ΚοινωνίαΣημαντικότερα

Ο ευρασιατικός αγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στον Αη-Νικόλα Πάχης

ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη

Νέα απειλή για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την ενδεχόμενη ανάπτυξη τουρισμού η διέλευση του Ευρασιατικού διασυνδετηρίου αγωγού “Euroasia” από τον Άγιο Νικόλα στην Πάχη.

Ο ευρασιατικός διασυνδετήριος αγωγός (EuroAsia Interconnector) είναι μια προτεινόμενη διασύνδεσης μεταξύ των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μέσω της μακρύτερης υποθαλάσσιας ηλεκτρικής τροφοδοσίας στον κόσμο και σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν διαρρεύσει προβλέπεται στην περιοχή κοντά στην πέτρινη προβλήτα στον Άη Νικόλα να γίνουν υπόγεια φρεάτια έκτασης 150 μέτρα Χ20 μέτρα.

Το καλώδιο μήκους 287 χλμ. θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο. η Κύπρος θα συνδεθεί με τη Ελλάδα στην Κρήτη. Από την Κρήτη, ένα υπάρχον καλώδιο θα χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση της Πελοποννήσου με την ηπειρωτική Ελλάδα, παρέχοντας σύνδεση με το πανευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο. Αν κατασκευαστεί, το συνολικό μήκος της γραμμής διασύνδεσης θα είναι περίπου 540 ναυτικά μίλια και θα τοποθετηθεί σε βάθος έως και 2 χλμ. κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.  Το δίκτυο θα έχει την ικανότητα να μεταδίδει 2.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε κατεύθυνση. Αναμένεται να κοστίσει περίπου 1.5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 500 εκατ.  ευρώ θα είναι το κόστος της σύνδεσης Ισραήλ–Κύπρου.

Συμφωνία για τη διεξαγωγή της μελέτης σκοπιμότητας που υπογράφηκε στην Ιερουσαλήμ στις 4 Μαρτίου του 2012. Η μελέτη σκοπιμότητας πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012. Αν η επενδυτική απόφαση είναι θετική, το έργο θα μπορούσε να ξεκινήσει στις αρχές του 2013. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 3 ετών από την έναρξη της κατασκευής.

 

Σε μια συνάντηση μεταξύ των Υπουργών ενέργειας του Ισραήλ και της Κύπρου υπουργών ενέργειας τον Ιούνιο του 2015, ο Ισραηλινός υπουργός πρότεινε να διπλασιαστεί η προβλεπόμενη χωρητικότητα του καλωδίου. Το Ισραήλ και η Κύπρο έχουν ανακαλύψει κοιτάσματα φυσικού αερίου εντός των εδαφών τους, κάτι που τους επιτρέπει, αν συμφωνήσουν  καλώδιο υψηλότερης χωρητικότητας, να κατασκευάσουν μονάδες φυσικού αερίου και να εξάγουν σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη. Οι εταίροι έχουν ως στόχο να ξεκινήσουν οι περιβαλλοντικές και κατασκευαστικές μελέτες για το έργο στις αρχές του 2016, με ενδεικτική ημερομηνία εφαρμογής το 2019 για τη σύνδεση Ισραήλ–Κύπρου και το 2022 για τη σύνδεση Κύπρου–Ελλάδας.

Σχετικά ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μιχάλαρος έγραψε στη σελίδα του στο facebook: “Θα αφήσουμε να υποβαθμιστεί η Βαρέα ; Τι γίνεται ρε πατριώτες ; Οτιδήποτε καταστροφικό υπάρχει για την ανάπτυξη της πόλης θα το φέρνουν στα Μέγαρα ; Τώρα θέλουν να μας φέρουν στην βαρέα τους αγωγούς μεταφοράς ρεύματος από το Ισραήλ Κύπρο Κρήτη ; Γιατί δεν ζήτησαν την γνώμη μας ;Η την ζήτησαν και εμείς δεν προστατεύσαμε τα συμφέροντα μας; Ο Δήμαρχος πάλι έκρυψε το πρόβλημα .Δεν νοιάζεται φαίνεται για την υγεία των κατοίκων της ΒΑΡΕΑΣ της Ν Περαμου και των κατοίκων που μένουν στο Νεράκι.

Δεν νοιάζεται για καρκινογόνα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που θα δεχτούν οι πολίτες.

Όσο για τουριστική εκμετάλλευση της βαρεας εάν οι αγωγοί έλθουν εδώ μάλλον για ανέκδοτο θα το αναφερόμε.

Σεβόμενος εσένα συμπολίτη και τα οράματα σου για την πόλη μας έκανα το αυτονόητο.

Ανάδειξα το νέο έγκλημα που σχεδιάζεται για την πόλη μας . Καταγγέλλω τον Δήμαρχο σε σένα συμπολίτη ότι αφού γνώριζε το πρόβλημα από τον Ιανουάριο δεν έκανε τίποτε για να μας ενημερώσει και να αποφευχθεί στην Βαρέα η καταστροφή.

Ερωτω ευθέως τον Δήμαρχο γιατί έκρυψε το πρόβλημα; Γιατί δεν προστάτευσε τα συμφέροντα μας; Τι κρύβεται άραγε πίσω από τον στρουθοκαμηλισμό του κ Σταμουλη που νομίζει ότι μπορεί να υπνώσει τους πολίτες και να παίζει με το μέλλον των Μεγάρων;”

“Ακόμα και αν δεν βλάπτει η περιοχή, γιατί να το φέρουν εδώ;”

Το θέμα ετέθη τόσο στο δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων την περασμένη Πέμπτη όσο και στο διήμερο συνέδριο τουρισμού και επιχειρηματικότητας του Εμπορικού Συλλόγου το Σαββατοκύριακο 9-10/06.

Στο δημοτικό συμβούλιο η αντιπολίτευση εξέφρασε ανησυχία, χωρίς να λάβει απαντήσεις από την διοίκηση του Δήμου.

Στο συνέδριο του εμπορικού διατυπώθηκαν επίσης ανησυχίες από τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Δήμο Μεγαρέων Παναγιώτη Σκλαβούνο.

Ακόμα και αν δεν προκαλεί προβλήματα υγείας και οι εκπομπές από τα μαγνητικά ηλεκτρικά πεδία είναι κάτω των ορίων των νόμων,  η περιοχή προωθείται για τουριστική ανάπτυξη αλλά με το ΓΠΣ να καθυστερεί να εγκριθεί και νέες περιβαλλοντικές απειλές να εμφανίζονται, μάλλον αυτό το ενδεχόμενο της τουριστικής ανάπτυξης απομακρύνεται. 

Αναμένονται νεότερα σχετικά με το νέο ζήτημα για το περιβάλλον της περιοχής μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Αττικής για τον επικείμενο καύσωνα

Επιδοτούμενο πρόγραμμα στειρώσεων θηλυκών σκυλιών για τους δημότες Μεγαρέων

Διαμαρτυρία για το Κέντρο Υγείας