ΚοινωνίαΣημαντικότερα

Νέο κτίριο για τα Εργαστήρια του Τεχνικού Λυκείου στο Κουρκούρι

[quote]«Στα Εργαστήρια χτυπά η καρδιά της Τεχνικής Εκπαίδευσης»[/quote]

Ένα νέο κτίριο για τα εργαστήρια του τεχνικού λυκείου αλλά και του ΙΕΚ έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται στο Κουρκούρι, βορείως των σχολικών εγκαταστάσεων του ΕΠΑΛ Μεγάρων, προκειμένου να φιλοξενήσει αίθουσες διδασκαλίες και εργαστήρια.

Σε χώρο διπλάσιο των εργαστηρίων της Ελευσίνας και με σύγχρονο εξοπλισμό, το νέο Εργαστήριο φιλοδοξεί να δώσει νέες ευκαιρίες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στους νέους της πόλης μας, που αναζητούν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, σε σκληρές συνθήκες ανεργίας, υποαπασχόλησης, κρίσης.

Με αφορμή το νέο κτίριο μιλήσαμε με τον Διευθυντή του Εργαστηριακού Κέντρου Μεγάρων κ. Μακρυγιάννη, τον εκπαιδευτικό Μάριο Παπαδόπουλο, υπεύθυνο του εργαστηρίου ηλεκτρονικών, την εκπρόσωπο συλλόγου γονέων κ. Κονταξή, για τη γενικότερη κατάσταση στην τεχνική εκπαίδευση στην πόλη μας.

Το νέο κτίριο του Σ.Ε.Κ. θα φιλοξενεί και το ΙΕΚ και οι εργασίες στο οικόπεδο, βορείως των εγκαταστάσεων του τεχνικού λυκείου, έχουν ήδη ξεκινήσει μετά από μια μακρά πορεία γραφειοκρατίας.

Οι διαδικασίες και οι αιτήσεις στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) είχαν ξεκινήσει από το 1999, επί διοίκησης Στρατιώτη, χρειάστηκε να αλλάξει ο συντελεστής δόμησης, με αποφάσεις δημ. συμβουλίου, περιφέρειας και στη συνέχεια η κατασκευή του νέου ΣΕΚ να ενταχθεί σε διαδικασία Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Κι έτσι μόλις στις αρχές του Νοέμβρη που πέρασε, ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανέγερση των νέων σχολικών εγκαταστάσεων.

 

[mom_video type=”youtube” id=”Clc7LhcOGDM”]

 

Μέχρι σήμερα οι μαθητές του Τεχνικού Λυκείου πηγαίνουν καθημερινά σε τρία διαφορετικά κτίρια, στο Κουρκούρι (ΕΠΑΛ), στο Μελί(Εργαστηριακό Κέντρο) και στη Θ. Τσεκέ. Οι εκπαιδευτικοί μας είπαν για το πόσο δύσκολο είναι τόσο για τους μαθητές που μεταφέρονται ανάμεσα στο ημερήσιο διδακτικό πρόγραμμα, όσο και για τους ίδιους, που αναγκάζονται να συμπτύξουν ύλη για να περιορίσουν τις μεταφορές.

 

Οι δυνατότητες που δίνει η Τεχνική Εκπαίδευση

Πολλές φορές παρεξηγούμε το «Τεχνικό Λύκειο» θεωρώντας το ως την έσχατη λύση, μετά το «δύσκολο», «για τους καλούς μαθητές» Γενικό Λύκειο.

Όμως πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές κατευθύνσεις εκπαίδευσης, κατάρτισης, αλλά και γενικότερα τρόπου αντίληψης του κάθε μαθητή και του κάθε ατόμου και δεν είναι κάποιο υποδεέστερο του άλλου.

«Στο Εργαστήριο χτυπά η καρδιά της Τεχνικής Εκπαίδευσης» μας είπε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής του Σ.Ε.Κ. κ. Μακρυγιάννης.

«Οι μαθητές αποκτούν δεξιότητες, γνώσεις πρακτικές που συνδέονται άμεσα με τον «έξω» κόσμο της αγοράς εργασίας. Οι δεξιότητες αυτές δεν αποκτούνται στον πίνακα, ούτε στο χαρτί, αλλά μέσα στο εργαστήριο.

Τα παιδιά που τελειώνουν εδώ το σχολείο, είναι έτοιμοι επαγγελματίες, μπορούν να σταθούν, ακόμα και στις δύσκολες ημέρες της κρίσης και της ανεργίας, είναι εξειδικευμένοι. Τελειώνοντας την τεχνική εκπαίδευση, μπαίνοντας στα ΤΕΙ με τις πανελλήνιες εξετάσεις είναι ήδη εξοικειωμένοι με το αντικείμενο που έχουν επιλέξει.

Οι μαθητές έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε όλες τις σχολές του μηχανογραφικού από τις πανελλήνιες και ακόμη και στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.

«Μέσα από τα εργαστήρια, αποκτούν εμπειρική γνώση, δεξιοτεχνία, ευκαιρίες άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης».

Στο εργαστηριακό κέντρο του τεχνικού λυκείου Μεγάρων, διδάσκονται οι παρακάτω ειδικότητες: ηλεκτρονικοί υπολογιστών, ηλεκτρολόγοι, γεωπόνοι, τεχνικοί οχημάτων, μηχανολόγοι, ψυκτικοί, ενώ μόλις πέρυσι, στη μέση της σχολικής χρονιάς καταργήθηκαν οι ειδικότητες νοσηλευτών και βρεφονηπιοκόμων, τα εργαστήρια για τις οποίες είναι έτοιμα προς χρήση και κλειδωμένα στις εγκαταστάσεις στο Μελί.

Και ακόμα μέσα από τα ΙΕΚ, που ξεκίνησε στην πόλη μας το 1997, υπάρχουν ειδικότητες ψυκτικού, τεχνικού φυσικού αερίου, εκπαιδευτών οδήγησης, πληροφορικής, φυσικοθεραπείας, βρεφονηπιοκόμου, νοσηλευτή, βοηθού φαρμακείου.

 

Εκπαιδευτικές δράσεις και ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς

 

Στα πλαίσια του εργαστηριακού κέντρου γίνονται αρκετές δράσεις, με στόχο την ενημέρωση των μαθητών, ή την ευαισθητοποίησή τους για διάφορα θέματα, όπως ομιλίες, εθελοντικές αιμοδοσίες, εκπαιδευτικές επισκέψεις, κ.ά. Επιπλέον, ο σύλλογος γονέων και οι εκπαιδευτικοί, έχοντας αναγνωρίσει ότι και λόγω της οικονομικής κρίσης, τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο στήριξη, ειδικός ψυχολόγος επισκέπτεται το σχολείο, προκειμένου να έλθει σε επαφή με τους μαθητές, με την έγκριση του Υπουργείου, όπως και συζητήσεις γίνονται και με τη σχολική σύμβουλο κ. Αθανασοπούλου.

 

«Είναι τόσες οι ώρες που περνάμε με τα παιδιά στο σχολείο, μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάριος Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του εργαστηρίου ηλεκτρονικών, που μιλάμε με τα παιδιά, βλέπουμε τα όποια ζητήματα τους απασχολούν, σε συνεργασία και με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων που καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για το σχολείο.

Μιλάμε με τα παιδιά και αναπτύσσουμε καθημερινά σχέσεις εμπιστοσύνης. Έχει διαφορά το να αισθάνεσαι δημόσιος υπάλληλος, από το να νιώθεις ότι έχει την ευθύνη ενός δημόσιου λειτουργήματος».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απεργία τελικά και στον Προαστιακό

Γιώργος Κώτσηρας: Συγκίνηση για την πρωτιά στη Δυτική Αττική-Επινίκια στο γραφείο στα Μέγαρα (βίντεο)

Καταργείται η ενδεικτική τιμή πώλησης στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Aleka Stamatiadi