Μέρος Β
Στο προηγούμενο άρθρο εστιάσαμε στο πώς μπορούν οι ίδιοι οι μαθητές να μειώσουν τα επίπεδα του άγχους τους για τις εξετάσεις. Στο δεύτερο αυτό μέρος θα εστιάσουμε στο πώς μπορούν οι γονείς να διαχειριστούν το άγχος και τον εκνευρισμό των παιδιών κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου και πώς μπορούν να τα βοηθήσουν αποτελεσματικά.
Αναμφισβήτητα οι εξετάσεις δεν αποτελούν μια αγχογόνο περίοδο μόνο για τους μαθητές αλλά και για ολόκληρη την οικογένεια. Και οι γονείς από τη δική τους πλευρά έχουν άγχος για το πώς θα γράψουν τα παιδιά τους και ανησυχούν. Πολλές φορές όμως ακόμα και να θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους καταλήγουν να τα αγχώνουν ακόμα περισσότερο.
Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν εσείς από τη δική σας πλευρά για να τους βοηθήσετε;
- Αρχικά σταματήστε να τους μεταφέρετε άγχος για τις εξετάσεις. Προσπαθήστε δηλαδή να είστε περισσότερο διακριτικοί και να μην επιμένετε να σας αναλύσουν το τι ακριβώς έγραψαν σε κάθε μάθημα. Αρκεστείτε σε αυτό που θέλουν να σας πουν. Δε θα βοηθήσει πουθενά να αρχίσετε να του φωνάζετε ζητώντας λεπτομέρειες για το τι ακριβώς έγραψε και το τι δεν έγραψε. Επιπρόσθετα, μην επιβάλλετε τη γνώμη σας για το πόσες ώρες θα φάει, πόσες ώρες θα κοιμηθεί. Κάθε μαθητής που έχει μπει στην τελική ευθεία των εξετάσεων χρειάζεται την υποστήριξή σας και όχι την κριτική σας!
- Ακούστε αυτά που έχει να σας πει και μην αρχίζετε τα δικά σας σενάρια. Πολλές φορές ο μαθητής δε θα γράψει καλά σε όλα τα μαθήματα. Μπορεί λοιπόν να μην πάει τόσο καλά όσο θα ήθελε. Αυτό που οφείλετε εσείς να κάνετε είναι να ακούσετε αυτό που έχει να σας πει χωρίς να αρχίσετε να τον επικρίνετε ή να του φωνάζετε και σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσετε χαρακτηρισμούς όπως «το ήξερα εγώ ότι θα πας χάλια αφού δεν προσπάθησες όσο έπρεπε, αφού δεν έγραψες καλά σε αυτό σιγά μη γράψεις στα υπόλοιπα». Η αποτυχία σε ένα μάθημα δε σημαίνει αυτόματα ολοκληρωτική αποτυχία.
- Αναρωτηθείτε εάν βοηθάτε το παιδί σας πρακτικά με όποιον τρόπο μπορείτε. Δηλαδή με το να φροντίζετε να έχει φαγητό να φάει, με το να υπάρχει όσο το δυνατόν περισσότερη ησυχία στο σπίτι, με το να μην το φορτώνετε με άλλου είδους δραστηριότητες και του αποσπάτε την προσοχή από το διάβασμα. Η πιο απλή και αποτελεσματική ερώτηση που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας είναι «τι χρειάζεσαι απο εμένα;».
- Αποφύγετε όλων των ειδών τις απειλές και τις συγκρίσεις με τους άλλους συμμαθητές. Είναι πολύ αγχωτικό για έναν μαθητή να ακούει το γονέα να του λέει πως αν δεν πάει καλά στις εξετάσεις με κάποιο τρόπο θα τιμωρηθεί (π.χ. με το να μη του δώσετε χαρτζιλίκι, με το να μην τον αφήσετε να πάει διακοπές με τους φίλους του). Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν είναι βοηθητικό να συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά που ξέρετε ή με μεγαλύτερα αδέρφια. Σκεφτείτε πόσο άσχημα θα νιώθατε εσείς οι ίδιοι εάν ακούγατε κάποιον να σας συγκρίνει με τα μεγαλύτερα σας αδέρφια.
- Διαχειριστείτε το δικό σας άγχος. Βρείτε πώς μπορείτε εσείς οι ίδιοι να μειώσετε τα επίπεδα του άγχους σας πριν βοηθήσετε τα δικά σας παιδιά. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε, εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης, κάντε δραστηριότητες που σας ηρεμούν. Σε κάθε περίπτωση να έχετε στο νου σας πως αν δε διαχειριστείτε εσείς το δικό σας άγχος σίγουρα θα το εκφράσετε στο παιδί σας.
Κλείνοντας είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε πως η επιτυχία ή η αποτυχία του παιδιού σας στις Πανελλήνιες εξετάσεις δε σημαίνει αυτόματα ότι το παιδί σας είναι επιτυχημένο ή αποτυχημένο. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα ανθρώπων που απέτυχαν στις εξετάσεις αργότερα όμως βρήκαν το δρόμο τους και σήμερα είναι πολύ επιτυχημένοι επαγγελματίες. Και να θυμάστε πως οι εξετάσεις είναι μονάχα ένα μέρος της ζωής. Σε καμία περίπτωση δεν ούτε η αρχή αλλά ούτε και το τέλος…