ΠολιτισμόςΣημαντικότερα

Ομιλία με τον Θ. Ζιάκα στο Δημαρχείο Μεγάρων

“Η πορεία του Γένους μας”: Ομιλία με τον Θ. Ζιάκα στο Δημαρχείο Μεγάρων

Στο πλαίσιο του προγράμματος των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Μεγαρέων,  για τα  100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή,  το βράδυ της Τετάρτης 7ης Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 19:30, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Μεγάρων, διοργανώνεται διάλεξη, με ομιλητή τον γνωστό Καθηγητή κ. Θεόδωρο Ζιάκα και θέμα: « Η πορεία του Γένους μας: 1821 – 1922 – Σήμερα».

Ο κ. Θεόδωρος Ζιάκας γεννήθηκε στα Κάρεντα Ιωαννίνων, σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε στον κλάδο της Πληροφορικής, ως αναλυτής συστημάτων.

Η σχέση του με τα κοινά αρχίζει την περίοδο της δικτατορίας και συνεχίστηκε με διάφορες μορφές μετά την μεταπολίτευση του 1974.

Από το 1980 ξεκίνησε να μελετά το εθνικό φαινόμενο και τα προβλήματά του, πράγμα που τον οδήγησε στη διερεύνηση των θεμελίων της Κοινωνικής Θεωρίας, του ατομικού και του συλλογικού (κοινότητας, Πόλης), που είναι η ταυτότητα και η αυτογνωσία

 Λίγα λόγια για την ομιλία του Θ. Ζιάκα: 

H νεωτερική πορεία του Γένους μας

1821 – 1922

Πού βρισκόμαστε και πού πηγαίνουμε;

Το 1821 και το 1922 υπήρξαν τα δύο κύρια ιστορικά ορόσημα για την πορεία του Γένους μας στη νεωτερική εποχή. Την περασμένη χρονιά γιορτάσαμε την επέτειο των 200ων χρόνων από την ίδρυση του νεωτερικού μας κράτους. Αποφύγαμε όμως το ερώτημα, αν ένα τέτοιου είδους κράτους ήταν ο σκοπός για τον οποίο έχυσαν το αίμα τους οι επαναστάτες του ’21 και όλων των αναρίθμητων εξεγέρσεων από την Άλωση της χιλιόχρονης πρωτεύουσας του πολιτισμού τους. Επίσης: Κλείνοντας φέτος τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή του μείζονος Ελληνισμού, περιοριστήκαμε σε συγκρατημένες αναφορές στη συντελεσμένη γενοκτονία του και σε περιθωριακές συζητήσεις για το πόσο καλά ή άσχημα πετύχαμε την ενσωμάτωση των προσφυγικών του υπολειμμάτων. Αν προσθέσουμε στα δύο αυτά ορόσημα τους εμφυλίους πολέμους μας, την επανέναρξη της Τουρκοκρατίας  στην Κύπρο αντί για την Ένωσή της με την Ελλάδα, και τέλος τις διακηρυγμένες προθέσεις της Τουρκίας να καθυποτάξει πλήρως τον Ελληνισμό, η εικόνα της νεωτερικής μας πορείας ολοκληρώνεται κατά τρόπο επαρκή για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Με αφετηρία την αναφορά αυτή στα αντικειμενικά δεδομένα, ο Ομιλητής θα επεκταθεί στη γενικότερη κρίση της εθνικής ταυτότητας, ώστε να υπάρξει εν συνεχεία συζήτηση για το πού όντως βρισκόμαστε, πού πηγαίνουμε και τι δέον γενέσθαι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδήλωση για την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως με την Ορχήστρα “Ρωμάνα”

Εντάχθηκε στο “Τρίτση” το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων

Aleka Stamatiadi

Ύποπτη πτήση ελικοπτέρων στην αεροπορική βάση Μεγάρων