ΠολιτικήΣημαντικότερα

Πλεόνασμα στον πρώτο ισολογισμό της Διοίκησης Γρ. Σταμούλη

 

[quote]Ιερ. Πολυχρόνης: «Τεράστιο επίτευγμα, επιτυχία μεθοδικότητας και οργάνωσης»[/quote]

Καθυστερήσεις στην κατάρτιση των ισολογισμών αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Μεγαρέων, αίτιο και αποτέλεσμα πολλών δυσλειτουργιών στα οικονομικά. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων, εγκρίθηκε ο ισολογισμός του 2015, ο πρώτος με διοίκηση Γρ. Σταμούλη και σχετικά μίλησε ο Ιερ. Πολυχρόνης, ως αρμόδιοςα αντιδήμαρχος το 2015, τη χρονιά που αφορούσε ο ισολογισμός.

«Το 2015 που ψηφίζουμε σήμερα είναι ο ένατος (9ος) ισολογισμός που φέρνει προς ψήφιση η διοίκησή μας μέσα σε τρία (3) χρόνια, ανέφερε ο Ιερ. Πολυχρόνης. Αυτό σαν γεγονός από μόνο του είναι ένα τεράστιο επίτευγμα. Μία επιτυχία που βασίστηκε στην μεθοδικότητα, στην σωστή οργάνωση και κυρίως στην βούληση που επέδειξε η διοίκησή μας, να διορθώσει τα «κακώς κείμενα» στα οικονομικά  του Δήμου. Είναι κατανοητό σε όλους ότι το να φέρουμε σε ψήφιση  9 ισολογισμούς σε 3 χρόνια ουσιαστικά επιφέρει και ισορροπία στις οικονομικές καταστάσεις, καθότι και με τον ισολογισμό του 2016 που επίκειται, θα είμαστε από τους ελάχιστους Δήμους που θα τις έχουμε «επικαιροποιήσει».

Αυτό είναι, πέραν όλων των άλλων, ισχυρό σημάδι διαφάνειας και ορθής λειτουργίας. Αυτό είναι το πρώτο στοιχειό που σαν διοίκηση αισθανόμαστε περήφανοι στον τομέα των οικονομικών. Ήδη λοιπόν στα μισά της θητείας μας έχουμε «περάσει» ισολογισμούς που αναλογούν σε τρεις ολόκληρες ξεχωριστές θητείες.

Πάμε στο δεύτερο ισχυρό στοιχείο που δεικνύει γιατί έχει γίνει ένα -ας μου επιτραπεί ο όρος-  «θαύμα» στα οικονομικά του Δήμου μας μέχρι στιγμή. Είναι ο πρώτος ισολογισμός που χρονικά αφορά ξεκάθαρα τη Διοίκησή μας: Το 2015 ….και ποιο είναι το σημαντικότερο στοιχείο όλων; Πρέπει να γυρίσουμε περίπου 10 χρόνια πίσω και στο μακρινό 2007 για να βρούμε οικονομική χρήση με θετικό πρόσημο  στο Δήμο Μεγαρέων. Το 2015 έκλεισε με θετικό πρόσημο ως προς τα αποτελέσματα κατά 267 χιλιάδες ευρώ. Σε σύγκριση με τα 3,75 εκατ. ζημιές το 2014, τα 3,8 εκατ. ζημιές το 2013, τα 1,8 εκατ. ζημιές το 2012, τα 2,6 εκατ. ζημιές το 2011 κοκ, το θετικό αποτέλεσμα έστω και των 267 χιλιάδων είναι μια τεράστια επιτυχία, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Ποια ήταν τα προγνωστικά; Ήμασταν από τα πρώτα φαβορί για πτώχευση. Είμαστε ο Δήμος, που προσωπικά θεωρώ, πως όταν συνέταξαν τον νόμο για το Δημοτικό Μνημόνιο είχαν εμάς στο μυαλό τους.

Όχι μόνο δεν πτωχεύσαμε όμως, όπως ο Δήμος Σαλαμίνος και ο Δήμος Αχαρνών, που ήταν σε παρόμοια για να μην πω σε καλύτερη κατάσταση. Όχι μόνο δεν παραδώσαμε «τα κλειδιά», όπως επιτακτικά ζήτησε μέρος της αντιπολίτευσης, αντιθέτως με κινήσεις ουσίας, με στρατηγικό σχεδιασμό στην χρηματοοικονομική μας πορεία πετύχαμε και πολλά πράγματα. Αιτηθήκαμε δάνειο για τις παλιές οφειλές του Δήμου με σκοπό να βρούμε την πίστωση που «έλλειπε» για να κερδίσουμε τον Προϋπολογισμό τυπικά και δηλώσαμε εξ’ αρχής πως δεν θα το εκταμιεύσουμε και θα ζητήσουμε επιχορήγηση. Καταφέραμε με «εκκωφαντικό» τρόπο και τα δύο σκέλη της στρατηγικής αυτής. Με τελικό νικητή το Δήμο, τους δημότες μας, τους εργαζομένους. Βάλαμε τάξη στα οικονομικά, εξορθολογήσαμε τις δαπάνες μας, περικόψαμε σπατάλες, δείξαμε ευελιξία, επιδείξαμε συνέπεια. Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να είμαστε από τους λίγους δήμους που επιχορηγήθηκαν για παλιές οφειλές. Πείσαμε τα ανώτερα κλιμάκια του Υπουργείου Εσωτερικών και Οικονομικών, πως εδώ στα Μέγαρα, κάτι καλό γίνεται στα οικονομικά: Μπαίνει επιτέλους τάξη.

Να επανέλθουμε στο κατεξοχήν κομμάτι του ισολογισμού του 2015 και να παρατηρήσουμε πως η ύπαρξη θετικών αποτελεσμάτων δεν είναι συνέπεια στασιμότητας, όπως μπορεί υποθετικά να επικαλεστεί κάποιος. Αδιάψευστα στοιχεία γι’ αυτό είναι ο παρόμοιος κύκλος εργασιών σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και κυρίως η αύξηση του ενεργητικού στα 78 εκατ. σε σχέση με τα 73 εκατ. του 2014 και τα 72 εκατ.  του 2013. Άλλος ένας υποτιθέμενος μύθος  καταρρίπτεται λοιπόν για δήθεν στασιμότητα. Οι αριθμοί «μίλησαν» και μας δικαίωσαν πανηγυρικά.

Κλείνοντας να τονίσω πως στις παρατηρήσεις του ορκωτού λογιστή του εκάστοτε ανεξάρτητου  ορκωτού λογιστή η κατάσταση 2015  η πρώτη χρονιά της διοίκησής μας, είναι πλέον διαχειρίσιμη  με τρείς παρατηρήσεις έναντι 15 και πλέον τα προηγούμενα χρόνια.

Όλα αυτά τα στοιχεία και δεδομένα που ανέφερα αποδεικνύουν για ποιο λόγο μίλησα στην αρχή για ένα οικονομικό θαύμα που συντελέστηκε στο Δήμο μας τα πρώτα χρόνια της διοίκησής μας. Σας καλώ με ταπεινότητα να τον υπερψηφίσετε και να γίνετε συνοδοιπόροι σε αυτόν τον δρόμο εξυγίανσης ανάπτυξης και προόδου που βάλαμε στον Δήμο μας σύμφωνα  με τα εμφανή αριθμητικά δεδομένα που αποτυπώνονται  στον ισολογισμό του 2015».

Μετά την τοποθέτηση- εισήγηση του κ. Πολυχρόνη ο τ. Δήμαρχος κ. Μαρινάκης τόνισε πως πράγματι   «πρόκειται για αποτύπωση αρκετά ενθαρρυντική  για τα οικονομικά του Δήμου. «Δεν μπορείς να κρύψεις ούτε να υποβαθμίσεις μια σοβαρή προσπάθεια που γίνεται από μία Διοίκηση…κυρίως λόγω των πολύ σημαντικών προβλημάτων που είχατε να αντιμετωπίσετε όταν αναλάβατε» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην Δήμαρχος. Επί της ψηφοφορίας, η αντιπολίτευση ενέκρινε τον ισολογισμό του 2015 πλην του Γιάννη Μιχάλαρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναζωπύρωση στον Ελατιά στην κεραία του ΟΤΕ

Δυτική Αττική και Τσιγγάνοι

Υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης: “Η Δυτική Αττική αξίζει περισσότερα”