Κοινωνία

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι ακραίας φτώχειας επωφελούνται του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους στο Δήμο Μεγαρέων

Αντιδήμαρχος Ελ. Ρήγα: «Με τήρηση μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού και με τη συμβολή εθελοντών, παρέχεται βοήθεια σε άτομα ακραίας φτώχειας»

 

Αυτές τις ημέρες διανεμήθηκαν τα πακέτα του ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους) στο Δήμο Μεγαρέων από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Μεγαρέων και εθελοντές. Βάσει των τελευταίων δηλώσεων ατόμων που έχουν ανάγκη, είναι στην περιοχή μας περισσότερες από 1000 οικογένειες, περίπου 3000 άνθρωποι, που δικαιούνται των πακέτων τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης που διανέμονται.

 

 

Όπως μας ανέφερε η αρμόδια Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτισμού, Παιδείας Ελένη Ρήγα, οι ανάγκες είναι μεγάλες, ο όγκος των τροφίμων και των πακέτων είναι τεράστιος και ιδιαίτερα αυτήν την εποχή οι ημέρες διανομής έγιναν περισσότερες για να μη δημιουργηθεί συνωστισμός και οι άνθρωποι που χρήζουν βοηθείας πήραν τα αναγκαία τηρώντας μέτρα ασφαλείας, με τη συμβολή φίλων εθελοντών.

Ο Δήμος Μεγαρέων είναι μέρος της σύμπραξης του Δήμου Φυλής(που έχει κάνει τη σύμπραξη για όλη τη Δυτική Αττική) και η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Μεγαρέων υπό τον συντονισμό της Αντιδημάρχου Ελένης Ρήγα υλοποιεί το πρόγραμμα διανομής.

Η σημασία του προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους γίνεται ακόμα πιο καίρια στη φάση της πανδημίας. Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη εργασίας του υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, το οποίο  είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο από τον υπουργό κ. Βρούτση  και έχει ως αποστολή να υποστηρίζει σε επιστημονικό και διαχειριστικό επίπεδο τις δράσεις και τις πολιτικές του στα θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πρόνοιας.  Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο έργο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ) του οποίου το ΕΙΕΑΔ έχει την διαχειριστική ευθύνη. Ο υπουργός ζήτησε να υπάρξει επιτάχυνση των παρεμβάσεων και της απορροφητικότητας των πόρων του ΤΕΒΑ,  να υπάρξει με ευελιξία και διαφάνεια άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των ωφελούμενων,  ώστε το κάθε ευρώ που διαθέτει  το Πρόγραμμα να φθάσει στις πλέον ευάλωτες κατηγορίες των συμπολιτών μας.

Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων και υλοποιείται  στο σύνολο της χώρας. Το πεδίο εφαρμογής του ΤΕΒΑ εξειδικεύεται στην Ελλάδα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ I). Η εφαρμογή του Προγράμματος ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου 2020. Το Πρόγραμμα υλοποιείται μέσω Κοινωνικών Συμπράξεων και οι ωφελούμενοι επιλέγονται σύμφωνα με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Μέχρι σήμερα, το ΤΕΒΑ μέσω των 57 Κοινωνικών Συμπράξεων (Δήμων / Περιφερειών) και 600 εταίρων, λειτουργεί 600 σημεία διανομής για 80 διαφορετικά είδη τροφίμων  και 30 είδη βασικής υλικής συνδρομής σε όλη τη χώρα. Πραγματοποιεί 25 διανομές μηνιαίως ανεξαρτήτως περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19 (διανομές κατ’ οίκον, κατόπιν ραντεβού, drive through κλπ). Οικονομικά έχει προκηρυχθεί το 90% του συνολικού του προϋπολογισμού (330,5 εκατ. ευρώ), το 70% έχει συμβασιοποιηθεί και μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει απορροφηθεί και αποπληρωθεί από την Ε.Ε. το 100% δαπανών του.  Συνολικά από το 2016, έχουν διανεμηθεί 45,5 τόνοι τροφίμων, εκ των οποίων το 40% αφορά τους τελευταίους 15 μήνες.

Επιπλέον, το ΤΕΒΑ προχωρά σε άμεσες παρεμβάσεις λόγω της κρίσης που επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού με διανομές τροφίμων κατ’ οίκον, τήρηση μέτρων υγείας και ασφάλειας. Πανελλαδικά, επωφελούνται 250.000 οικογένειες που αριθμούν συνολικά 400.000 ωφελούμενους, άτομα ακραίας φτώχειας, λαμβάνουν ποιοτική επισιτιστική βοήθεια.

Η εφαρμογή του Προγράμματος ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου 2023. Το πρόγραμμα προέβλεπε την διαχείριση 330 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, ενώ τώρα γίνονται νέες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα 2021-2027, οι οποίες πιθανόν να οδηγήσουν σε αύξηση του ποσού βοήθειας, πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Το ΤΕΒΑ, τα στελέχη του μαζί με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που το εποπτεύουν, επιτελούν σημαντικό έργο σε όλη την ελληνική επικράτεια, για την καταπολέμηση της φτώχειας, όπως δήλωσε ο υπουργός.

Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου « Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας»  είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το νερό του βιολογικού για άρδευση θέλει να επεξεργασθεί ο Δήμος

3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ

Θέτοντας τις βάσεις για ένα μέλλον μηδενικών ρύπων: Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης ΔΕΣΦΑ 2022

Aleka Stamatiadi