Γράφει ο Στέλιος Γκίνης[clear]
Η ονομασία κάθε δρόμου έχει μια Ιστορία, για να μην ξεχνάνε οι μεγάλοι και για να μαθαίνουν τα παιδιά.
Συνήθως οι ονομασίες των δρόμων αναφέρονται σε πρόσωπα που ξεχώρισαν, όπως η οδός Γ. Μενιδιάτη, να θυμίζει τον αείμνηστο Δήμαρχο των Μεγάρων, που διακρίθηκε για το ήθος και την εντιμότητα του, πριν από εξήντα χρόνια.
Άλλες ονομασίες οδών, παραπέμπουν σε ιστορικά γεγονότα, όπως ο κεντρικός μας δρόμος 28ης Οκτωβρίου, για να μας θυμίζει το ιστορικό ΟΧΙ της γενιάς του σαράντα.
Ο κάθε δρόμος λοιπόν με την ονομασία του, διηγείται τη δική του ιστορία, αρκεί να είναι ΣΩΣΤΑ γραμμένη η πινακίδα του, χωρίς ορθογραφικά λάθη και ανακρίβειες. Βέβαια δε χάθηκε ο κόσμος για κάποια μικρολαθάκια, αρκεί η ονομασία του δρόμου να μη χάνει εντελώς το νόημά της, όπως για παράδειγμα σε ένα κάθετο δρόμο της 28ης Οκτωβρίου που οι πινακίδες του, γράφουν: «οδός ΝΙΣΣΟΥ, πρώτος οικιστής των Μεγάρων».
Κατ’ αρχάς ο πρώτος οικιστής των Μεγάρων μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα ήταν ο ΜΕΓΑΡΟΣ, που σώθηκε γιατί ακολούθησε κολυμπώντας ένα κοπάδι πουλιών, Γερανών. Όταν πάτησε στεριά στις κορφές των βουνών, τα ονόμασε Γεράνεια από τους Γερανούς, τα πουλιά που τον έσωσαν, και την πόλη που έκτισε Μέγαρα.
Όμως, ποιος ήταν αυτός ο Νίσσος, αφού σίγουρα δεν ήταν οικιστής των Μεγάρων; Με έκπληξη διάβασα ότι ΝΙΣΣΟΣ ήταν Ιαπωνικό… πετρελαιοφόρο μεγάλο, που ήταν το 1962 το μεγαλύτερο του κόσμου! Προφανώς οι αρμόδιοι του Δήμου ήθελαν να γράψουν ΝΙΣΟΣ, δηλαδή το βασιλιά των Μεγάρων αδελφό του Αιγέα, πατέρα του Θησέα. Άλλη ανορθόγραφη πινακίδα είναι της οδού ΣΥΛHΜΒΡΙΑΣ. Με αυτή την ονομασία δε θα βρεις τίποτα το αξιοσημείωτο, όπου και να ψάξεις. Προφανώς οι αρμόδιοι του Δήμου ήθελαν να δώσουν στην οδό, την ονομασία της Μεγαρικής αποικίας ΣΗΛΙΜΒΡΙΑ, αφού τον αρχαίο Μεγαρίτη που την ίδρυσε τον έλεγαν ΣΗΛΙ.
Αυτές οι πινακίδες πρέπει επιτέλους να αλλάξουν, γιατί μας εκθέτουν και είναι ανιστόρητες. Η δαπάνη είναι μικρή κ. Δήμαρχε. Ούτε εκατό ευρώ! Το λάθος δεν είναι του σημερινού δημάρχου, αφού οι πινακίδες είναι από πολλά χρόνια, αλλά θα γίνει και δικό του, αν δεν τις αλλάξει.
Στην περιοχή μας υπάρχουν και αμέτρητες άλλες πινακίδες με αυθαίρετες ονομασίες οδών!
Υπάρχουν πολλοί οδοί ανώνυμοι, λες και μας έχουν τελειώσει τα ιστορικά γεγονότα ή τα πρόσωπα που διακρίθηκαν εδώ ανά τους αιώνες.
Ανώνυμος είναι, για παράδειγμα, ο παραλιακός δρόμος της Βαρέας, καθώς και ο παράλληλος διπλής κατεύθυνσης. Ανώνυμοι είναι ΟΛΟΙ οι δρόμοι στη Βαρέα, στην Κινέττα και στο Αλεποχώρι! Για την ακρίβεια, εκεί οι κάτοικοι για να αποκτήσουν ταχυδρομική διεύθυνση, έδωσαν μόνοι τους μια ονομασία στο δρόμο τους και κάρφωσαν μια πινακίδα!
Ένας φίλος μου, ο μακαρίτης Γιώργος Μιχαλάκης, βάφτισε το δρόμο, μπροστά στο εξοχικό του στο Αλεποχώρι, οδός Αγίου Γεωργίου, γιατί κατοικούν στο δρόμο αυτό άλλοι δύο Γιώργηδες και μια… Γεωργία!
Ένας άλλος φίλος, μακαρίτης κι αυτός, ο Αλέκος ο Ηλίας βάφτισε το δρόμο του σπιτιού του στη Βαρέα οδό ΑΡΜΟΝΙΑΣ, γιατί ως μουσικός του ταίριαζε και καλά έκανε, για να αποκτήσει ταχυδρομική διεύθυνση.
Είναι λάθος επίσης που αλλάζουν οι ονομασίες των δρόμων, ενώ υπάρχουν πολλοί δρόμοι χωρίς όνομα.