Θέσεις

Πολεοδομικός σχεδιασμός & γενικό πολεοδομικό σχέδιο (ΓΠΣ) στο Δήμο Μεγαρέων

 

Έργο ιστορικής σημασίας και σπουδαίο εργαλείο για την ανάπτυξη στον τόπο μας»

Άρθρο του Γιάννη Γκίνη, πρώην Αντιδημάρχου Μεγάρων

 

Σε λίγες ημέρες όπως ήδη έχει ανακοινωθεί με απόφαση της Ειδικής Μητροπολιτικής Επιτροπής του Υπουργείου Περιβάλλοντος θα εγκριθεί το ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (ΓΠΣ) του Δήμου Μεγαρέων.

Η απόφαση αυτή είναι ιστορικής σημασίας και σπουδαίας αξίας,  αφού με το νέο αυτό ΓΠΣ σηματοδοτείται η περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου Μεγαρέων.

Το ΓΠΣ ήταν όνειρο κι επιδίωξη κάθε διοίκησης του Δήμου τα τελευταία 40 ολόκληρα χρόνια. “Ημουν νιός και γέρασα”. Θυμάμαι ότι οι διαδικασίες ξεκίνησαν επί δημαρχίας του αείμνηστου Γιώργου Καστάνη – Λιάντρου και χρειάστηκαν αμέτρητες διαβουλεύσεις, εισηγήσεις, αποφάσεις, μελέτες, ρυθμίσεις, παρεμβάσεις, ακόμα  και Λαϊκές Συνελεύσεις,  προσωπικές παραστάσεις σε Υπουργικά Γραφεία, σε Βουλευτές, Νομάρχες, Περιφερειάρχες και υπηρεσίες.

Για να φτάσουμε στο ευτυχές γεγονός της τελικής έγκρισης του ΓΠΣ τεράστιες ήταν οι προσπάθειες των Δημάρχων  μετά τον Λιάντρο (Στρατιώτης Δημήτριος, Σύρκος Χρυσόστομος, Μαρινάκης Ιωάννης και Γρηγόρης Σταμούλης) και των αρμοδίων Αντιδημάρχων, όλα αυτά τα χρόνια, που ενεργούσαν και παρακολουθούσαν από κοντά την πρόοδο και την εξέλιξη των εργασιών αυτής της υπόθεσης.

Μα ήταν τόσο μεγάλο και τόσο δύσκολο ζήτημα να σχεδιαστεί και να εγκριθεί το ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (ΓΠΣ) του Δήμου Μεγαρέων, που χρειάστηκε να περάσουν τόσα χρόνια;

Ασφαλώς και είναι μεγάλο θέμα, τεράστιο θάλεγα, αφού τέτοια σχέδια εγκρίνονται και ισχύουν για δεκάδες χρόνια. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όταν με το καλό μας έρθει θα ισχύει για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πόσο σοβαρό είναι και γιατί χρειάστηκαν μαραθώνιες διαδικασίες.

Ολοι οι Δήμαρχοι έφταναν κοντά στην τελική έγκριση και δυστυχώς όλο κάτι καινούργιο συνέβαινε κι άλλαζαν τα σχέδια και η τελική έγκριση όδευε από αναβολή σε αναβολή, προς γενική απογοήτευση των πολιτών και των Διοικούντων.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή  Διοίκηση και προσωπικά ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης πήρε το θέμα πάνω του και το ανέδειξε σε προσωπικό στοίχημα και είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσο ασχολήθηκε και πόσο επέμεινε μέχρι να πετύχει τον τελικό στόχο και προφανώς θα πιστωθεί δίκαια την έγκριση του ΓΠΣ ως μεγάλη προσωπική πολιτική επιτυχία.

Εγώ Μηχανικός δεν είμαι, ούτε έχω ιδιαίτερες πολεοδομικές γνώσεις, όμως όλα αυτά τα χρόνια η εμπειρία μου γύρω από τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με κάνει να σκέφτομαι, να αναλύω και να σχολιάζω κάποια γεγονότα μεγάλης σπουδαιότητας, που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του Δήμου Μεγαρέων.

Θυμάμαι ότι όταν υπήρξε η απειλή δημιουργίας μονάδων εξόρυξης Βωξίτη είχε αναφερθεί ότι αν υπήρχε εγκεκριμένο ΓΠΣ ο Δήμος θα είχε θωρακιστεί και δεν θα απειλείτο. Το ίδιο είχε επισημανθεί και στο πρόβλημα δημιουργίας δομής φιλοξενίας  Προσφύγων ενώ έχει σχολιαστεί πολλές φορές το γεγονός της λειτουργίας και των επεκτάσεων μονάδων Ιχθυοκαλλιέργειας και άλλων χρήσεων που απειλούν και υποβαθμίζουν το περιβάλλον.

Με άλλα λόγια το ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (ΓΠΣ) θα βάλλει πολλά πράγματα στη θέση τους, αφού θα προσδιορίζει τι επιτρέπεται και τι δεν μπορεί να γίνει εντός  των γεωγραφικών ορίων του Δήμου Μεγαρέων, στο πλαίσιο της λογικής ότι η πόλεις σχεδιάζονται και ο σχεδιασμός αυτός ευθυγραμμίζεται προς το ύψος της κοινής ωφέλειας, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής, της βιωσιμότητας και της αειφορίας, τι προβλέπουν γι αυτό οι θεσμοί, όπως η πολεοδομική νομοθεσία, ο Γενικός Πολεοδομικός Κανονισμός, οι κανονισμοί για τις αστικές χρήσεις και οι προδιαγραφές των έργων υποδομής.

Με άλλα λόγια η Διοίκηση του Δήμου, από σήμερα στο μέλλον θα έχει ένα σπουδαίο και χρήσιμο εργαλείο για την τοπική οικονομική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στον σωστό χωροταξικό σχεδιασμό.

Τώρα θα μού πείτε ο απλός πολίτης του Δήμου μας τι έχει πρακτικά να ωφεληθεί από την έγκριση του ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ;

Δεν θα το απαντήσω εγώ τώρα, θα το αφήσω να το αναπτύξουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, τόσο οι Διοικούντες όσο και οι Τεχνοκράτες (Μηχανικοί, Αρχιτέκτονες, Χωροτάκτες,  Πολεοδόμοι και Περιβαλλοντολόγοι).

Ως πολίτης όμως του Δήμου Μεγαρέων, πού έχω ζήσει από μέσα τις αγωνίες των Διοικούντων για να εφοδιαστεί ο Δήμος με το ΓΠΣ, αισθάνομαι την υποχρέωση να συγχαρώ όλους όσους εργάστηκαν και συνεργάστηκαν διαχρονικά για να έρθει επιτέλους από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αυτή η πολυπόθητη έγκριση, που θα ωφελήσει πολλαπλώς την περιοχή μας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Ξυπνήστε κύριε Δήμαρχε!”

Aleka Stamatiadi

Πολιτική σταθερότητα και αναπτυξιακό «σοκ» πιο αναγκαία από ποτέ

Σενάρια Αυτοδυναμίας