Εργασία & Επιχειρηματικότητα Σημαντικότερα

Πώς το πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ μπορεί να βοηθήσει πραγματικά τις μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία

Τα καλά νέα: Ενίσχυση & παράταση για το πρόγραμμα χρηματοδότησης μικρών & πολύ μικρών επιχειρήσεων που πλήττονται από COVID-19 από την Περιφέρεια Αττικής

Ως τις 9/12 η υποβολή προτάσεων, με επιπλέον 50 εκατ. για τις μικρές επιχειρήσεις της Αττικής

 

Μια «ανάσα» σε ένα μάλλον απαισιόδοξο κλίμα που επικρατεί τουλάχιστον σήμερα στην αγορά, η παράταση και ενίσχυση του προγράμματος χρηματοδότησης πολύ μικρών επιχειρήσεων. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 (ΑΔΑ: Ω1ΥΞ7Λ7-ΞΔΗ), εκπνέει στις 9 Δεκεμβρίου και το πρόγραμμα ενισχύεται με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά τα 250 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Περιφέρεια Αττικής.

 

Μεγάλο το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων αλλά δυσκολίες στην σύνταξη φακέλων για την υποβολή χρηματοδοτήσεων

 

Αρκετές είναι οι επιχειρήσεις και στην περιοχή μας που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ωστόσο, οι ημερομηνίες, οι προθεσμίες, οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών εν μέσω lockdown δεν διευκόλυναν τη διαδικασία υποβολής φακέλων. Συνεπώς, η παράταση που δόθηκε, καθώς και η ενίσχυση του προγράμματος, προσφέρουν σημαντική χείρα βοηθείας στις πληττόμενες λόγω covid-19 επιχειρήσεις.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων -που εξέπνεε αυτήν την εβδομάδα- παρατείνεται έως και τις 9 Δεκεμβρίου, λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος.

Όσον αφορά τα ποσά των ενισχύσεων,  επιπλέον 50 εκ. ευρώ διασφάλισε η Περιφέρεια Αττικής, για την ενίσχυση των πολύ μικρών επιχειρήσεων της Αττικής που έχουν πληγεί από την πανδημία κατόπιν πρωτοβουλιών που έλαβε όλο το τελευταίο διάστημα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης. Η σχετική απόφαση είναι αποτέλεσμα διαρκούς συνεργασίας και διαβουλεύσεων της Περιφέρειας Αττικής με το Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατόπιν σχετικών πρωτοβουλιών του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη.

Ειδικότερα το συγκεκριμένο ποσό θα προστεθεί στα 200 εκ. ευρώ που προβλέπονται για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, στο πρόγραμμα που ήδη έχει ανακοινωθεί για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τις 23 Οκτωβρίου.

Πρόθεση της Περιφέρειας είναι το επιπλέον ποσό  να διατεθεί αποκλειστικά για την ενίσχυση πολύ μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι και 9 εργαζόμενους και για τους αυτοαπασχολούμενους. Κατόπιν πρωτοβουλίας του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα αποκτούν και οι Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ) καθώς και Ιδρύματα.

Γ. Πατούλης: «Είμαστε έμπρακτα στο πλευρό των μικρών επιχειρήσεων»

«Είναι καθήκον μας να αναζητούμε καθημερινά και νέους τρόπους ενίσχυσης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μας εργαλεία. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό τους έμπρακτα» αναφέρει χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, όπου ευχαριστεί τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ι. Τσακίρη για την άμεση θετική ανταπόκριση του στο αίτημα της Περιφέρειας για αύξηση του ποσού των 200 εκ. ευρώ του προγράμματος για την ενίσχυση  των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, μέσω του ΠΕΠ Αττικής. «Μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις καταφέραμε να διασφαλίσουμε επιπλέον 50 εκ. ευρώ για την ενίσχυση των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων της Αττικής και έτσι το συνολικό ποσό διαμορφώνεται στα 250 εκ. ευρώ, αποτελώντας το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων στην παρούσα φάση.

Αναγνωρίζοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην πλειοψηφία τους οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αττική, θεωρούμε καθήκον μας να αναζητούμε καθημερινά και νέους τρόπους ενίσχυσης τους, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μας εργαλεία. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό τους και να τους στηρίζουμε έμπρακτα».

 

 

Τι μας είπε η Σύμβουλος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού & Χρηματοδοτικών Λύσεων, Ειδική Συνεργάτης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά (Β.Ε.Π.) Βίκυ Μαυρομάτη

«Η ουσιαστική ενίσχυση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 είναι το μέγα ζητούμενο αυτό το χρονικό διάστημα. Σίγουρα δράσεις σαν αυτές είναι ευπρόσδεκτες ειδικά όταν δίνουν κεφάλαιο κίνησης χωρίς επιστροφή και επιτόκιο.

Το ερώτημα είναι πόσες επιχειρήσεις θα καταφέρουν να λάβουν αυτή την ενίσχυση καθώς τα κονδύλια – προϋπολογισμός δράσης – είναι πάντα συγκεκριμένα. Δυστυχώς η κρίση του Covid 19 συνεχίζεται αλλά ευτυχώς η  χρονική στιγμή δίνει τη δυνατότητα επέκτασης της δράσης και αύξησης προϋπολογισμού καθώς βρισκόμαστε ένα σκαλοπάτι πριν το νέο ΕΣΠΑ».

Στην ερώτηση αν θα αποδώσει τελικά ως πρόγραμμα στην αγορά ειδικά στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, η Βίκυ Μαυρομάτη επεσήμανε ότι «Εδώ υπάρχει μια λανθασμένη εικόνα, κατά την άποψη μου, στην αγορά. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει 3 βασικά κριτήρια, τον αριθμό ατόμων, το δείκτη κέρδους 2019 και την επίπτωση του covid19 στον τζίρο. Αυτό το τρίτο κριτήριο είναι και το βασικό και δίνει το μεγαλύτερο ποσοστό βαθμολογίας. Κατά συνέπεια, όλες οι εταιρείες που έχουν υποστεί σημαντική πτώση στον τζίρο τους είτε επειδή είναι πολύ μικρές είτε μικρές θα έχουν και μια καλή βαθμολογία που τους δίνει το κλειδί της ένταξης.

Οι μικρές εταιρείες, να σας πω, διαθέτουν κάτι θετικό που οι υπόλοιπες δεν έχουν. Κέρδη στο Ε3 του 2019 και όχι ζημιά. Οι πολύ μικρές εταιρείες έχουν και καλό “νοικοκυριό”, Να προσθέσω όμως ότι ήδη υπάρχει και πρόβλεψη από την Περιφέρεια για τις πολύ μικρές που έχουν από 0-9 άτομα να στηριχθούν με επιπλέον κονδύλι. Σίγουρα οι μικρές εταιρείες έχουν καλύτερη διαχείριση, γιατί έχουν κυρίως  προσωπική εργασία και μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Όσες όμως εταιρείες λάβουν αυτή την ενίσχυση θα πρέπει  και να την αξιοποιήσουν ορθά σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του οδηγού προγράμματος, ήτοι  για δαπάνες εντός της χρήσης 2021.

Πρέπει να πούμε ότι αυτό το πρόγραμμα δίνει κεφάλαιο κίνησης σε όσες εταιρείες δεν μπορούν να το ζητήσουν από τις τράπεζες και μάλιστα θα το λάβουν και άτοκο και χωρίς απαίτηση επιστροφής».

Παράλληλα με απόφαση του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και κατόπιν νέας τροποποίησης της σχετικής πρόσκλησης, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν πλέον και οι Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ) καθώς και Ιδρύματα, με την προϋπόθεση να διατηρούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Τέλος, η Περιφέρεια Αττικής αναγνωρίζοντας την ανάγκη στήριξης όσο το δυνατόν περισσότερων κλάδων επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχουν πληγεί, έχει ήδη υποβάλλει σχετικό αίτημα διεύρυνσης των ΚΑΔ που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και αναμένεται η σχετική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο αμέσως προσεχές διάστημα.

 

 

 

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου « Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας»  είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωτοβουλία ΟΛΕ για τα καταστήματα της Πάχης

Aleka Stamatiadi

Ενημερωτική Εκδήλωση «Εξωστρέφεια  ΜΜΕ και Εργαλεία Στήριξης της»

Ανάγκη για απορρύπανση του λιμανιού Νέας Περάμου