Εργασία & ΕπιχειρηματικότηταΣημαντικότερα

«Να ξεκλειδώσουμε τη δυναμική που έχουμε, τα νέα παιδιά»

Ευκαιρίες για νέες, υφιστάμενες επιχειρήσεις και πτυχιούχους ελεύθερους επαγγελματίες
Ημερίδα για τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ από το Τοπικό Συμβούλιο Μεγάρων

 

 

Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον αρκετών νέων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών για τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ, τα οποία έχουν προδημοσιευθεί και πρόκειται να προκηρυχθούν τις επόμενες εβδομάδας.

Σχετικά ημερίδα διοργανώθηκε από το Τοπικό Συμβούλιο Μεγάρων την Δευτέρα στο Δημαρχείο, όπου μίλησαν ειδικοί σύμβουλοι επενδύσεων για τα νέα προγράμματα και συζήτηση έγινε με ενδιαφερόμενους. Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος τοπικού συμβουλίου Μεγάρων Ηλίας Μουσταϊρας.

Ομιλητές οι : Νικόλαος Κακογιάννης, Διδάκτωρ του Ε.Μ.Π. Αθηνών, Γενικός Διευθυντής ABEC Group, Χρήστος Νικολούδης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Ε.Μ.Π Αθηνών, Σύμβουλος Επενδύσεων και μέλος Ερευνητικής Μονάδας οικονομικής Περιβάλλοντος και αειφόρου Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Καρακίτσιος, Υποψήφιος Διδάκτωρ και Ερευνητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) και ο Ανδριανός Μιχάλαρος, Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς. Αναφέρθηκαν επιγραμματικά σε στοιχεία των τεσσάρων συνολικά προγραμμάτων για τοποία οριστικά κριτήρια ένταξης θα υπάρχουν με την προκήρυξή τους.

 

[quote]

«200 δις ευρώ έχουμε πάρει ως χώρα από την Ε.Ε. ενώ 300 δις είναι το χρέος»

«Μικρά τεκμηριωμένα βήματα για μέγιστη μοριοδότηση»

[/quote]

Ο Νικόλαος Κακογιάννης, Διδάκτωρ του Ε.Μ.Π. Αθηνών, Γενικός Διευθυντής ABEC Group, ανέφερε ότι σκοπός του ενός εκ των προγραμμάτων είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των καινοτόμων επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας ξεπερασμένη την επιδότηση σε καταστήματα λιανεμπορίου. «Προσπαθούν να δώσουν κίνητρα στη Γεωργία, στην παροχή υπηρεσιών, ανέφερε. Υπάρχουν ουσιαστικότερα κριτήρια και γι’ αυτό αξιολογείται το επίπεδο του επιχειρηματία».

Χαρακτηριστικά της απόδοσης των προγραμμάτων είναι ότι 200 δις ευρώ έχουμε πάρει ως χώρα από την ευρωπαϊκή ένωση ενώ 300 δις είναι το χρέος, όπως είπε ο ομιλητής Διδάκτωρ του Ε.Μ.Π.

«16 δις ευρώ δεν προλάβαμε να τα απορροφήσουμε, δεν υπήρξε διαχρονικός σχεδιασμός από καμία κυβέρνηση. Να ξέρουμε πώς θα κινηθούμε, όταν ξεκινά η προγραμματική συμφωνία. Γίνονται άναρχες προσκλήσεις. εντάξεις έργων χωρίς να έχουν αδειοδοτηθεί. Και φτάναμε στο τέλος συμφωνίας και δεν είχαν απορροφηθεί.
Η γραφειοκρατία, επιπλέον, δημιούργησε περαιτέρω καθυστερήσεις, αδιαφάνεια και διαφθορά σε κάποιες υπηρεσίες.
Χρειάζονται ξεκάθαρα ενιαία κριτήρια ένταξης και αξιολόγηση δυνατότητας φορολογικής ελάφρυνσης εταιριών, πιο δίκαιη κατανομή των περιφερειών. Ακόμα, ηλεκτρονική αξιολόγηση με σταθερό μητρώο και αυστηροποίηση πλαισίου ποινών».
Το ένα εκ των προγραμμάτων στο οποίο αναφέρθηκε ο Νικόλαος Κακογιάννης, αφορά υφιστάμενες επιχειρήσεις με προϋπολογισμό προγράμματος 130 εκατομμύρια για όλες τις μορφές ατομικών επιχειρήσεων. Αξιολογούνται τα χρόνια εμπειρίας, τα σεμινάρια που έχουν παρακολουθήσει οι αιτούντες, οι δείκτες της εταιρίας- τουλάχιστον να είναι βιώσιμη, δύσκολα θα επιχορηγηθεί κάποια επιχείρηση με μεγάλη ζημιά.
Τα δάνεια από την άλλη πλευρά, όπως είπε ο ομιλητής, κατά 95% απορρίπτονται: «Οτιδήποτε επιχειρηματικό μας βήμα θα πρέπει να είναι μετρημένο, να στηρίζεται σε μικρά μεγέθη, τεκμηριωμένο για να έχει μέγιστη μοριοδότηση για να μπορέσουμε να έχουμε και περισσότερες πιθανότητες».
 

[quote]«Προ κρίσης άνοιγαν 75 επιχειρήσεις ανά 1000 κατοίκους και 90% των επιχειρήσεων που άνοιξαν δεν είναι στους στρατηγικούς στόχους της Ε.Ε. για Ελλάδα»[/quote]

Για τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες για νέες επιχειρήσεις, τα λεγόμενα “start ups” μίλησε ο Χρήστος Νικολούδης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Ε.Μ.Π Αθηνών, Σύμβουλος Επενδύσεων και μέλος Ερευνητικής Μονάδας οικονομικής Περιβάλλοντος και αειφόρου Ανάπτυξης.

Το «Start up» είναι ένας προσωρινός οργανισμός που σχηματίστηκε για να αναζητήσει επαναληπτικό και επεκτάσιμο μοντέλο επιχειρείν και εμπεριέχει καινοτομία, νέα γνώση που δημιουργείται από έρευνα, ανακάλυψη και πειραματισμό.
Αναφερόμενος σε γενικά στοιχεία για νέες επιχειρήσεις, ο ομιλητής τόνισε ότι  προ κρίσης (2008), άνοιγαν 75 επιχειρήσεις ανά 1000 κατοίκους.

Γενικότερα, στην Ελλάδα, ανοίγουν διπλάσιες επιχειρήσεις σε σχέση με τις ξένες χώρες και 90% των επιχειρήσεων που άνοιξαν δεν είναι στους στρατηγικούς στόχους της Ε.Ε. για Ελλάδα.
Το 2008 πρώτος ήταν ο κλάδος των κατασκευών, 2ος η ένδυση, και πέμπτος τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι καφετέριες που το 2012 έφτασαν στην πρώτη θέση.
«Επιχειρήσεις ανοίγουν σε λάθος κλάδους με λάθος πρότυπα και αρκετά πρόχειρα» τόνισε ο Χρ. Νικολούδης σημειώνοντας ακόμα ότι 81% των start uppers  είναι άνδρες.

Μιλώντας για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που θα προκηρυχθεί, ο υποψ. Διδάκτωρ ΕΜΠ ανέφερε ότι αφορά επιχειρήσεις που θα ιδρυθούν, βιώσιμες με έμφαση στην καινοτομία και θα προκύπτουν νέες θέσεις εργασίας. Δικαιούχοι θα είναι είτε άνεργοι είτε επαγγελματική δραστηριότητα χωρίς σχέση μισθωτής εργασίας και τομείς όπως η αγροτοδιατροφή, η ενέργεια, οι πολιτιστικές βιομηχανίες, το περιβάλλον, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η υγεία, φάρμακα, υλικά, κατασκευές, κ.ά.

 

«Άμεση και καίρια η σύνδεση εκπαίδευσης αγοράς εργασίας και εκπαίδευσης»

Το επόμενο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε αφορά επιχορήγηση πτυχιούχων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά 100%, από 5.000 έως 25.000 ευρώ, αρκεί να είναι συναφής η δραστηριότητα με το πτυχίο του δικαιούχου και να κρατηθεί η επιχείρηση για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Στη συνέχεια, ο Αλέξανδρος Καρακίτσιος, Υποψήφιος Διδάκτωρ και Ερευνητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) μίλησε για την επιδότηση προγραμμάτων δια βίου μάθησης και τις επιλέξιμες επιχορηγούμενες δαπάνες για την εκπαίδευση.
Τονίζοντας πως η Αγορά εργασίας συνδέεται με την δια βίου μάθηση, την Δευτεροβάθμια τριτοβάθμια, την Εκπαίδευση για την ανάληψη συγκεκριμένης θέσης εργασίας, εκπαίδευση κατά την εργασία. Μίλησε ακόμα για την Δια βίου μάθηση εντός αγοράς εργασίας που αφορά και όσους αναζητούν εργασία.
«Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας οι μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις, τόνισε ο Α. Καρακίτσιος. Αυτές οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να μειώσουν προσωπικό ή θα κλείσουν ή θα αναλάβουν ευκαιρίες. Ακόμα και οι μικρές επιχειρήσεις δαπανούν στην εκπαίδευση, με επένδυση να μάθουν. Υπάρχουν προγράμματα δια βίου μάθησης προκειμένου να βοηθηθεί η αγορά εργασίας. Οι δαπάνες για την εκπαίδευση αφορούν τους πάντες ανήκουν και αφορούν όλους.
Στόχος είναι η ένταξη ή η επανένταξη στην αγορά, με προσθήκη δεξιοτήτων που προσφέρουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, για παράδειγμα πιστοποιήσεις. Στόχος και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα της νεανικής, η Ανάσχεση ανεργίας, με την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης. Τα προγράμματα υλοποιούνται μέσω Κέντρων Εκπαίδευσης Κατάρτισης, δημόσιων και ιδιωτικών».
Παρά την τρομακτική αύξηση ανεργίας, στόχος τίθεται πλέον η «Flexicurity», η ευέλικτη αγορά: ακόμα κι όταν κάποιος μένει άνεργος να έχει τα προσόντα που θα καθιστούν την ανεργία μεταβατική κατάσταση. «Ταυτόχρονα η αγορά εργασίας πρέπει να γίνει ασφαλής με αποφάσεις που θα δίνουν φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα επηρεάζουν τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς.

Να καταλάβουν οι επιχειρήσεις ότι η ανθρώπινη επένδυση στην εκπαίδευση αποδίδει».

«Να προχωρήσουμε θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας στην Πειραϊκή-Πατραϊκή μήπως έρθει κάτι άλλο…»

Τέλος, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και συμπολίτης μας Ανδριανός Μιχάλαρος που μίλησε με ένταση, συναισθανόμενος τις ανάγκες των νέων για «ανάσα» στην επιχειρηματικότητα και τις άτεγκτες κρατικές δομές που δεν επιτρέπουν ευελιξία.

«Κάτι δεν κάνουμε καλά… Περιμένουμε από τις καντίνες, είπε ο Ανδριανός Μιχάλαρος αναφερόμενος ιδιαίτερα στην περιοχή των Μεγάρων, να λειτουργήσει η παραλία.

Η Ελλάδα τελείωσε. Πρέπει τα νέα παιδιά να κάνουν δουλειές.

Δεν έχουμε επώνυμο ελαιόλαδο.

Το εργοστάσιο της Πειραϊκής πρέπει να γίνει θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας. Να γίνει πραγματικά ανάπτυξη, πραγματική παραγωγή. Έχουμε τις δυνατότητες. Πρέπει να επιχειρήσουμε, να δημιουργούμε, να ξεκλειδώσουμε τη δυναμική που έχουμε, τα νέα παιδιά.

Να πούμε στα νέα παιδιά «Αγοράστε γη τζάμπα γη, αφορολόγητη για πέντε χρόνια».

Τα Νέα πρότυπα στο εξωτερικό η δυαδική εκπαίδευση, η εργασία και η εκπαίδευση, ενώ έχουμε κατάντια της τεχνικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Δ

εν μπορούν να δουλέψουν εργαζόμενοι πιστοποιημένοι, ενώ έχουμε τεράστιες δυνατότητες.

Μπορείτε να κάνετε τα πάντα, είπε ο Ανδριανός Μιχάλαρος απευθυνόμενος στα νέα παιδιά, ο δήμος να δώσει δωρεάν γη στα παιδιά να κάνουν επιχειρήσεις το οφείλει στην κοινωνία. Μην αγοράσετε ούτε ένα μετρό γη και κύριε Μπούρα, είπε απευθυνόμενος στον βουλευτή ΝΔ που παρακολουθούσε την ομιλία, να δούμε την Πειραϊκή-Πατραϊκή μήπως έρθει κάτι άλλο.

Να γίνουν μεταποιητικές μονάδες καινοτόμες.

Μοίρασμα πλούτου να γίνει στην Ευρώπη. Το μόνο που μάθαμε στην Ελλάδα είναι οι επιτροπές αγώνα και δεν έχουμε δεξαμενές για επισκευή πλοίων».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H Γιώτα Καστάνη Υποψήφια για την Τοπική Μεγάρων-Νέας Περάμου της Νέας Δημοκρατίας

Aleka Stamatiadi

Ε. Χριστοφιλοπούλου: “Πρέπει να βρεθούν οι 180 βουλευτές, ώστε να σταθεροποιηθεί η χώρα”

Πάρκο αναψυχής ετοιμάζει ο Δήμος στον ΟΣΕ

Aleka Stamatiadi