[quote]Η Ύδρευση των Μεγάρων κατά την Αρχαιότητα[/quote]
Η Αρχαιολόγος Π. Αυγερινού, υπεύθυνη του Μουσείου Μεγάρων, μιλά στην Ε για τους θησαυρούς των νέων ευρημάτων
Τα νεότερα από τις ανασκαφές στα έργα ύδρευσης στο Υδραγωγείου του Ευπαλίνου, στον Ορκό και στην Νότια Κρήνη, στο Ερκίς
Οι αρχαιολογικοί θησαυροί των Μεγάρων παραμένουν κρυμμένοι, ίσως λόγω έλλειψης τουριστικής προβολής και επισκεπτών στην πόλη μας, αλλά η αξία των μνημείων του πολιτισμού μας δεν χάνεται, παρά τις απογοητεύσεις των καιρών της κρίσης.
Σε αυτούς τους δύσκολους λοιπόν καιρούς, οι αρχαιολόγοι της Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων συνεχίζουν τις εργασίες στην περιοχή μας, φέρνοντας στο φως σημαντικά ευρήματα που φανερώνουν όχι μόνο ιστορικά στοιχεία αλλά ακόμα μας εκπλήσσουν για το μεγαλείο της σοφίας των προγόνων, ιδιαίτερα στα έργα ύδρευσης.
Σημαντικά είναι τα ευρήματα των τελευταίων χρόνων που αφορούν την ύδρευση των Μεγάρων κατά την Αρχαιότητα, με το υδραγωγείο του Ευπαλίνου και την Νότια Κρήνη, στην περιοχή του παλιού εργοστασίου στο «Ερκίς». Σχετικά μίλησε στην «Ε» η κ. Παναγιώτα Αυγερινού, Αρχαιολόγος, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, υπεύθυνη στο Μουσείο Μεγάρων, η οποία μας περιέγραψε αναλυτικά τα στοιχεία έργων ύδρευσης της αρχαιότητας των Μεγάρων.
«Στην αγροτική περιφέρεια των Μεγάρων στη θέση Ορκός εκτείνεται το υπόγειο υδραγωγείο που οι ντόπιοι αποκαλούν «Το υδραγωγείο του Ευπαλίνου», εξηγεί η κ. Αυγερινού.
Αποτελείται από υδρομαστευτικές σήραγγες που συνέλεγαν και μετέφεραν το νερό στην πόλη με τη βοήθεια της φυσικής κλίσης. Κάθετα φρέατα υπάρχουν κατανεμημένα στην επιφάνεια του εδάφους που χρησίμευσαν αρχικά στον προσανατολισμό, αερισμό και απομάκρυνση των επιχώσεων κατά τη διάνοιξη των υπογείων σηράγγων και στη συνέχεια για την συντήρηση και τον εξαερισμό του υδραγωγείου…