Συνάντηση του Γρηγ. Σταμούλη με τον Διευθυντή της Ανεξάρτητης Αρχής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ)
[quote]«Γιατί πάλι εδώ;»[/quote]
Δεν πέρασαν παρά λίγοι μήνες από την απειλή των ορυχείων βωξίτη και ένα νέο ενδεχόμενο, βλαβερό ή όχι, για την περιοχή μας φαίνεται να είναι προ των πυλών.
Η προσαιγιάλωση του καλωδίου του ευρασιατικού αγωγού διασύνδεσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας EURΟASIA INTERCONNECTOR Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη-Αττική και οι υπόγειες εγκαταστάσεις σχεδιάζονται επί της παραλίας του Άη Νικόλα στην Πάχη διαστάσεων 150μ.x20μ. Πρόκειται για έναν αγωγό μεταφοράς ηλεκτρικής ισχύος 2.000 MW (όσο περίπου είναι η ισχύς της πόλης των Αθηνών), τάσης 500 kV αμφίπλευρης ροής. Ο ευρασιατικός διασυνδετήριος αγωγός (EuroAsia Interconnector) είναι μια προτεινόμενη διασύνδεσης μεταξύ των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μέσω της μακρύτερης υποθαλάσσιας ηλεκτρικής τροφοδοσίας στον κόσμο.
Το θέμα συζητήθηκε από την αντιπολίτευση προ ημερησίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων την περασμένη Πέμπτη και ετέθη και στο συνέδριο τουρισμού και επιχειρηματικότητας του Εμπορικού Συλλόγου Μεγάρων το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη, ανέφερε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία ότι θα γίνει αυτό το έργο στην περιοχή μας αλλά γενικά στην Περιφέρεια Αττικής και ότι επίκειται συνάντηση του Δημάρχου με τον Διευθυντή της ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) την Πέμπτη 14 Ιουνίου.
Όπως ανέφερε στην Ε ο Γρηγόρης Σταμούλης «Αυτό που ήταν γνωστό ήταν αυτό που μιλούσε για διασύνδεση με ηλεκτρική ενέργεια Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδα, μέσω περιφέρειας Αττικής. Βλέπαμε ένα μεγάλο έργο που θα έρθει από Κρήτη και θα φτάσει στην περιφέρεια Αττικής τώρα διαπιστώσαμε και ψάχνοντας ότι σχεδιάζεται στην περιοχή της Πάχης, πού ακριβώς διερευνάται δεν γνωρίζουμε.
Επιδιώξαμε συνάντηση με τον Διευθυντή της ΑΔΜΗΕ, για να μάθουμε λεπτομέρειες για θαλάσσια διαδρομή, για να δούμε από εκεί και πέρα τι θα κάνουμε αν δεν έχουμε στοιχεία.
Δεν υπάρχει αίτηση για άδεια, τίποτα στον ορίζοντα, το έχουμε ψάξει, αρμόδιο για να αδειοδοτήσει είναι το υπουργείο. Ακόμα το έργο είναι στα σπάργανα. Είμαστε πολύ μπροστά στις εξελίξεις, πριν ξεκινήσει οτιδήποτε επισήμως. Έχει κάνει η εταιρεία μελέτη αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Δεν έχουν γίνει μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Έχουμε δρόμο και χρόνο».
Επιπλέον, η Διοίκηση έχει κινηθεί ώστε να διερευνηθούν επιστημονικά οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εγκατάστασης στην Πάχη. Έχει γίνει αίτημα προς το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» να ερευνήσει το ζήτημα του αγωγού αυτού.
Γιάννης Μιχάλαρος: «Ο κ. Σταμούλης έκρυψε το πρόβλημα»
Η αντιπολίτευση και πολίτες αντιδρούν ήδη έντονα κατά του ενδεχομένου αυτού και καταλογίζουν καθυστέρηση και αμέλεια από πλευράς της Διοίκησης.
Σχετικά ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μιχάλαρος έγραψε στη σελίδα του στο facebook: “Θα αφήσουμε να υποβαθμιστεί η Βαρέα ; Τι γίνεται ρε πατριώτες ; Οτιδήποτε καταστροφικό υπάρχει για την ανάπτυξη της πόλης θα το φέρνουν στα Μέγαρα ; Τώρα θέλουν να μας φέρουν στην βαρέα τους αγωγούς μεταφοράς ρεύματος από το Ισραήλ Κύπρο Κρήτη ; Γιατί δεν ζήτησαν την γνώμη μας ;Η την ζήτησαν και εμείς δεν προστατεύσαμε τα συμφέροντα μας; Ο Δήμαρχος πάλι έκρυψε το πρόβλημα. Δεν νοιάζεται φαίνεται για την υγεία των κατοίκων της ΒΑΡΕΑΣ της Ν Περάμου και των κατοίκων που μένουν στο Νεράκι. Δεν νοιάζεται για καρκινογόνα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που θα δεχτούν οι πολίτες. Όσο για τουριστική εκμετάλλευση της Βαρέας εάν οι αγωγοί έλθουν εδώ μάλλον για ανέκδοτο θα το αναφέρουμε. Σεβόμενος εσένα συμπολίτη και τα οράματα σου για την πόλη μας έκανα το αυτονόητο. Ανάδειξα το νέο έγκλημα που σχεδιάζεται για την πόλη μας . Καταγγέλλω τον Δήμαρχο σε σένα συμπολίτη ότι αφού γνώριζε το πρόβλημα από τον Ιανουάριο δεν έκανε τίποτε για να μας ενημερώσει και να αποφευχθεί στην Βαρέα η καταστροφή. Ερωτώ ευθέως τον Δήμαρχο γιατί έκρυψε το πρόβλημα; Γιατί δεν προστάτευσε τα συμφέροντα μας; Τι κρύβεται άραγε πίσω από τον στρουθοκαμηλισμό του κ. Σταμούλη που νομίζει ότι μπορεί να υπνώσει τους πολίτες και να παίζει με το μέλλον των Μεγάρων;”
Παν. Σκλαβούνος: «Γιατί να καταλήξει ο αγωγός σε αυτή την πολύπαθη περιοχή μας;»
Σχετικά μίλησε και ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου Μεγαρέων Παναγιώτης Σκλαβούνος στην τοποθέτησή του στο Συνέδριο του Εμπορικού Συλλόγου την Κυριακή: «Το θέμα του αγωγού διασύνδεσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας EURASIA INTERCONNECTOR Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη-Αττική είναι πολύ σοβαρό.
Πρόκειται για έναν αγωγό μεταφοράς ηλεκτρικής ισχύος 2.000 MW (όσο περίπου είναι η ισχύς της πόλης των Αθηνών), τάσης 500 kV αμφίπλευρης ροής.
Κάποιοι αρμόδιοι “σημάδεψαν με ένα βελάκι την Αττική” και πέτυχαν στόχο για μία ακόμη φορά στην περιοχή μας την παραλία της Βαρέας και συγκεκριμένα το ανατολικό άκρο της τον Αη Νικόλα όπου θα γίνει η προσαιγιάλωση του καλωδίου και υπόγειες εγκαταστάσεις επί της παραλίας διαστάσεων 150μ.x20μ..
Θέλω λοιπόν ως απλός πολίτης να ρωτήσω: Γιατί πάλι εδώ; Γιατί ο αγωγός από όλο το παραλιακό μέτωπο της Αττικής να καταλήξει σε αυτή την πολύπαθη παραλία της Βαρέας που την προορίζουμε για τουριστική χρήση; Γιατί να καταλήξει σε αυτή την πολύπαθη περιοχή μας;
Δεν με ενδιαφέρει αν θα μου πουν πως δεν βλάπτει κανέναν και τίποτα. ΓΙΑΤΙ ΠΑΛΙ ΕΔΩ;».
Ο ευρασιατικός διασυνδετήριος αγωγός (EuroAsia Interconnector) είναι μια προτεινόμενη διασύνδεσης μεταξύ των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μέσω της μακρύτερης υποθαλάσσιας ηλεκτρικής τροφοδοσίας στον κόσμο.
Το καλώδιο μήκους 287 χλμ. θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο. η Κύπρος θα συνδεθεί με τη Ελλάδα στην Κρήτη. Από την Κρήτη, ένα υπάρχον καλώδιο θα χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση της Πελοποννήσου με την ηπειρωτική Ελλάδα, παρέχοντας σύνδεση με το πανευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο. Αν κατασκευαστεί, το συνολικό μήκος της γραμμής διασύνδεσης θα είναι περίπου 540 ναυτικά μίλια και θα τοποθετηθεί σε βάθος έως και 2 χλμ. κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Το δίκτυο θα έχει την ικανότητα να μεταδίδει 2.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε κατεύθυνση. Αναμένεται να κοστίσει περίπου 1.5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 500 εκατ. ευρώ θα είναι το κόστος της σύνδεσης Ισραήλ–Κύπρου.
Συμφωνία για τη διεξαγωγή της μελέτης σκοπιμότητας που υπογράφηκε στην Ιερουσαλήμ στις 4 Μαρτίου του 2012. Η μελέτη σκοπιμότητας πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012. Αν η επενδυτική απόφαση είναι θετική, το έργο θα μπορούσε να ξεκινήσει στις αρχές του 2013. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 3 ετών από την έναρξη της κατασκευής.
Σε μια συνάντηση μεταξύ των Υπουργών ενέργειας του Ισραήλ και της Κύπρου υπουργών ενέργειας τον Ιούνιο του 2015, ο Ισραηλινός υπουργός πρότεινε να διπλασιαστεί η προβλεπόμενη χωρητικότητα του καλωδίου. Το Ισραήλ και η Κύπρο έχουν ανακαλύψει κοιτάσματα φυσικού αερίου εντός των εδαφών τους, κάτι που τους επιτρέπει, αν συμφωνήσουν καλώδιο υψηλότερης χωρητικότητας, να κατασκευάσουν μονάδες φυσικού αερίου και να εξάγουν σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη. Οι εταίροι έχουν ως στόχο να ξεκινήσουν οι περιβαλλοντικές και κατασκευαστικές μελέτες για το έργο στις αρχές του 2016, με ενδεικτική ημερομηνία εφαρμογής το 2019 για τη σύνδεση Ισραήλ–Κύπρου και το 2022 για τη σύνδεση Κύπρου–Ελλάδας.