Θέσεις

Προβλέψεις για το μέλλον

gkinissteliossm
…γράφει ο Στέλιος Γκίνης

Ο χρόνος κυλάει όπως ένα ποτάμι και παίρνει μαζί του τις λίγες χαρές μας για να τις κάνει αναμνήσεις. Όμως το ποτάμι αυτό του χρόνου, δεν κυλάει πάντα ήρεμα, αλλά συχνά ορμητικά και αναστατώνει τη ζωή μας. Ο καθένας έχει το δικό του ποτάμι και θα πρέπει να διαμορφώνουμε την κοίτη του. Αλλιώς η ορμητικότητά του θα μας κάνει μεγάλη ζημιά. Να διαμορφώνουμε δηλαδή το χαρακτήρα μας, για να είμαστε προετοιμασμένοι στα δύσκολα της ζωής.

Άδικος κόπος, λένε οι μοιρολάτρες, γιατί αυτό που είναι γραφτό, θα γίνει και δεν μπορείς να το αποφύγεις! «Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον» όπως λένε χαρακτηριστικά . Μια άλλη πεποίθηση πανάρχαια , είναι ότι κανένας δεν ξέρει τι θα του συμβεί. Χαρακτηριστικό είναι το εξής περιστατικό: Ένα πρωινό καλοκαιριού , ο Αίσωπος πήγαινε στα δημόσια λουτρά. Στο δρόμο, συνάντησε τον άρχοντα της περιοχής με τους φρουρούς του , που τον συνόδεψαν. “Πού πηγαίνεις Αίσωπε; ¨ τον ρώτησε. «Δεν ξέρω». Απάντησε ο Αίσωπος. Θύμωσε ο άρχοντας με αυτή την απάντηση και διέταξε τους φρουρούς να τον συλλάβουν και  να τον φυλακίσουν, γιατί δεν είναι δυνατόν να μην ξέρει που πηγαίνει και άρα τον κοροϊδεύει. «Και όμως, δεν ήξερα. Πως μπορούσα να ξέρω ότι θα με φυλακίσεις;» του απάντησε ο Αίσωπος κι έτσι την γλύτωσε.

Η αγωνία των απλών ανθρώπων για το αβέβαιο μέλλον τους, φαίνεται και στους στίχους ενός παλιού μεγαρίτικου τραγουδιού.

                            [quote]

     «Άστρα δε με λυπόσαστε,

                           σύννεφα δε με κλαίτε,

                             Κι ό, τι μου μέλει να συμβεί,

                          γιατί  δε μου το λέτε;»

[/quote]

Προβλέψεις για το μέλλον έκαναν οι μάντεις στην αρχαία Ελλάδα. Ο πιο διάσημος μάντης ήταν ο ΚΑΛΧΑΣ και  κατοικούσε στα Μέγαρα. Ο Αγαμέμνων ήρθε εδώ τον πήρε μαζί του τον Κάλχα στην Τροία και άφησε στα Μέγαρα  βασιλιά το γιό του, που ήταν και ο τελευταίος βασιλιάς των Μεγάρων. Το όνομά του ήταν ΥΠΕΡΙΩΝ και ήταν τόσο εγωιστής, που δεν τον άντεξαν οι Μεγαρίτες και τον δολοφόνησαν .

Σήμερα το ρόλο του μάντη παίζουν οι χαρτορίχτρες, οι καφετζούδες, οι αστρολόγοι, και δυστυχώς υπάρχουν αφελείς, που πηγαίνουν σ’ αυτούς για να μάθουν το μέλλον τους και εκείνοι φυσικά τους……δουλεύουν  κανονικά και με το αζημίωτο!

Η αλήθεια είναι ότι σωστές προβλέψεις κάνει μόνο η επιστήμη. Για παράδειγμα, η μετεωρολογία προβλέπει τον καιρό των επόμενων ημερών. Η αστροφυσική τις εκλείψεις ηλίου και άλλα αστρονομικά φαινόμενα. Η ιατρική, επίσης προβλέπει την πορεία των ασθενών κτλ

Οι αρχαίοι φιλόσοφοι, βέβαια, είχαν σωστή άποψη και διαφορετική από τον απλό λαό, όπως ακριβώς και σήμερα. Ο Δημόκριτος λοιπόν, έλεγε: «Μηδέν της τύχης, αλλά πάντα της ευβουλίας και της πρόνοιας».Τίποτα δηλαδή δεν είναι τυχαίο .

Με άλλα λόγια  ο καθένας με τα ήθη του δημιουργεί την τύχη του και φυσικά με τη λογική του σχεδιάζει το μέλλον του.Μήπως πρέπει να είναι κανείς μάντης για να προβλέψει ποιο θα είναι τα μέλλον ενός αμετανόητου χρήστη ναρκωτικών; Επίσης,με σιγουριά μπορείς να προβλέψεις ότι ένας μανιώδης καπνιστής, που κάνει καθιστική ζωή και έχει άγχος, αργά ή γρήγορα θα έχει πρόβλημα με την καρδιά του. Μερικοί καπνιστές λένε: «Ο μπάρμπα – Κώστας, που κάπνιζε, πήγε ενενήντα χρόνων». Η απάντηση είναι ότι είχε γερό οργανισμό και εάν δεν κάπνιζε, θα έφτανε τα εκατό. Ναι λοιπόν στις επιστημονικές προβλέψεις, όχι στους τσαρλατάνους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σ. Κουντεμάνης: Ώρα για δράση!!!

Συμπεριφορές

“Υπόλογη και λίγη η διοίκηση απέναντι στους πολίτες για τις επιθέσεις αδέσποτων”