O νεωτερικός πολιτισμός ( εννοούμε τον Τρόπο βίου), για τον οποίο διάφοροι εκσυγχρονιστές ευρωγενίτσαροι υπερηφανεύονται,με την βιομηχανική δραστηριότητα και την <<αρετή>> της υπερκατανάλωσης, έχει επηρεάσει τόσο σοβαρά το οικοσύστημα, όσο ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους. Το 70% των θηλαστικών, των πτηνών , των ερπετών και περίπου τα μισά έντομα εξοντώθηκαν. Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα CO2 προκαλούν ταχύτερη αύξηση της θερμοκρασίας , απ΄οποιαδήποτε άλλη ιστορική περίοδο. Χαρακτηριστικό σημάδι είναι το λιώσιμο των πάγων στο Νότιο και Βόρειο πόλο της γής. Υπολογίζεται ότι θα υπάρξει αύξηση της θερμοκρασίας τουλάχιστον 4 C. και οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές. Που σημαίνει δισεκατομμύρια ανθρώπων χωρίς τροφή και νερό, εκατομμύρια πρόσφυγες, φυσικές καταστροφές σχεδόν κάθε χρόνο, πολέμους ,πανδημίες.
Χωρίς πολιτισμική επανάσταση ( αλλαγή της ιεράρχησης των αναγκών, δηλαδή άλλο τρόπο βίου) η κρίση αυτή δεν αντιμετωπίζεται και το τέλος της ζωής στη γή είναι, σχεδόν σίγουρο.
Εμείς εδώ, σαν κοινότητα, τι μπορούμε να κάνουμε. Παρατηρούμε συχνά, πλέον, το φαινόμενο <<βόμβας νερού>>, το οποίο προκαλεί καταστροφές ,το νερό της βροχής καταλήγει στη θάλασσα και ελάχιστο στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Τι θα πρέπει να κάνουμε;
Μπορεί ο Δήμος να κάνει μια σοβαρή γεωλογική μελέτη, στην περιοχή μας , για να δούμε αν, και που μπορούν, να κατασκευαστούν φράγματα, απανωτά στα ρέματα ,ξεκινώντας από ψηλά, ώστε να εγκλωβίζουν ποσότητες νερού, οι οποίες θα καταλήγουν στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Η μελέτη αυτή μπορεί ν΄ανατεθεί στη Γεωλογική σχολή του Παν. Αθηνών και να γίνει υπό μορφή διδακτορικού από κάποιον γεωλόγο βοηθό της Σχολής υπό την καθοδήγηση του Γεωλογικής σχολής ,έτσι θα έχουμε μιαν έγκυρη επιστημονικά μελέτη και θα κοστίσει λίγο.
Θυμάμαι το 1997 είχαμε φέρει με τον Άγγελο το Βασίλαινα στην αίθουσα του Θέογνι τον αείμνηστο Μ. Γλέζο, ό οποίος, σ΄ένα Δήμο της Νάξου, είχε κατασκευάσει τέτοια φράγματα, με πολύ καλά αποτελέσματα.
Θα πρέπει να καταλάβουμε, όλοι ότι πρέπει ν΄αλλάξουμε προτεραιότητες και νοοτροπία αν ενδιαφερόμαστε για την επιβίωση και για την ποιότητα ζωής των παιδιών μας και των εγγονών μας.
Οι ζωντανοί νεκροί της πλατείας Συντάγματος, καθώς και αυτό το <<πτώμα>> ο Περιφερειάρχης και οποιοσδήποτε άλλος υπεύθυνος που αγνοώ, σπαταλούν χύνοντας στη θάλασσα ένα ποτάμι <<χρυσάφι>>, ΕΝΝΟΩ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΨΥΤΑΛΕΙΑΣ. Και αυτά τα λέω και τα γράφω μετά λόγου γνώσεως.
Θυμάμαι ήταν Φεβρουάριος του 2004, όταν ένα βράδυ μου τηλεφώνησε ο καθηγητής του Τμήματος περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Αιγαίου ο αείμνηστος Ν. Μάργαρης και μου είπε τα εξής :¨<<ζητήστε το νερό της Ψυττάλειας, αν το πάρετε θα σας βοηθήσω να δημιουργήσετε τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας.>>. Τότε στην ηγεσία του Δήμου μας ήταν άλλη παράταξη, αλλά όταν το 2007, αναλάβαμε, πάλι τη διοίκηση του Δήμου, πρότεινα να ζητήσουμε σαν αντισταθμιστικά, για τον αγωγό του αερίου, το νερό της Ψυττάλειας. Η απάντηση που πήρα ήταν αρνητική, επειδή δεν υπήρχαν λεφτά! Και όμως όλα τα πολιτικά <<πτώματα>> ξόδεψαν εκατομμύρια για το γήπεδο της ΑΕΚ, και χθές άκουσα τον πανάθλιο Μπακογιάννη να μιλάει για εκατομμύρια από τα προγράμματα για την ανάπτυξη ,να τα διαθέτει για το γήπεδο του Παναθηναϊκού!
Τέτοια ξεφτίλα, εκεί που δίδασκε ο Πλάτωνας, αρένα για τους χούλιγκαν!!
ΟΤΑΝ , ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΤΟ 85% ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΏΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΏΝ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ. ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΚΥΒΙΚΑ ΝΕΡΟ ΜΕ ΛΙΠΑΣΜΑ ΝΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΜΠΟ; ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΛΑΤΤΩΣΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ Θ΄ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ. ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ,ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΝΑ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ.
ΩΡΑ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΟ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΚΑΙ ΝΑ ΝΟΙΑΣΤΟΥΜΕ , ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.
Λ. ΜΠΙΣΤΑΡΑΚΗΣ