της αναγέρσεώς του ο Ναός της Αγίας Σοφίας και μέχρι την άλωση της Πόλης (Βυζάντιο) (1453) λειτουργούσε ως Καθεδρικός Ναός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μέχρι σήμερα δε υφίσταται ως μουσειακός χώρος παγκοσμίου ενδιαφέροντος, που δυστυχώς η σημερινή Τουρκική Ηγεσία αποφάσισε, να μετατρέψει σε ΤΖΑΜΙ !!!!!
Ως Έλληνες και ως Μεγαρείς, ιδρυτές του Βυζαντίου, νοιώθουμε πόνο, θλίψη, πικρία και Ιερά αγανάκτηση με την απόφαση για τη μετατροπή του εξαίρετου αυτού Ναού της Ορθοδοξίας σε ΤΖΑΜΙ, γεγονός που εκτός όλων των άλλων αποτελεί και ένα θλιβερό κτύπημα στην Ιστορία του Παγκόσμιου Πολιτισμού.
Σύσσωμος ο Λαός του Δήμου Μεγαρέων, το Δημοτικό Συμβούλιο, οι φορείς, οι οργανώσεις και οι συλλογικότητες της ευρύτερης περιοχής της Μεγαρίδας υψώνουμε φωνή έντονης αγανάκτησης και διαμαρτυρίας για το θλιβερό αυτό γεγονός και
Ζητάμε
Τη συστράτευση όλων των Δήμων της Χώρας, ώστε με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων να εκφράσουμε όλοι μαζί την απόλυτη αντίθεσή μας και να αξιώσουμε την ανατροπή της θλιβερής αυτής απόφασης, που μετατρέπει το μοναδικό αυτό μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς και καύχημα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού σε ΤΖΑΜΙ, κάτι που πιστεύουμε, ότι κάθε πολιτισμένος Άνθρωπος ανά την υφήλιο επιθυμεί.
Ταυτόχρονα εκφράζουμε την ευχή η Παγκόσμια κοινή Γνώμη, που ήδη έχει αρχίσει να κατανοεί το επιχειρηθέν πολιτιστικό ανοσιούργημα, να συστρατευθεί, ώστε να ανατραπεί η απαράδεκτη ενέργεια της σημερινής Τουρκικής Ηγεσίας, που αποτελεί μελανή σελίδα στην παγκόσμια Ιστορία του ανθρώπινου Πολιτισμού.
ΠΟΤΕ ΤΖΑΜΙ Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ – ΣΟΦΙΑΣ».
Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων Αναστ. Καλλιάς μετέφερε επιστολές της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του ΕΠΑΜ Μεγάρων.
Στις ερωτήσεις για το θέμα, ο Κλεάνθης Βαρελάς ζήτησε τις «απόψεις εξειδικευμένων ιστορικών, γιατί είναι σημαντικό να υπάρχουν στοιχεία. Υπάρχουν άρρηκτοι δεσμοί με τα Μέγαρα.
Ως διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια, τι κάνατε για να αναδείξετε αυτή τη σχέση; τι ενέργειες έχετε κάνει ως δήμαρχος για να αναδείξουμε αυτή τη σχέση εκτός από το άγαλμα του Βύζα;
Πάρα πολλοί δήμοι έχουν κάνει ψηφίσματα, πώς θα το ενισχύσουμε και πώς θα κάνουμε κάτι σε ενέργειες;».
Ο Κώστας Πανταζής ανέφερε «Δεν ήρθαμε μόνο να καταδικάσουμε, έπρεπε να αναφερθεί η κληρονομιά της Αγίας Σοφίας ως UNESCO». Ο Θ. Κεφαλόπουλος είπε: «το ξέρετε τόσες εβδομάδες και μας φέρνετε εκτάκτως».
Ο Γ. Κουμπέτσος έκανε λόγο για «απερίγραπτα σχόλια», αναφερόμενος σε ανάρτηση του Αντιδημάρχου Γ. Δήμα. «Είναι πολύ σοβαρή η δήλωση που έγινε, είναι βλασφημία για τον ιδρυτή του Βύζαντα. Η αμηχανία που έχετε διοίκηση, που δεν έχετε κάνει έστω και μια δήλωση διάψευσης, μια τοποθέτηση … Για ακόμη μια φορά μας ξεπέρασαν τα γεγονότα; για ακόμα μια φορά καφενειακή πολιτική.
Θίγεται το αίσθημα την κατοίκων του Δήμου που συνδέονται άμεσα με την Κωνσταντινούπολη».
Ο Γρ. Σταμούλης απάντησε «Λυπάμαι που βρήκατε ένα τόσο σοβαρό θέμα που αγγίζει τις ψυχές όλων των Ελλήνων και απανταχού ορθοδόξων, βρήκατε ευκαιρία να κάνετε φτηνή αντιπολίτευση και να πετάξετε δηλητήριο. Λυπάμαι για το επίπεδο σας».
Παίρνοντας το λόγο ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Δήμας ανέφερε «Όταν δημόσια πρόσωπα κάνουν μια δήλωση, ένα σχόλιο που δεν αρέσει ή προκαλεί, έρχονται και ανασκευάζουν, εγώ δε θα κάνω κωλοτούμπα.
Οφείλω να ζητήσω συγγνώμη από τους αγνούς θρησκευόμενους ανθρώπους, σέβομαι και θαυμάζω κάθε θρησκεία και δόγμα πλην του Ισλάμ που θεωρώ ότι δεν είναι θρησκεία αλλά πολιτικό σύστημα.
Δεν μπορούν σε μια δημοκρατία να δεχθούν κάποιοι το διαφορετικό έστω αιρετικό και μερικοί βρήκαν την ευκαιρία να χτυπήσουν τη διοίκηση. Η πολιτική δεν γίνεται με συναισθηματικός με άναρθρες κραυγές
ο ναός της Αγίας σοφίας εγκαινιάσθηκε από τον Ιουστινιανό μέγα διώκτη του Ελληνισμού.
Αυτή η κίνηση του Ερντογάν αφαιρεί από το τουρκικό κράτος το ηθικό του πρόσωπο και δίνει επιχειρήματα σε εμάς για να αφυπνίσουμε όσο και αν μας γεμίζει οργή η αλλαγή χρήσης».
Τέλος, ανέφερε ότι «έξι χρόνια διοίκηση δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ, αντιθέτως έχω δώσει όταν έβαζα το αυτοκίνητο μου για επιτροπές πάνω κάτω».
Εκ μέρους του συνδυασμού «Μαζί με όραμα», τοποθετήθηκε η Κατερίνα Λουκά:
«Όταν το 658 π.Χ., ο Βύζαντας ο Μεγαρεύς ανακάλυπτε έναν επίγειο παράδεισο στο μυχο του Κεράτιου κόλπου και στα στενά του Βοσπόρου, ιδρύοντας το Βυζάντιο, την αρχαία μεγαρική αποικία, δεν μπορούσε ίσως να φανταστεί ότι κάποιους αιώνες αργότερα, το 330 μ.Χ. ο αυτοκράτος Κωνσταντίνος Α’ θα μετέφερε την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας εκεί. Έτσι η νέα Ρώμη ή αλλιώς Κωνσταντινούπολη θα γίνει η πρωτεύουσα της πιο μακραίωνης αυτοκρατορίας στην ιστορία της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Οι Μεγαρείς λοιπόν είμαστε άρρηκτα δεμένοι ιστορικά, πολιτικά και συναισθηματικά με την Πόλη. Και η Πόλη είχε, έχει και θα έχει το έμβλημά της, το ναό της Αγίας Σοφίας. Κορυφαία δημιουργία της βυζαντινής αυτοκρατορίας ναοδομίας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επηρεάζει αρχιτεκτονικά όχι μόνο μεταγενέστερους ορθόδοξους ναούς αλλά και οθωμανικά τεμένη, όπως αυτό του Σουλεϊμάν. Αποτελεί όμως και το κυριότερο ίσως σύμβολο του Χριστιανισμού ως θρησκεία αλλά και ως ιδεολογία. Η αντίδραση του Δυτικού κόσμου στην απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της σε τέμενος ξεκίνησε μάλλον χλιαρά με κορύφωση όμως καθώς περνούν οι μέρες με χαρακτηριστικότερη ίσως αντίδραση αυτήν του Αυστριακού πρωθυπουργού.
Η ελληνική κυβέρνηση επιδίδεται σε μπαράζ διπλωματικών επαφών ενώ ακόμα και πολλοί Τούρκοι διανοούμενοι-όπως ο Νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ-διαμαρτύρονται έντονα. Μέσα σε όλα αυτά ίσως φαίνεται αφελές και «μικρό» το ψήφισμα του Δήμου μας. Όμως η πρωτοβουλία από την πλευρά μας για συστράτευση όλων των Δήμων και το ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δημοτικού Συμβουλίου μας στην απόφαση Ερντογάν είναι μια έντονα συμβολική πράξη από όλους εμάς τους απογόνους του Βύζαντα. Και φυσικά οφείλουμε να κάνουμε και κάποια επίσημα διαβήματα στον Πρωθυπουργό, στα αρμόδια Υπουργεία, Πολιτισμού και Εξωτερικών, στην Αρχιεπισκοπή και σε όλους τους αρμόδιους φορείς που αναφέρονται».
Ο Αντώνης Χοροζάνης προτείνοντας ψήφισμα διαφορετικό, μίλησε για «αντιδημοκρατικότητα του δημάρχου» και «ιδεολογικό αχταρμά»:
«να καταδικάσουμε την σημερινή ιμπεριαλιστική πράξη του τουρκικού κράτους».
Ο Άγγελος Μακρυγιάννης ανέφερε ότι «στόχος είναι να συμφωνούμε, να βγει ομόφωνο ψήφισμα».
Ο Γιώργος Στρατούρης είπε απευθυνόμενος προς τη διοίκηση, χαρακτηριστικά «εσείς κάνετε πολιτική σε ρηχά νερά».
Ο Σπύρος Νικολάου σχολιάζοντας εν γένει τις συζητήσεις στο δημοτικό συμβούλιο ανέφερε ότι «το επίπεδο του δημοτικού συμβουλίου το φτιάχνετε εσείς με τη συμπεριφορά σας, δίνετε το παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείστε.
Να αφήσουμε και να μην αναφέρουμε αναρτήσεις και να μην τις αναφέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο, αν θέλουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο το κάνουμε στις σελίδες. Αν το ακολουθήσουμε, το επίπεδο του δημοτικού συμβουλίου θα ανέβει» και πρόσθεσε ότι «Εκτός από το ψήφισμα πρέπει να υπάρχουν ναι προτάσεις για να δώσουμε έμφαση και να έχει αποτέλεσμα η ενέργεια μας αυτή».
Ο Κώστας Πανταζής ανέφερε ότι «είμαστε 95% εκτός θέματος, το θέμα είναι το ότι η Αγία Σοφία γίνεται τζαμί Όχι ο Βύζας. Το πρόβλημα είναι μια απόφαση που καταρρακώνει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου».
Κλεάνθης έχουμε διάθεση να Πολιτικολογία αλλά έχουμε εκλεγεί για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του δήμου μας. Οι ενέργειες μας θα πρέπει να είναι τέτοιες για να δείξουμε τη σύνδεση με την Κωνσταντινούπολη και τη σχέση της Νέας Περάμου και να προσθέσουμε δράσεις όπως εκδηλώσεις για την ανάδειξη της σχέσης της Κωνσταντινούπολης».
Επί της ψηφοφορίας, ο Αντ. Χοροζάνης μειοψήφισε επί του ψηφίσματος που πρότεινε η διοίκηση και ο Παν. Παρασκευάς πρότεινε να προστεθούν ιδιαίτερα οι περιοχές Ν. Περάμου και Μελί και να προτρέψει τους δημότες ο δήμος να μην επισκεφθούν την Τουρκία.