«Δεδομένη η αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου»
«Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΔΕ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ»
[quote]Γρ. Σταμούλης: «Οι πόρτες είναι ανοιχτές»[/quote]
ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη
Κατά των γεωτρήσεων βωξίτη συνεχίζουν να αντιδρούν πολίτες, ο Δήμος και η Επιτροπή Αγώνα φορέων Μεγάρων και κινητοποίηση γίνεται για παρουσία διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής που είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου με 9ο θέμα στην ημερήσια διάταξη τη γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη της ΔΕΛΦΟΙ – ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Μ.Ε. σε χώρο έκτασης 49.865,783 στρ. που βρίσκεται στα ΜΕΓΑΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» από την Ανώνυμο Μεταλλευτική Εταιρεία ΔΕΛΦΟΙ – ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Μ.Ε.».
Πολίτες αποφασίστηκε να συγκεντρωθούν και να μεταβούν στο χώρο της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, στο Υπουργείο Μεταφορών στο Χολαργό με πούλμαν από την πλατεία Ηρώων. Σκοπός η παρουσία και η διαμαρτυρία κατά του βωξίτη στη Μεγαρίδα.
Οι υποσχέσεις των περιφερειακών συμβούλων και των συνδυασμών έλεγαν «όχι»: όπως μετέφερε ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης, όπως είχε εκφραστεί έντονα κατά του βωξίτη ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, η πλειονότητα των περιφερειακών συμβούλων προτίθεται να γνωμοδοτήσει αρνητικά κατά των γεωτρήσεων βωξίτη στη Μεγαρίδα.
Το «ΟΧΙ» κατά του βωξίτη αναμένεται να ακουστεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Ωστόσο, η αιρετή αρχή της περιφέρειας έχει απλώς γνωμοδοτικό ρόλο, και όχι αποφασιστικό. Η οριστική απόφαση για τα ορυχεία βωξίτη κρίνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Ο αγώνας πάει «βήμα-βήμα» όπως είπε και ο Γρηγόρης Σταμούλης, και η παρουσία διαμαρτυρίας είναι ακόμα ένα βήμα στην πορεία του αγώνα.
Σχετικά, εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων συνεδρίασε την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου προκειμένου να αποφασίσει για την παρουσία των μελών του, δημοτικών συμβούλων, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου.
[quote]«Το περιφερειακό γνωμοδοτεί και αυτό δε λέει τίποτα»[/quote]
Οι συνδυασμοί του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής έχουν αναφέρει όπως είπε στο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης ότι θα γνωμοδοτήσουν αρνητικά, κατά της έρευνας κοιτασμάτων βωξίτη στα Μέγαρα.
Η διοίκηση, ο πλειοψηφών συνδυασμός της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, θα είναι αρνητική, ανέφερε ο Γρ. Σταμούλης, όπως και ο δεύτερος σε δύναμη περιφερειακών συμβούλων, συνδυασμός της μείζονος αντιπολίτευσης, του πρώην Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού. Οι εκπρόσωποι του συνδυασμού του Γ. Κουμουτσάκου έχουν δηλώσει ακόμα την άρνησή τους στο επικείμενο συμβούλιο.
«Οι πόρτες είναι ανοιχτές στο περιφερειακό συμβούλιο, είπε χαρακτηριστικά ο Γρ. Σταμούλης στο δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων. Σχεδόν ομόφωνα θα είναι απορριπτική η μελέτη όμως παρόλα αυτά για να δείξουμε το μέγεθος του προβλήματος η παρουσία θα πρέπει να είναι εμφανής και θα πρότεινα σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο και όλοι οι φορείς να παραστούμε στο περιφερειακό συμβούλιο. Είμαστε σε καλό δρόμο νομίζω θα έχουμε θετική εξέλιξη με την προϋπόθεση να τονίζουμε την πολιτική διάσταση και προοπτική που σχεδιάζουμε για την περιοχή μας. Θα πάμε βήμα-βήμα τον αγώνα. Το επόμενο είναι το περιφερειακό συμβούλιο».
«Είμαστε στη φάση της διαβούλευσης, ανέφερε ο Γρ. Σταμούλης. Η αποκεντρωμένη έχει στείλει σε συναρμόδιους φορείς περιμένει γνωμοδότηση και από τα πιο βαρύνοντα είναι η εισήγηση περιφέρεια και υπηρεσίας είναι αρνητική που λέει ότι έχει λάβει υπόψη της και όσα της έχουμε στείλει».
[quote]Γ. Μαρινάκης: «Να εγκριθεί το ΓΠΣ, θα βάλει τέλος στα σχέδια κάθε επιχειρηματία»[/quote]
Την έλλειψη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) ως βασικό μειονέκτημα στη μάχη κατά του βωξίτη, επεσήμανε ο Γιάννης Μαρινάκης. «Είναι κρίσιμες οι ώρες, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Μαρινάκης, μία αρνητική γνωμοδότηση έχει βαρύνουσα γνώμη αλλά πρέπει να υπάρχει συντονισμός και γύρω από τα υπόλοιπα θέματα για να απομονωθεί το πρόβλημα. Προτρέπω να γίνουν ακόμα περισσότερες ενέργειες να υπάρξει υπογραφή Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) που κατισχύει ακόμα και του ρυθμιστικού σχεδίου Αττικής και θεωρώ ότι αυτό θα είναι η ταφόπλακα στον επιχειρηματία για ο τι βλέψεις έχει. Ας εγκριθεί ως έχει το ΓΠΣ, όπου προβλέπεται απόλυτη προστασία ειδικά για τους ορεινούς όγκους να το τρέξετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Είναι κομβικό και για αυτό το υπερτονίζω».
«Το περιφερειακό γνωμοδοτεί και αυτό δε λέει τίποτα, είπε ο Γ. Μαρινάκης. Αν θέλει ή υποχρεώνεται η αποκεντρωμένη να δώσει άδεια θα δώσει. Έχει μεγάλη σημασία το τι θα γίνει στην αποκεντρωμένη διοίκηση, είναι το πιο σοβαρό βήμα». Απαντώντας στον πρώην Δήμαρχο, ο Γρ. Σταμούλης είπε ότι συμφώνησε σε όλα, πλην της σημασίας του ΓΠΣ, σε σχέση με το ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας, που επεσήμανε ότι υπερισχύει νομικά του ΓΠΣ.
«Το ΓΠΣ μας απασχολεί και συνεχώς ασχολούμεθα, ανέφερε ο Γρ. Σταμούλης. Υπάρχουν γραφειοκρατικά προσχώματα αλλά δεν υπερισχύει του ρυθμιστικού. Δε θα προσέφερε στον αγώνα αυτή τη στιγμή, στο οπλοστάσιο του αγώνα. Προσπαθούμε μεν και πιέζουμε και πολύ σύντομα θα το έχουμε και αυτό».
Μεταφέροντας την αντίθεση και την αρνητική ψήφο και των περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Αντώνης Χοροζάνης ανέφερε ότι το ζήτημα της έρευνας είναι πολύ πιο χαλαρό σε σχέση με επόμενα στάδια, η απόφαση δεν πρέπει να είναι υπηρεσιακή πρέπει να υποστηρίξουμε το πολιτικό σκέλος, ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την ανάγκη κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.
Συναντήσεις με Υπουργούς στο πρόγραμμα
Δεδομένη την αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου χαρακτήρισε ο Κλεάνθης Βαρελάς, προσθέτοντας «Από την αρχή πρέπει να έχουμε νομικό γραφείο που θα βρίσκεται σε κάθε συνεδρίαση μην το αφήσουμε να προχωρήσει το ζήτημα να ακουγόμαστε όσο το δυνατόν πιο νόμιμα. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, να είμαστε σε επαγρύπνηση και να προσπαθήσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο».
Για την εκστρατεία ενημέρωσης και προβολής του αγώνα έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Συντονιστικού Επιτροπής Αγώνα Γιάννης Μιχάλαρος και από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Μελ. Λέλης ρώτησε αν ακολουθήσουν συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες για να λάβει την απάντηση του Δημάρχου ότι θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τους κ.κ. Σταθάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος, Φάμελλο, αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Δραγασάκη, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.
Σε συνάντηση του Γρ. Σταμούλη με τον Παν. Σκουρλέτη ειπώθηκε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών «δε συμφωνεί σε γενικές γραμμές με ορυχεία στην Αττική, είναι σημαντική παράμετρος για τη στάση που θα κρατήσει παραπέρα», όπως μετέφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο Γρ. Σταμούλης.
«Αλίμονο αν δώσουμε συγχωροχάρτι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, είπε ο Ιερ. Πολύχρονης αλλιώς δε θα χρειάζονταν πολιτικές αποφάσεις. Πολιτική απόφαση θα είναι να σταματήσει μια τέτοια εξέλιξη. Ξέρουμε ότι με τους νόμους μπορούν να περάσουν διάφορα. Μην ξεπουλήσουμε τίποτα. Προ των ευθυνών τους είναι όλοι οι πολιτικοί που έρχονται στις γιορτές στα πανηγύρια μας από όλες τις παρατάξεις να πάρουν θέση. Έχουμε πρώτα εμείς ευθύνη έχουμε μια εικόνα …. Τώρα ξεκινά ο αγώνας και φεύγει από τα στενά πλαίσια του συμβουλίου».
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την παρουσία του στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την Πέμπτη και, μετά τη λήξη της συνεδρίασης ακολούθησε συζήτηση του συντονιστικού επιτροπής αγώνα κατά του βωξίτη για την οργάνωση λεπτομερειών για τη μετάβαση εκπροσώπων φορέων, συλλόγων και πολιτών στο περιφερειακό συμβούλιο.