ΠολιτικήΣημαντικότερα

Οδηγός ψηφιακής ασφάλειας δωρεάν για όλους τους πολίτες

Πόρτα-πόρτα κυκλοφορεί οδηγός ψηφιακής ασφάλειας από τον Δήμο Μεγαρέων

Γρ. Σταμούλης: «Σκοπός να προφυλαχθούν οι δημότες από απάτες από υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα»

 

Μια καινοτομία που συμβάλλει στην εξοικείωση των συμπολιτών με τις  ψηφιακές τεχνολογίες ώστε –το σημαντικότερο – να αποφεύγουν απάτες μέσω υπολογιστών και τηλεφώνων υλοποίησε ο Δήμος Μεγαρέων και το γραφείο επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων (εκ μέρους του γραφείου ο Βασίλης Τερζόπουλος).

Ο Οδηγός Ψηφιακής Ασφάλειας περιλαμβάνει σαφείς και αναλυτικές οδηγίες για τις περιπτώσεις που οι πολίτες και χρήστες του διαδικτύου λαμβάνουν «ύποπτα» e-mail, ή μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο, τι πρέπει να κάνουν όταν τους ζητούνται διαδικτυακά ή τηλεφωνικά πληροφορίες, κ.ο.κ. Το εγχειρίδιο κινείται από περιστατικά λάθους σε παραγγελίες ως το λεγόμενο «ψάρεμα» μέσω παραπλανητικών μέιλ στο διαδίκτυο, τις περιπτώσεις τραπεζικών ενημερώσεων και γενικότερα όλα όσα πρέπει να προσέχουμε όλοι όσοι καθημερινά χρησιμοποιούμε το ίντερνετ για υποχρεώσεις, ψυχαγωγία, κλπ.

«Στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης του Δήμου, η ασφάλεια των πληροφοριών και η σχετική εκπαίδευση του προσωπικού είναι ψηλά στη λίστα των δράσεων που σχεδιάζουμε. Έτσι, μετά το δεκάλογο Ψηφιακής Ασφάλειας, που αναπτύξαμε και εφαρμόζουμε πιλοτικά από την αρχή του χρόνου, ετοιμάσαμε το φυλλάδιο αυτό που μας εισάγει στην έννοια της ασφάλειας, ειδικά τους λιγότερο εξοικειωμένους από εμάς» αναφέρεται χαρακτηριστικά στον πρόλογο του οδηγού ψηφιακής ασφάλειας για τον οποίο μας μίλησε ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης.

Γρηγόρης Σταμούλης : «Όποιος  διαβάσει αυτόν τον οδηγό και τον εφαρμόζει, πολύ δύσκολα θα πέσει θύμα απάτης στο Διαδίκτυο»

  • Τι περιγράφει ο οδηγός αυτός;
  • Ο Οδηγός Ψηφιακής Ασφάλειας περιέχει, πρώτον λίγη θεωρία, όπου αναπτύσσεται η έννοια της ασφάλειας, η εκτίμηση πιθανών ψηφιακών απειλών και ο τρόπος προσέγγισής τους και δεύτερον πολλά πρακτικά παραδείγματα με τις συχνότερες μορφές απάτης σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, για να τις αναγνωρίζουμε ευκολότερα.
  • Ποια η χρησιμότητα και ο σκοπός αυτού του οδηγού;
  • Η ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου. Οι ψηφιακές απάτες πολλαπλασιάζονται ανάλογα με την διείσδυση του διαδικτύου στο ευρύ κοινό, το οποίο δυστυχώς εισέρχεται σε αυτό με μηδαμινή εκπαίδευση. Όποιος διαβάσει αυτόν τον οδηγό και τον εφαρμόζει, πολύ δύσκολα θα πέσει θύμα απάτης στο Διαδίκτυο.
  • Πως θα διατεθεί στους πολίτες;
  • Διατίθεται ήδη ψηφιακά στην ιστοσελίδα του Δήμου μας (https://megara.gr/portal/images/psifiaki-asfaleia.pdf) και αλλού, ενώ η έντυπη έκδοσή του θα φθάσει σε κάθε σπίτι με τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜ ή με άτομα που θα το πάνε πόρτα – πόρτα. Σκοπός είναι να φτάσει σε όλους τους συμπολίτες μας, προκειμένου να τους προφυλάξει από τις ηλεκτρονικές απάτες, οι οποίες έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε αρκετούς συμπολίτες.

Διατίθεται δωρεάν σε όλους τους συμπολίτες σε μια προσπάθεια περιορισμού της τεχνοφοβίας και του ψηφιακού αναλφαβητισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θετικός στον κορωνοϊό ο Mητροπολίτης Μεγάρων & Σαλαμίνος Κωνσταντίνος

Aleka Stamatiadi

Κατά του καλωδίου προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Aleka Stamatiadi

Εργασίες συντήρησης ηλεκτροφωτισμού στο λιμάνι Ν. Περάμου