Δημοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας και Μαθησιακών Δυσκολιών συστήνει ο Δήμος Μεγαρέων
Μια νέα δομή για την ψυχική υγεία και τις μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών της περιοχής μας συστήνει ο Δήμος Μεγαρέων. Το θέμα της σύστασης Κέντρου Ψυχικής Υγείας και Μαθησιακών Δυσκολιών συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων την Τρίτη 15 Ιανουαρίου με θετική ανταπόκριση του συμβουλίου αλλά και προβληματισμό για τις προδιαγραφές λειτουργίας του.
Εισηγητής του θέματος ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κώστας Καράμπελας που τόνισε ότι αποτελεί «ένα βήμα που θωρακίζει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των συμπολιτών μας, σε συνέχεια άλλων δράσεων όπως δωρεάν μαστογραφίες, τεστ παπ, κ.ά. Στην υγεία πρέπει να κάνουμε πράγματα με μόνιμο χαρακτήρα.
Η σύσταση κέντρου Ψυχικής Υγείας και Μαθησιακών Δυσκολιών είναι ένα εγχείρημα δύσκολο. Με είχε πειράξει που είχε κλείσει η ιατροπαιδαγωγική, είπε ο Κ. Καράμπελας. Όραμά μου να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο. Προς το παρόν ο δήμος είναι σε επαφές με μια εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα διοχετεύει επιστήμονες στο δήμο χωρίς να πληρώνονται, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, χωρίς χρέωση για τους γονείς».
[quote]
Υψηλή η ποιότητα της τότε Ιατροπαιδαγωγικής: Ζητούμενο η διασφάλιση του ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας προς την ευαίσθητη ομάδα των παιδιών
[/quote]
Το νέο κέντρο για την ψυχική υγεία των παιδιών φιλοδοξεί να λειτουργήσει ακολουθώντας την Ιατροπαιδαγωγική Μονάδα του Δήμου Μεγαρέων, που λειτούργησε από κατά τις περιόδους 2002-03 και 2007-09 οπότε και ανέστειλε τη λειτουργία της λόγω οικονομικής κρίσης και περικοπών των υπηρεσιών στις αναπτυξιακές εταιρείες των δήμων, υπό τη στέγη της οποίας λειτουργούσε και στο Δήμο Μεγαρέων.
Κύριο θέμα που απασχολούσε τις τότε διοικήσεις όσον αφορά τη λειτουργία της Ιατροπαιδαγωγικής ήταν η υψηλή ποιότητα και ο έλεγχος των υπηρεσιών που αφορούν αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα. Λειτουργούσε με πέντε άτομα προσωπικό, παιδοψυχίατρο, παιδοψυχαγωγό, κλινική ψυχολόγο, κλινικούς ψυχολόγους, κοινωνική λειτουργό και με επόπτη καθηγητή πανεπιστημίου για τον έλεγχο της ποιότητας, ελέγχοντας δυσκολίες και διαπροσωπικές σχέσεις. Η ιατροπαιδαγωγική μονάδα δεν έκανε μόνο διάγνωση, παρείχε και στήριξη με θεραπεία στη συνέχεια, θέματα που είναι υπό διερεύνηση στην νέα δομή που πρότεινε η διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων.
Ερωτήματα από την αντιπολίτευση
Διευκρινίσεις και ερωτήσεις για το πώς θα λειτουργεί το Δημοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας και Μαθησιακών Δυσκολιών υπέβαλαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Κλεάνθης Βαρελάς, Παναγιώτης Μαργέτης και Γιάννης Μιχάλαρος, αποδίδοντας εύσημα για την πρωτοβουλία αλλά ζητώντας να μάθουν και πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει στην πράξη.
Ο Κλ. Βαρελάς ρώτησε πώς θα στελεχωθεί, πώς θα χρηματοδοτηθεί, πώς θα γίνεται η διαδικασία για να ενταχθούν παιδιά στο πρόγραμμα, πώς θα διασφαλίζεται απόρρητο. «Είναι λεπτά σημεία που πρέπει να τα δούμε» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο Γιάννης Μιχάλαρος επεσήμανε τη σημασία του κέντρου ψυχικής υγείας τονίζοντας ότι έχουν ανάγκη όλοι οι μεγαρίτες για την ψυχική τους υγεία ανάλογες δομές. «Ποιος θα καταλήξει στην επιλογή του προσωπικού ελπίζω τα κριτήρια να είναι επιστημονικά» είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτήματα συγκεκριμένα για το ποιος θα αναλάβει το έργο αυτό υπέβαλε και ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Τώρα» Παναγιώτης Μαργέτης. Ο Κ. Καράμπελας απάντησε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση της οποίας το όνομα δε θυμόταν.
Δεδομένου ότι ένα κέντρο Ψυχικής Υγείας και Μαθησιακών Δυσκολιών παιδιών ασχολείται με πολύ ευαίσθητα ζητήματα, αναπόφευκτα δημιουργούνται ζητήματα για την ποιότητα και τον έλεγχο των υπηρεσιών αυτών που θα πρέπει να διασφαλίζονται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους για να μην δημιουργηθούν προβλήματα ανεπανόρθωτα για την ψυχική υγεία των παιδιών. Το συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας, με κανόνες, με έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών που θα πρέπει να γίνεται από έμπειρο κατάλληλο προσωπικό επιστημόνων ψυχικής υγείας, είναι αυτό που εξασφαλίζει ότι μια δομή για τα παιδιά θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά.