Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων
ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη
Δύο προηγούμενα, ένα κακό κι ένα καλό γύρω από το νέο περιβαλλοντικό ζήτημα που έχει προκύψει για την περιοχή της Μεγαρίδας. Από τη μία πλευρά, υπάρχει το «κακό προηγούμενο» της υφιστάμενης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια, από την άλλη πλευρά, υπάρχει η ομόφωνη άρνηση των δημοτικών συμβούλων κατά της νέας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας που ζητά ιδιωτική εταιρεία να εγκαταστήσει στην Κακιά Σκάλα, όπως συνέβη και στην περίπτωση της αποφυγής των ορυχείων βωξίτη.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων γνωμοδότησε αρνητικά, την περασμένη Παρασκευή, κατά της ίδρυσης πλωτής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην Κακιά Σκάλα και εξέδωσε σχετικό ψήφισμα. Το θέμα ετέθη κατεπειγόντως και ο Δήμαρχος Γρ. Σταμούλης εισηγήθηκε αρνητικά περιγράφοντας ορισμένα χαρακτηριστικά της αιτηθείσας εγκατάστασης.
Παρόντες ήταν στην κατεπείγουσα συνεδρίαση πολλοί κάτοικοι της Κινέτας και εκπρόσωποι συλλόγων.
«Η εταιρία ζητά δέκα θαλάσσια στρέμματα για να στήσει μια μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας, 500 μ. ανατολικά από την υπάρχουσα μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας, με εννέα η οκτώ κλωβούς με διάμετρο 16 μέτρα και μια πλωτή εξέδρα δέκα επί δέκα. Οι εγκαταστάσεις που ζητά είναι προκειμένου να έχει παραγωγή 190 τόνους ψάρια ετησίως, ανέφερε ο Γρ. Σταμούλης.
Αυτό το αίτημα, η τεχνικοοικονομική μελέτη έχει υποβληθεί στην αποκεντρωμένη Διοίκηση προκειμένου να δώσει άδεια ζητά σύμφωνη γνώμη από φορείς όπως υπουργείο και έκφραση γνώμης από την περιφέρεια.
Εμείς εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση σε αυτό το ενδεχόμενο που μπορεί να λέει ότι θα συμβάλει στην τοπική και εθνική οικονομία. Στην εθνική οικονομία μπορεί να συμβάλει αλλά στην τοπική σίγουρα δε θα συμβάλει αλλά θα αντιστρατευτεί τα συμφέροντα των ψαράδων και θα ωφεληθεί μόνο ο επιχειρηματίας».
Μιλώντας κατά των ιχθυοκαλλιεργειών, ο Γρ. Σταμούλης τόνισε ότι η χωροθέτηση είναι αποσπασματική και «δεν ελήφθη καν η πρόβλεψη του κράτους ότι πρέπει η περιοχή να αναπτυχθεί καθώς η Κακιά Σκάλα έχει χαρακτηρισθεί τόπος γεωμορφολογικου ενδιαφέροντος. Τότε που πας να στήσεις ιχθυοκαλλιέργειες που προκαλούν ζημιά στο φυσικό περιβάλλον; Η πράξη λέει ότι μέσα στους κλωβούς τα ψάρια ταΐζονται με τροφή, υπάρχουν περιττώματα, τροφές ψαριών χιλιάδων, τα αντιβιοτικά και ο τι άλλο ρίχνουν στα ψάρια πάνε στο βυθό που σημαίνει πρακτικά υφίσταται βλάβη.
Όλοι σύσσωμοι πρέπει να αντιταχθούμε σε αυτή την νέα ιχθυοκαλλιέργεια και να μην επιτρέψουμε να γίνει μονάδα στην περιοχή. Καλώ να πάρουμε μια ομόφωνη απόφαση και να εγκρίνουμε ψήφισμα που θα σταλεί προς όλες τις κατευθύνσεις».
Για «ειλημμένη απόφαση που έχει ληφθεί σε άλλα γραφεία» έκανε λόγο ο Γιάννης Μαρινάκης, δηλώνοντας «σκεπτικός και προβληματισμένος, πάει να καταστραφεί όλο αυτό το φυσικό τοπίο».
«Το χωροταξικό είναι σε πλήρη αντίθεση με το ρυθμιστικό Αττικής, υπάρχουν δύο διαφορετικές εικόνες για το συγκεκριμένο χώρο. Ρυθμιστικό λέει περιοχή με δυνατότητα ανάπτυξης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και χωροταξικό δείχνει ότι ενδείκνυται για πλωτές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας.
Η διοίκηση είναι εκτός προθεσμίας, πιάστηκε στον ύπνο
Δηλώνω κάθετα αντίθετος στις ιχθυοκαλλιέργειες, σύμφωνος με το ψήφισμα αλλά καθόλου σύμφωνος με τα αντανακλαστικά της διοίκησης Σταμούλη» κατέληξε ο Γ. Μαρινάκης.
Γιώργος Μπερδελής: «Τι ενέργειες έκανε ο δήμος όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν;»
Ο Γ. Μπερδελής τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός γενικότερου πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού που θα ορίζει τι επιτρέπεται και τι όχι στην περιοχή μας, για το οποίο δεν υπήρξε μέριμνα από την διοίκηση του Δήμου. «Αν ο χωροταξικός σχεδιασμός δε γίνει με συμμετοχή της κοινωνίας πολλές φορές βλέπουμε να είναι χρήσιμο εργαλείο ανάπτυξης εθνικού ενδιαφέροντος, όμως επιζήμιο για τις τοπικές κοινωνίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μπερδελής.
«Ο κ. δήμαρχος, συνέχισε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Τώρα», έκανε κάποιες διαπιστώσεις που ίδιες ακριβώς είχαν γίνει πριν πέντε χρόνια. Θεώρησε ότι δεν μας αφήνουν ήσυχους αλλά αποκρύπτουμε το γεγονός. Τι ενέργειες έκανε ο δήμος σε συνεργασία και με άλλους δήμους όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν; Τι κάναμε για δυνατότητα αναθεώρησης του χωροταξικού. Προφανώς δεν έχει γίνει καμία ενέργεια. Τι περιμέναμε;»
«Η γνωμοδότηση είναι άκρως τυπική όταν ο επενδυτής είναι στα πλαίσια των νόμων, είναι λίγες οι πιθανότητες να πετύχουμε. Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης; Πέρα από τις αρρυθμίες του κράτους, την αδράνεια της δημοτικής αρχής σημερινής και προηγούμενης τι γίνεται;
Δεν έχουμε άλλο τρόπο και μέσο πέρα από δυναμική αντίδραση στην οποία αμφιβάλω για τη συμμετοχή των κατοίκων. Θα πρέπει η δημοτική αρχή πέρα από οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να κινητοποιηθεί όσος περισσότερος κόσμος να ξεκινήσει διαδικασία να αναθεωρήσουμε το πλαίσιο το χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες τουλάχιστον να μειωθεί η χωροθετημένη επιφάνεια».
Κλεάνθης Βαρελάς: «Παίρνουμε χορηγίες και δε διεκδικούμε για την πόλη»
«Η περιοχή μας για ακόμα μια φορά κινδυνεύει από αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης χωρίς εμάς, είπε χαρακτηριστικά ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κλεάνθης Βαρελάς. Ερχόμαστε να δείξουμε τα αυτονόητα, ότι η περιοχή μας δεν είναι για αυτά.
Δεν είμαστε η πίσω αυλή της Αττικής δεν είμαστε οι τελευταίοι είμαστε οι πρώτοι. Πιαστήκατε στον ύπνο». Κατά τη δεύτερη τοποθέτησή του τόνισε ότι άργησε η δημοτική αρχή, την οποία κατηγόρησε για χορηγίες από τις ιχθυοκαλλιέργειες όπως και από τα διόδια, αντί να διεκδικήσει για την πόλη.
«Στο ίδιο έργο θεατές και δε χωρούν μικροπολιτικές, είπε χαρακτηριστικά ο Ιερόθεος Πολυχρόνης. Οι πολιτευτές, η κεντρική διοίκηση να μπει μπροστά για να έχουμε το θετικό αποτέλεσμα που είχαμε με το βωξίτη».
Γιώργος Μιχάλαρος: «Η κεντρική διοίκηση πάντα βλέπει με καλό μάτι επενδύσεις τέτοιου τύπου. Εμείς όμως σαν κοινωνία πρέπει να αντιδράσουμε»
Τοποθέτηση έκανε και ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Μιχάλαρος τονίζοντας ότι θα υπάρχουν συνέπειες στο περιβάλλον και ρύπανση από φάρμακα τροφές και απόβλητα των ψαριών : «Βλάπτεται και η υποθαλάσσια χλωρίδα και η πανίδα. Επομένως δεν έχουμε καθαρή θάλασσα ούτε παραλία δεν μπορούμε να κάνουμε καθαρό κολύμπι. Είναι Αναγκαίο να ξεσηκωθεί η τοπική κοινωνία. Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι τομέας με μεγάλο εξαγωγικό ενδιαφέρον. Η κεντρική διοίκηση πάντα βλέπει με καλό μάτι επενδύσεις τέτοιου τύπου. Εμείς όμως σαν κοινωνία πρέπει να αντιδράσουμε».
Κατά της διοίκησης του Δήμου μίλησε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μελέτης Λελης: «Ο κ. Σταμούλης προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Η γνωμοδότηση είναι τυπική, όλα αυτά έχουν ενταχθεί από το 2011 στο χωροταξικό σχεδιασμό για ιχθυοκαλλιέργειες».
Εκτός του δημοτικού συμβουλίου, τοποθετήθηκαν στην κατεπείγουσα συνεδρίαση και εκπρόσωποι φορέων και πολίτες όπως ο Κωνσταντίνος Δέδες που χαρακτηριστικά είπε ότι «ένα δημοτικό συμβούλιο είναι μόνο γνωμοδοτικό όργανο. Δεν πιάστηκε ο δήμος σε ύπνο -γιατί είναι σε παρατεταμένο κώμα».
Εκπροσωπώντας το «Κίνημα Αλλαγής» μίλησε ο Αντώνης Υψηλάντης αναφέροντας σχετική ερώτηση της βουλευτή Εύης Χριστοφιλοπούλου, ασκώντας κριτική στην διοίκηση «Αντιδρούμε και δεχόμαστε δωρεές τσιπούρες».
Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου και φορέων των Μεγάρων κατά της ίδρυσης πλωτής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στην Κακιά Σκάλα
«Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Λαός του Δήμου Μεγαρέων, με ύψιστη οργή και αγανάκτηση αντιτίθεται και ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΠΛΗΡΩΣ στην “Ίδρυση της πλωτής μονάδας Ιχθυοκαλλιέργειας στην θαλάσσια περιοχή της Κακιάς σκάλας” του Δήμου Μεγαρέων και καταγγέλλει προς κάθε κατεύθυνση, τη συνεχιζόμενη χρόνια τώρα βάναυση υποβάθμιση της ποιότητας Ζωής και την απαξίωση της Ιστορικής Μεγαρίδας με αρνητικές παρεμβάσεις του κράτους, παρά τις αντίθετες θέσεις της τοπικής κοινωνίας.
Η Μεγαρίδα, ως γνωστό, διαθέτει ισχυρά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως στον Πρωτογενή Τομέα (Γεωργία, Κτηνοτροφία, πτηνοτροφία, αλιεία κ.λ.π.), στον Πολιτισμό – Τουρισμό (αρχαιολογικό, Θρησκευτικό, διατροφικό, θαλάσσιο, ορεινό κ.λ.π.) με σοβαρές προοπτικές Ανάπτυξης και δημιουργίας βιώσιμων θέσεων.
Παρά ταύτα η κεντρική διοίκηση αγνοώντας την λαϊκή βούληση και τις θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης με σχετικές ενέργειες και αποφάσεις της συνεχίζει την υποβάθμιση της περιοχής.
Ενδεικτικά θυμίζουμε την τεράστια επιβάρυνση του τόπου μας με:
• Τις τεράστιες και εξαιρετικά επικίνδυνες εγκαταστάσεις του υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και την πρόσθετη σημαντική επιβάρυνση με τις μετακινήσεις τεράστιων έμφορτων πλοίων μεταφοράς του.
• Τον επίσης εξαιρετικά επικίνδυνο και πολλών χιλιομέτρων αγωγό διέλευσης φυσικού αερίου, που στην κυριολεξία διασχίζει όλο τον κάμπο της Μεγαρίδας, που σημειωτέον επέφερε την καταστροφή χιλιάδων ελαιοδένδρων καθώς & δέντρων Πεύκης & Ελάτης, αλλά και σημαντική απαξίωση περιουσιών, πολλών δημοτών.
• Τις επίσης επικίνδυνες και μεγάλης έκτασης εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών στο Πέραμα Μεγαρίδας.
• Τις εξίσου μεγάλης και υψηλής επικινδυνότητας και επιβάρυνσης περιβάλλοντος εγκαταστάσεις διυλιστηρίων ΕΛΠΕ και MOTOR OIL.
•Την αναλόγου επικινδυνότητας εγκατάσταση και λειτουργία, σε έκταση 4 χιλ. στρεμμάτων του πεδίου βολής όπλων καμπύλης τροχιάς
• Την απαξιωτική εγκάρσια κατάτμηση της Πόλης και αποκοπής της από την θάλασσα με τη διέλευση δύο μεγάλων οδικών αξόνων (Παλαιάς & Νέας Εθνικής οδού ) και της σιδηροδρομικής γραμμής και την ήδη κακώς λειτουργούσα μονάδα Ιχθυοκαλλιέργειας σε παρακείμενο θαλάσσιο χώρο.
Σήμερα διαφαίνεται ότι στο πλαίσιο της στρεβλής δήθεν οικονομικής ανάπτυξης, σχεδιάζεται από την κεντρική διοίκηση ένα νέο και εξαιρετικά καταστροφικό για το θαλάσσιο περιβάλλον και άκρως υποβαθμιστικό για την περιοχή μας κτύπημα.
Η “Ίδρυση πλωτής μονάδας Ιχθυοκαλλιέργειας εκτροφής θαλάσσιων ιχθύων στην θέση Κακιά Σκάλα”.
Η λειτουργία αυτής της δραστηριότητας κρίνεται καταστροφική και επικίνδυνη για την περιοχή αφού βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από τεράστιας αρχαιολογικής αξίας μνημεία, όπως είναι ο τάφος του πρώτου Βασιλέως των Μεγάρων ΚΑΡ και οι Σκιρωνίδες Πέτρες, το “Σκιρώνειο Μουσείο” του διάσημου Καλλιτέχνη Κώστα Πολυχρονόπουλου και μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα .
Η τοπική αυτοδιοίκηση σχεδιάζει αποκλειστικά και μόνο την Τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, που θα συμβάλλει θετικά και ουσιαστικά στην ανάταξη και την αναβάθμιση της Κινέττας, που δοκιμάστηκε από την τεράστια καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 και κάθε άλλη δραστηριότητα όχι μόνον δεν συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή αλλά απαξιώνει και υποβαθμίζει το περιβάλλον.
Επιπροσθέτως, με τις ΚΑΤΕYΘΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ και με βάση την παρ. εε του άρθρου 12 του Νόμου 4277/2014, ΦΕΚ 156/Α/01-09-2014, «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής – Αθήνας και άλλες διατάξεις», προβλέπεται η ενεργοποίηση ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και της μοναδικής ιστορικής σημασίας των ακτών του Αργοσαρωνικού, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η παράκτια ζώνη από Πειραιά προς Σαλαμίνα– Κυνοσούρα , Ελευσίνα , Κακιά Σκάλα , Αφαία.
Με την παρ. στ του άρθρου 17, του ίδιου προαναφερόμενου νόμου , προβλέπεται η επίτευξη και διατήρηση καλής κατάστασης για το θαλάσσιο περιβάλλον της Αττικής.
Με το άρθρο 18 του παραρτήματος του ίδιου νόμου η Κακιά Σκάλα χαρακτηρίζεται ως τόπος γεωμορφολογικού και τοπιακού ενδιαφέροντος .
Για όλα τα παραπάνω με το παρόν ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ είμαστε κάθετα αντίθετοι με την Ίδρυση της συγκεκριμένης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας.
Ως Λαός σας γνωστοποιούμε με ομόφωνη, αταλάντευτη και στεντόρεια φωνή να μην αγνοήσετε το περιεχόμενο του ψηφίσματος αυτού και θελήσετε να προχωρήσετε σε υλοποίηση δήθεν επενδυτικών σχεδίων, που δεν θα ωφελήσουν αλλά αντίθετα θα υποβαθμίσουν και θα καταστρέψουν την περιοχή μας.
Ως Δημοκρατική Κοινωνία, μιας Δημοκρατικής Χώρας δε δεχόμαστε άλλη καταστροφική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μεγαρέων.
Μη μας υποχρεώσετε με τις αποφάσεις σας να φτάσουμε στα άκρα.
Θα αντιδράσουμε σθεναρά και πάλι, όπως έγινε με την επιχειρούμενη δημιουργία ορυχείων Βωξίτη στα Γεράνεια, προασπίζοντας ως δημοκρατικοί Πολίτες τα δίκαια, αυτονόητα και αυταπόδεικτα δικαιώματα της τοπικής μας κοινωνίας, με κάθε τρόπο όπως η δημοκρατική μας σκέψη και συνείδηση τα αντιλαμβάνεται.»