ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2020
25-27 Σεπτεμβρίου 2020*
Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση: η δια βίου μάθηση
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής το τριήμερο των ΕΗΠΚ θα προβάλει online:
α) Ψηφιακή παρουσίαση του έργου αναστήλωσης του Νοτιοανατολικού Πύργου της ακρόπολης του αρχαίου φρουρίου των Αιγοσθένων, διάρκειας 15΄.
β) i) Ψηφιακή παρουσίαση θεατρικού δρώμενου, διάρκειας 15΄, στον «Τύμβο του Σοφοκλή» στη Βαρυμπόμπη Αχαρνών, από μαθητές του 3ου ΓΕΛ Αχαρνών, με αποσπάσματα από αρχαίες τραγωδίες του Σοφοκλή και άλλων αρχαίων τραγικών ποιητών, που πραγματοποιήθηκε σε εκδήλωση στο πλαίσιο των ΕΗΠΚ 2019, σε συνεργασία με το ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ-Κίνηση Πολιτών για την Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών. ii) Βίντεο, διάρκειας 1’ 27’’, για το μνημείο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου προβολής και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της ΕΦ.Α.Δ.Α., παραγωγής «YouGoCulture» του Προγράμματος Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκηνοθεσία: Ελπίδα Σκούφαλου.
https://www.youtube.com/watch?v=ZH3g33qY4RU
γ) Ψηφιακή παρουσίαση, διάρκειας 15΄, με τίτλο «Ιερά Οδός: Περιδιαβαίνοντας το σημαντικότερο αρχαίο δρόμο της Αττικής. Από το σήμερα στο χθες».
δ) Ψηφιακή παρουσίαση της Μονής Δαφνίου, διάρκειας 5΄, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου προβολής και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της ΕΦ.Α.Δ.Α., παραγωγής «YouGoCulture» του Προγράμματος Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκηνοθεσία: Ελπίδα Σκούφαλου.
ε) Ψηφιακή παρουσίαση, διάρκειας 15΄, με τίτλο «Ανακαλύπτοντας την αρχαία τεχνογνωσία στους σταθμούς του Μετρό» που αναφέρεται σε μεγάλα τεχνικά έργα της αρχαιότητας (γέφυρα Κηφισού, πηγάδια, σήραγγες, υδροδοτικούς αγωγούς, οδοποιία), που έχουν εντοπιστεί με τις εργασίες του ΜΕΤΡΟ.
στ) Ψηφιακή παρουσίαση, διάρκειας 15΄, με τίτλο «Γραφή και ανάγνωση στην αρχαιότητα» που αναφέρεται στη γραφή και την ανάγνωση κατά τους αρχαίους χρόνους, όπως ανιχνεύεται από τα επιγραφικά ευρήματα του ΜΕΤΡΟ που εκτίθενται στις μουσειακές προθήκες του Σταθμού Αιγάλεω.
ζ) i) Βίντεο προωθητικού-ενημερωτικού περιεχομένου σχετικό με τη λεγόμενη «Κρήνη του Θεαγένους» στα Μέγαρα, που θα περιλαμβάνει μουσικά στιγμιότυπα από τη σχολή MUSICART εντός του αρχαιολογικού χώρου και αρχειακό υλικό. Πρόκειται για παραγωγή της ΕΦ.Α.Δ.Α. και του MEGARATV (https://www.megaratv.gr/). Συντελεστές: MUSICART και ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ (Δημοτική Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Δήμου Μεγαρέων). Η βιντεοσκόπηση σχεδιάστηκε με αφορμή τον εορτασμό των ΕΗΠΚ. Διάρκεια 5’. ii) Βίντεο παρουσίασης της «Κρήνης του Θεαγένους», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου προβολής και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της ΕΦ.Α.Δ.Α., παραγωγής «YouGoCulture» του Προγράμματος Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκηνοθεσία: Ελπίδα Σκούφαλου.
https://www.facebook.com/MegaraArchaeologicalMuseum
https://www.facebook.com/EHDays.GR/
https://www.youtube.com/watch?v=ZH3g33qY4RU
Τ/ 210 3213571
E-mail: [email protected]