ΚοινωνίαΣημαντικότερα

Να λοιπόν πως χειραγωγείται μια αγορά.

Από τον Απρίλιο του 2024 έχουν σταματήσει να δίνονται άδειες σε φωτοβολταϊκά συστήματα. Εξαίρεση αποτελούν κάποια από τα αιτήματα που είχαν προλάβει να κατατεθούν ή να απαντηθούν πριν από αυτήν την ημερομηνία.

Εξαίρεση επίσης αποτελούν (ή θα έπρεπε να αποτελούν) τα αγροτικά συστήματα (που συνεχίζουν έως 30kWp ως net metering) και τα συστήματα zero feed in (χωρίς έγχυση). Δυστυχώς στην περιοχή μας ως γνωστόν η μία μεγάλη γραμμή που διατρέχει τις αγροτικές περιοχές βορείως του δρόμου Αλεποχωρίου, δεν έχει περιθώριο με αποτέλεσμα η πλειονότητα των αιτήσεων να καταλήγει σε χωρίς έγχυση.

Παράλληλα όσον αφορά την περιοχή μας, έχει μεταφερθεί από την Ελευσίνα η υπηρεσία που διαχειριζόταν τα αιτήματα και ουσιαστικά πλέον δεν κινείται τίποτα. Συγκεκριμένα έχει παραιτηθεί η υπάλληλος που ήταν υπεύθυνη σε αυτόν τον τομέα και έχει υπάρξει συνένωση με άλλες υπηρεσίες στην Κηφισιά.Αποτέλεσμα είναι πως εδώ και μήνες δεν λαμβάνουμε απάντηση για παλιά ούτε και για νέα αιτήματα. Σε άλλες περιοχές μπορεί τα αιτήματα να προχωράνε κανονικά, ωστόσο στην Δυτική Αττική τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Αν έχετε ερωτήσεις για την αδειοδοτικη διαδικασία, μπορείτε ελεύθερα στο:

[email protected]

Να σημειωθεί πως λάγιοι τρόποι αδειοδότησης δεν υπάρχουν, το σύστημα είναι ηλεκτρονικό και κάθε περίπτωση παράκαμψης της νομιμότητας φαίνεται σε ηλεκτρονικές λίστες. Σας εγγυομαστε πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις παρατυπίες ή τις περιπτώσεις διαφθοράς, και είμαστε ήδη έτοιμοι να κινηθούμε νομικά εναντίον υπηρεσιών και προσώπων που βάζουν το ιδίων συμφέρον πάνω από το σύνολο, ώστε να διασφαλιστεί το δίκαιο και το σωστό για όλους τους καταναλωτές.Σήμερα λοιπόν, 8 μήνες μετά, ακόμα δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες για το τι θα γίνει με τις νέες αιτήσεις στα φωτοβολταϊκά (με μοναδικές εξαιρέσεις τους αγρότες και τα έργα χωρίς έγχυση όπως προείπα). Να τονίσω ωστόσο ότι οι περιπτώσεις μη έγχυσης έχουν πολύ απόσβεση (payback period) και αποτελούν λιγότερο ελκυστικές επενδύσεις αν γίνουν λάθος σχεδιαστικά (ROI, NPV) σε σύγκριση με τα προγράμματα του net metering ή του net billing. Άρα είναι επιτακτικό πριν προχωρήσουμε σε κάποια επένδυση να έχουμε εφαρμόσει τα αντίστοιχα οικονομικά μοντέλα.

Το νέο πρόγραμμα, που λέγεται net billing, έχει ανοίξει θεωρητικά, αλλά οι αιτήσεις αν και γίνονται αρχικά, δεν προχωράνε πανελλαδικά γιατί δεν έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος πώλησης της περήσειας ενέργειας στο χρηματιστήριο ενέργειας μέσω των ΦΩΣΕ ή ΔΑΠΕΕΠ σε περίπτωση μικρών καταναλωτών.

Υποσχέσεις για γρήγορη αδειοδότηση είναι ψευδής και ξεκάθαρη προσπάθεια εξαπάτησης του καταναλωτή. Τέτοιου είδους υποσχέσεις να τις ζητάτε πάντα γραπτώς και ενυπόγραφα, ώστε να μπορείτε να κινηθείτε νομικά σε περίπτωση εξαπάτησης.

Για παρόμοιους λόγους να προσθέσω πως θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να κάνετε πληρωμές ηλεκτρονικά, τόσο για τα υλικά όσο και για την εργασία, ειδάλλως δεν ισχύουν οι εγγυήσεις των προϊόντων, δεν υπάρχει εγγύηση καλής λειτουργίας και δεν θα μπορέσετε πότε να βρείτε το δίκιο σας, κινδυνεύοντας να μπλέξετε με περιπέτειες λόγο φοροδιαφυγής.

Παρακάτω ακολουθεί όλο το ιστορικό χρονικά για το πώς ήρθαμε στο net billing από το net metering το 2024:

1) Τον Απρίλιο του 2024 δόθηκε χρονικό περιθώριο έως τέλη Ιουνίου για αιτήσεις net metering, μετά το πρόγραμμα θα έκλεινε και θα γυρίζαμε σε net billing.

2) Δημιουργήθηκε τεράστια κίνηση σε αιτήσεις net metering, με αποτέλεσμα να βγει (1/5) απόφαση να λήξει το πρόγραμμα πρόωρα στις 15/5. Αυτό έγινε γιατί από τον νόμο έχει ο ΔΕΔΔΗΕ περιθώριο να απαντήσει 15 μέρες στα οικιακά συστήματα, άρα μπορούσε να κόψει όλες τις αιτήσεις.

3) Εν συνέχεια αποφασίστηκε να καθυστερήσει έως νεωτέρας η έκδοση όρων σύνδεσης, με την δικαιολογία ότι γίνεται έλεγχος χώρου στο δίκτυο.

4) Εν τέλη αποφασίστηκε ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ (και αναμενόμενα) να μην συμπεριληφθούν οι αιτήσεις που έγιναν 1-15/05 στο net metering αλλά στο net billing (Ξαφνικά λύθηκε το πρόβλημα του χώρου του δικτύου).

5) Εν συνεχεία βγήκε ανακοίνωση πως όσοι δεν θέλουν net billing θα μπορούν να πάρουν τα λεφτα της αίτησης τους πίσω. Οι υπόλοιποι μπορούν να περιμένουν τον νέο νόμο για να αποφασίσουν. Φυσικά χωρίς να υπάρχει νόμος για το net billing μας καλούν να αποφασίσουμε για το net billing…(!)

6) Στην συνέχεια βγήκε νέα ανακοίνωση και έδωσαν μέσα στις διακοπές 20 μέρες χρονικό περιθώριο να δηλώσει κάποιος αν θέλει να συνεχίσει στο net billing και αν δεν το δηλώσει θα πάρει αυτόματα τα λεφτά της αίτησης του πίσω. Σε ένα net billing που δεν είχαμε ψηφισμένο νόμο ή κάποιο πρόγραμμα ακόμα ανοιχτό (?!).

Μπορεί λοιπόν να μην δύναται να απαντήσουν στις αιτήσεις net billing, ωστόσο έχουμε πρόγραμμα επιδότησης μπαταριών για τις επιχειρήσεις 50%. Ένα πρόγραμμα ξεκάθαρα στημένο για τεράστιους καταναλωτές και μεγάλες εταιρείες.

Όπως καταλαβαίνετε όλα τα ανωτέρω αποτελούν ξεκάθαρη προσπάθεια ολιγοπωλιακού ελέγχου της αγοράς και ξεκάθαρη περίπτωση εμπαιγμού του καταναλωτή.

Γιατί;

Γιατί οι πάροχοι και το δίκτυο θέλουν να υπάρχει αποθήκευση ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται πιο εύκολα την περίσσεια ενέργειας.

Γιατί έγιναν και γίνονται όλα αυτά;

Στο net billing αν ΔΕΝ καταναλωθεί την ίδια στιγμή η ενέργεια που παράγεται θα φύγει στο δίκτυο. Εκεί θα πληρωθεί ο παραγωγός σύμφωνα με την τιμή που θα έχει η kWh στην αγορά ενέργειας. ΑΥΤΗ Η ΤΙΜΗ φτάνει έως και 0-3 cent την kWh, ενώ κάποιες φορές είναι και υπό του 0.

Τι σημαίνει αυτό;

Έμμεσα θα πουλάς την ενέργεια σου σε έναν πάροχο για 0 cents (!) και θα την αγοράζεις μαζί με την χρήση δικτύου λίγη ώρα αργότερα 20-30 cents (!). Γίνονται προσπάθειες να αποτραπεί αυτό, αλλά τα νέα δεν είναι θετικά.

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι αν δεν έχεις αρκετή αποθήκευση (μπαταρίες) γίνεσαι δωρεάν παραγωγός ενέργειας, έχεις δηλαδή κάνει όλη την επένδυση, και αυτοί αγοράζουν τζάμπα την ενέργεια που παράγεις, ενώ 5 λεπτά αργότερα θα μπορούν να σου την πουλάνε έως και 1000% παραπάνω! 10 φορές κέρδος χωρίς καθόλου κόπο και κόστος!!!!!

Γιατί γίνεται αυτό;

Γιατί το φωτοβολταϊκό σύστημα παράγει όταν ο ήλιος είναι “ντάλα”, δηλαδή μεσημέρι και κυρίως τους 6 μήνες του χρόνου που ο ήλιος είναι ψηλά. Άρα υπάρχει περίσσεια ενέργειας και δεν υπάρχει κατανάλωση εκείνη την στιγμή. Είναι σαν να πουλάς κάτι που δεν το θέλει κανείς.

Και τι άλλο σημαίνει αυτό;

Νομοτελειακά η πλειοψηφία των περιπτώσεων virtual παραγωγής θα κινδυνεύουν καταντήσουν προβληματικές. Σε λίγα χρόνια 100kWp απομακρυσμένης virtual παραγωγής μπορεί να φτάσει να έχουν το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα με 10 kWp παραγωγής στον ίδιο χώρο με την κατανάλωση!!! Αυτό συμβαίνει γιατί στην μια περίπτωση θα γλυτώνεις μόνο την kWh, ενώ στην άλλη την kWh + την χρήση δικτύου.

Τι άλλο σημαίνει αυτό:

Σημαίνει πως σε βάθος χρόνου, αν και η κατανάλωση σου πάντα θα ανεβαίνει, το ίδιο το κόστος του ρεύματος στις επόμενες δεκαετίες προβλέπεται να μειώνεται, με το κόστος χρήσης δικτύου να αυξάνεται. Άρα η αποθήκευση και η διανομή θα παίζει τον σημαντικότερο ρόλο, πολύ μεγαλύτερο από την παραγωγή, αφού θα υπάρχουν εγκαταστάσεις που απλά θα αποθηκεύουν φθηνή ενέργεια από το δίκτυο την ώρα αιχμής, χωρίς να έχουν φωτοβολταϊκά, και στην συνέχεια θα την πουλάνε ακριβά! Αυτό θα μπορεί να συμβεί σε ένα σπίτι και με bidirectional charging σε συνδυασμό με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Γιατί γίνεται αυτό;

Το σύστημα είναι δομημένο έτσι, ώστε νομοτελειακά να έχεις ανάγκη το δίκτυο και τον πάροχο ενέργειας. Αλλά ακόμα και να προσπαθήσεις να απεξαρτηθείς από το δίκτυο δεν έχει ουσία, γιατί και τότε πιθανότατα να μην κάνεις ποτέ απόσβεση της επένδυσης.

Αν κάτι λοιπόν σου παρουσιάζεται ως εύκολη λύση λοιπόν, κάπου υπάρχει φάκα!

Και τι πρέπει να κάνω;

Να κάνεις την επένδυση μόνο αν αποδεδειγμένα αξιζει. Αν δεν γίνει ΣΩΣΤΗ μελέτη και ΣΩΣΤΗ διαστασιολόγηση ΑΝΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, τότε καλύτερα να μην βάλεις φωτοβολταϊκό. Υπάρχουν οικονομικά μοντέλα που καθορίζουν πότε μια επένδυση πρέπει να γίνει και πότε θα πρέπει να αποφευχθεί και υπό ποιους όρους. Αν δεν κάνεις τα μαθηματικά σου καλά, οι πιθανότητες είναι να κάνεις μια επένδυση για κάποιον άλλον ή να σε έχουν “δαγκώσει” και να μην το έχεις καταλάβει…

Εν κατακλείδι:

Ότι λάμπει ΔΕΝ είναι χρυσός! Προσοχή σε εύκολες ή προφανής λύσεις! Προσοχή σε μεσάζοντες και διαμεσολαβητές!!!

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ

Γιατί αν δεν σου πουλήσουν φωτοβολταϊκά πάνελ, ρεύμα και πετρέλαιο, τι θα γίνουν… κλέφτες;;…

Σπήλιος Προίσκος

Μηχανολόγος Μηχανικός με εξειδίκευση στα κτιριακά φωτοβολταϊκά συστήματα.

Green Effect IKE

Solar PV Licensing ΙΚΕ

Το παρόν δεν αποτελεί διαφημιστικό υλικό, αλλά τμήμα του CSR (εταιρική κοινωνική ευθύνη) της εταιρείας μας, με σκοπό να ενημερώσει και να προστατεύσει τον καταναλωτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου: Προκλήσεις, πιέσεις & νέο τοπίο

Aleka Stamatiadi

Το έθιμο του Κλήδονα & οι φωτιές του Αη-Γιαννιού στην Νέα Πέραμο

10,2 εκατομμύρια επιχορήγηση στο Δήμο Μεγαρέων