Την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο νέο 31μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) εξασφάλισε στις εκλογές που διεξήχθησαν, η παράταξη «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» που πρόσκειται στη ΝΔ.

Συγκεκριμένα η παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη, απέσπασε 325 ψήφους και 19 έδρες.
Στη δεύτερη θέση η παράταξη του ΚΙΝΑΛ «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», με επικεφαλής τον Παύλο Γερουλάνο ο οποίος τελικώς δεν έθεσε υποψηφιότητα για το ΔΣ της ΚΕΔΕ, η οποία συγκέντρωσε έξι έδρες.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία» με επικεφαλής τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, που έλαβε 45 ψήφους και 3 έδρες.
Η «Νέα Αυτοδιοίκηση» με αιρετούς από τον χώρο της κεντροαριστεράς και επικεφαλής τον δήμαρχο Νίκαιας -Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη έλαβε 33 ψήφους και 2 έδρες.
Τέλος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ, που έλαβε 10 ψήφους και ο «Συντονισμός Αιρετών» που έλαβε 6 ψήφους μένουν χωρίς έδρα.
Μια έδρα επίσης, την 31η καταλαμβάνει στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, χωρίς εκλογή , ο εκάστοτε δήμαρχος Αθηναίων -ε ν προκειμένω ο Κώστας Μπακογιάννης.
Εντός δέκα ημερών , θα συγκληθεί το νέο ΔΣ της ΚΕΔΕ για να συγκροτηθεί σε Σώμα.
Επικράτησε ο Παπαστεργίου
για νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ έναντι του Κυρίζογλου
Με καθαρή διαφορά , μεγαλύτερη των 40 ψήφων , επικράτησε στη σφοδρή σύγκρουση στη « γαλάζια» αυτοδιοικητική παράταξη για το ποιος θα προταθεί για νέος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ( ΚΕΔΕ) , ο δήμαρχος Τρικκαίων (Τρικάλων) , Δημήτρης Παπαστεργίου , στις εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην ΚΕΔΕ , όπου οι δυνάμεις που πρόσκεινται στη ΝΔ , απέσπασαν συντριπτική πλειοψηφία στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της .
Στη μάχη αυτή ο κ. Παπαστεργίου , ήταν φανερό ότι είχε την στήριξη της ηγεσίας της ΝΔ ενώ τον έτερο «γαλάζιο» διεκδικητή , δήμαρχο Αμπελοκήπων Μενεμένης , τον στήριζε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας , Απόστολος Τζιτζικώστας κ.α. Είναι χαρακτηριστική , η στήριξη εξ΄αρχής στην υποψηφιότητα του κ. Παπαστεργίου , του δημάρχου Αθηναίων , Κώστα Μπακογιάννη.
Στις εκλογές για τη νέα ηγεσία της ΚΕΔΕ :
– η «γαλάζια» παράταξη Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι, σε σύνολο 510 ψηφοδελτίων , έλαβε 325 ψήφους και 19 έδρες,
– το Αυτοδιοικητικό Κίνημα (ΚΙΝΑΛ) 91 ψήφους και 6 έδρες ,
– η Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία (ΣΥΡΙΖΑ) 45 ψήφους και 3 έδρες ,
– η Νέα Αυτοδιοίκηση 33 ψήφους και 2 έδρες ,
– η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) 10 ψήφους και
– ο Συντονισμός Αιρετών (ΛΑΕ) 6 ψήφους.
Όπως υπενθυμίζει και σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Παπαστεργίου , η παράταξη ««Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» είχε ανακοινώσει ότι όποιος εκ των δυο επικεφαλής της ( Παπαστεργίου και Κυρίζογλου) , υπερίσχυε σε ψήφους έναντι του άλλου , αυτός θα ήταν και η πρόταση της για νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Και δεδομένου ότι έχει 20 έδρες , διότι στις 19 θα πρέπει να προστεθεί και εκείνη του κ. Μπακογιάννη , που ως δήμαρχος Αθηναίων , καταλαμβάνει σύμφωνα με το νόμο μια έδρα χωρίς εκλογή , αν δεν υπάρξουν διαρροές , ο κ. Παπαστεργίου θα εκλεγεί νέος πρόεδρος . Η συγκρότηση του νέου ΔΣ της ΚΕΔΕ σε Σώμα ,θα γίνει εντός της ερχόμενης βδομάδας
Δήλωση Παπαστεργίου
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων στην επινίκια δήλωση του , τόνισε ότι « διεξήχθη ένας σκληρός αλλά δίκαιος προεκλογικός αγώνας» , πως ήταν υποδειγματική η εκλογική διαδικασία και « η Αυτοδιοίκηση έδειξε ξεκάθαρα ότι θέλει να περάσει στην επόμενη ημέρα.
Μια ημέρα, κατά την οποία θα κυριαρχεί
– η ενασχόληση με τα προβλήματα υποστελέχωσης των Δήμων,
– αλλά και με τα προβλήματα που προέκυψαν από τον εκλογικό νόμο.
Μία ημέρα, κατά την οποία θα θέσουμε σε νέα βάση,
– τη θέση της Αυτοδιοίκησης ως προς την αποκέντρωση του κράτους,
– με περισσότερες και πιο άμεσες υπηρεσίες για τον πολίτη.
Μια ημέρα, κατά την οποία,
– εκτός από την αυτονόητη εμπλοκή μας με την καθημερινότητα,
– θα ασχοληθούμε και με μεγαλύτερης βαρύτητας ζητήματα: η άμεση πρόσβαση σε αναπτυξιακά προγράμματα για τους Δήμους, είναι προτεραιότητα για την ουσιαστική πρόοδο κάθε περιοχής».
Πατούλης
Ο απελθών πρόεδρος της ΚΕΔΕ , σε δήλωση του , τόνισε ότι « η επικράτηση της αυτοδιοικητικής παράταξης «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», στις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, είναι μια μεγάλη νίκη της Αυτοδιοίκησης.
Μια νίκη που στηρίχθηκε στις ισχυρές βάσεις των αγώνων που δώσαμε τα προηγούμενα πέντε χρόνια ως ΔΣ της ΚΕΔΕ, για να αναβαθμίσουμε το κύρος του θεσμού μας.
Αφετέρου, αποτελεί το επιστέγασμα του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών, που διεξήχθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι.
Θέλω να συγχαρώ την ομάδα των υποψηφίων της παράταξης, για το νικηφόρο αποτέλεσμα και να ευχηθώ σε όλα τα μέλη του νέου Διοικητικού κι Εποπτικού Συμβουλίου, καλή δύναμη στο δύσκολο έργο τους».