Θέσεις

Νιώθουμε ανασφαλείς

gkinissteliossm
Γράφει ο Στέλιος Γκίνης

Φοβόμαστε τους ανθρώπους και όχι τα θηρία! Όχι βέβαια όλους τους ανθρώπους, αλλά τους λίγους, που παραβαίνοντας κάθε νόμο έχουν γίνει οι φοβερώτεροι τύραννοι της κοινωνίας, γιατί απειλούν όλα τα αγαθά και τις ελευθερίες των πολιτών.

Και όπως έλεγε ο Κ. Τσάτσος, «η κοινωνία νιώθει ανασφαλής, όχι από τη δύναμη των ολίγων, αλλά από την απάθεια των πολλών». Με άλλα λόγια, ενώ η βία και η εγκληματικότητα αυξάνονται απειλητικά, συγχρόνως μεγαλώνει και η παθητικότητα της κοινωνίας.

Η εγκληματικότητα, η τρομοκρατία, η βία, η διακίνηση ναρκωτικών και κάθε είδους αδικοπραγίες, είναι τα κυρίαρχα κοινωνικά φαινόμενα στις μέρες μας. Κλοπές, ληστείες, υπεξαιρέσεις, εκβιασμοί, φόνοι και όλα τα εγκλήματα του ποινικού νόμου, σημειώνονται σε τέτοια έκταση και σε τόσο μεγάλη συχνότητα, ώστε να αποτελούν πια μέρος της καθημερινότητάς μας!

Όλα τα… ανθρωποθηρία έχουν συστήσει εγκληματικές οργανώσεις και τρομοκρατούν τους φιλήσυχους πολίτες. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια.

Οι πολλοί και καλοί πολίτες, αφήνουν  τους λίγους κακούς να αλωνίζουν. Μόνο ευχολόγια, ρητορείες ή  διαπιστώσεις ακούμε, όπως «πού καταντήσαμε!», «τι κράτος είναι αυτό;», «πού πάμε ως κοινωνία;», κτλ. Δυστυχώς έχουμε γίνει κοινωνία των ατόμων και όχι των προσώπων, των μονάδων δηλαδή και όχι των ομάδων.

Άλλοτε οι πόλεις είχανε λιγότερους κατοίκους. Σχεδόν όλοι ήσαν γνωστοί μεταξύ τους , ενώ τώρα υπάρχει ανωνυμία και μέσα στο πλήθος των αγνώστων ,εύκολα κρύβονται οι κακοποιοί.

Η μαζοποίηση, το άγχος, η βιασύνη και η στεγανοποίηση της ατομικής μας ζωής, είναι κυρίως τα αίτια της κοινωνικής αδράνειας στην εγκληματικότητα. Οι αιτίες για την αύξηση της εγκληματικότητας είναι οι παρακάτω :

  • Η μανία για τον εύκολο, άκοπο και γρήγορο πλουτισμό.
  • Ο καταναλωτικός πυρετός, παρά την κρίση.
  • Η ανεργία και η αύξηση των αναγκών.
  • Η υποχώρηση και κατεδάφιση των ηθικών, των κοινωνικών αξιών και των παραδόσεων.
  • Η μεγάλη προβολή από τα ΜΜΕ του εγκλήματος και της «γλυκιάς ζωής».
  • Η αναποτελεσματικότητα των διωκτικών αρχών του κράτους και προπάντων η διάβρωσή τους.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ είναι οι εξής:

  • Αύξηση του αισθήματος της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας για το αύριο.
  • Ενίσχυσης της επιλογής της αδράνειας και της αυτοπροστασίας, από τους πολίτες.
  • Ελάττωση της εμπιστοσύνης προς το κράτος και η εμφάνιση απειλής για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της.
  • Η επαναφορά των νόμων της ζούγκλας και της αυτοδικίας.
  • Η επιθυμία για εξασφάλιση ατομικών αμυντικών μηχανισμών και μέσων (συναγερμοί στα σπίτια και στα καταστήματα Κ.τ.λ )

Υπάρχουν πολλοί, που πιστεύουν ότι η κοινωνία μας έχει φτάσει στην «ώρα μηδέν» και ότι σωτηρία πλέον δεν υπάρχει. Δεν είναι αλήθεια. Ο ελληνισμός, δεν θα αυτοκτονήσει. Υπάρχει ελπίδα, που δεν έχει πεθάνει ακόμη ευτυχώς!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακοίνωση των μελών Δ.Σ. Ένωσης Γονέων Μεγάρων

ΔΕΥΑΜ: Πώς να παρουσιάσεις ένα σκάνδαλο ως “επιτυχία”

Aleka Stamatiadi

Νέος Προαστιακός: “Φοβού τους Δαναούς…”