ΠολιτικήΣημαντικότερα

Μονάδα για αντιμετώπιση άνοιας στο κτίριο γηροκομείου στα Μέγαρα

Τι εισηγήθηκε η Διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων

(φωτογραφία αρχείου από το 2016, από την ολοκλήρωση του κτιρίου που προοριζόταν για γηροκομείο Μεγάρων)

Την έγκριση Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Μεγαρέων, του Σωματείου με την επωνυμία «Εταιρεία Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιών & Ενηλίκων» με το δ.τ «ΙΡΙΣ» και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με τίτλο «Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Ψυχολογίας», συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων στη συνεδρίαση της 9ης Αυγούστου 2022.

Ο Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Καράμπελας τόνισε την σημασία της λειτουργίας της μονάδας αυτής, προς όφελος των πολιτών, για την ψυχική υγεία και με την αξιοποίηση του κτιρίου που προοριζόταν για γηροκομείο και δεν υπήρξαν οι δυνατότητες για την δημιουργία του. Όπως ανέφερε τα πρώτα τρία χρόνια θα επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έπειτα θα αναλάβει την χρηματοδότηση και την εποπτεία του το Υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικότερα, η εισήγηση του Κ. Καράμπελα που ψήφισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων έχει ως εξής:

Σκοπός της έγκρισης του μνημονίου συνεργασίας είναι η δημιουργία στο Δήμο Μεγαρέων :

1)ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΑΣ ΤΕΛΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ (Α5)

Η Μονάδα Αντιμετώπισης της Άνοιας Τελικού Σταδίου, ήτοι Οικοτροφείο Α5, είναι Μονάδα ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης υψηλού βαθμού προστασίας, στο οποίο φιλοξενούνται για διαβίωση, θεραπεία και υποστήριξη πάσχοντες από άνοια τελικού σταδίου και σκοπός είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και η ανακούφιση του φορτίου των φροντιστών. Η Μονάδα θα επιδιώξει την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας στην προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της άνοιας, μέσω συντονισμένων, εστιασμένων σε συναφείς επαγγελματικές ομάδες ή ανοιχτών στο ευρύ κοινό, πάντα όμως ποιοτικών Δράσεων. Η Μονάδα θα είναι δυναμικότητας 25 ατόμων.

Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει η Μονάδα είναι οι εξής:

–              Σταθερή και αυξημένη νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική στήριξη των ενοίκων με εικοσιτετράωρη νοσηλευτική φροντίδα.

–              Παρηγορητική φροντίδα μέσω της εκτίμησης και αντιμετώπισης του πόνου, αλλά και των ψυχολογικών, κοινωνικών και πνευματικών αναγκών των ασθενών (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 2012) και φυσικοθεραπεία για επιβράδυνση της σωματικής έκπτωσης / διατήρηση σωματικών ικανοτήτων/ βελτίωση της σωματικής τους κατάστασης.

–              Συνεργασία και στήριξη του συγγενικού περιβάλλοντος των ενοίκων

–              Ομαδικά και ατομικά προγράμματα ψυχοεκπαίδευσης και συμβουλευτικής για συγγενικό περιβάλλον και φροντιστές.

2) ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ , ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ.

Το Κέντρο Ημέρας είναι ανοιχτού τύπου μονάδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης , αποκατάστασης και επανένταξης. Απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους , ενήλικες , ηλικιωμένους αλλά και άτομα με ψυχικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων του φάσματος του αυτισμού και των ανοιών, νοητική στέρηση και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές και στοχεύει στην αποτροπή της κοινωνικής απομόνωσης και περιθωριοποίησης του ατόμου, στη βελτίωση εκείνων των δεξιοτήτων και ικανοτήτων που επιτρέπουν την κοινωνική τους ενσωμάτωση και στην αύξηση της διεκδικητικής του ικανότητας, ώστε να ασκεί τα δικαιώματα του ως πολίτης.

Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει η Μονάδα είναι οι εξής:

–              Εκτίμηση αναγκών, εκπόνηση και εφαρμογή εξατομικευμένων σχεδίων φροντίδας και αποκατάστασης .

–              Εκπαίδευση σε κοινωνικές και ατομικές δεξιότητες .

–              Θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ατομικό – ομαδικό επίπεδο.

–              Ανάπτυξη και προαγωγή επαγγελματικών δεξιοτήτων

–              Ψυχαγωγικές και Πολιτιστικές Δραστηριότητες

–              Λειτουργία Κοινωνικής Λέσχης

–              Προγράμματα Υποστήριξης των οικογενειών.

Το Κέντρο Ημέρας θα απευθύνεται και στην τοπική κοινότητα πραγματοποιώντας παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης του πληθυσμού σε θέματα ψυχικής υγείας και καταπολέμησης των προκαταλήψεων και του στίγματος της ψυχικής ασθένειας.

   3) ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Έργο της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας θα είναι η παροχή υπηρεσιών πρόληψης και νοσηλείας και ειδικής φροντίδας κατ’οίκον, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και αγωγής κοινότητας σε δυσπρόσιτες περιοχές και ειδικότερα:

-η έγκαιρη διάγνωση – παρέμβαση για την πρόληψη της έναρξης της νόσου, ή της υποτροπής της

– η κατ’οίκον παρέμβαση για την αντιμετώπιση και την διαχείριση της κρίσης

– η κατ’οίκον νοσηλεία και παρακολούθηση της φαρμακευτικής αγωγής, η παρακολούθηση σε τακτικά χρονικά διαστήματα της εξέλιξης της νόσου και η συνέχεια της ψυχιατρικής φροντίδας του ασθενούς.

– η βοήθεια και η στήριξη του ασθενούς για την αντιμετώπιση των πρακτικών του αναγκών και προβλημάτων με έμφαση στην εκμάθηση δεξιοτήτων και η προετοιμασία του για τον τελικό στόχο που είναι η αυτόνομη διαβίωση .

– η συμβουλευτική – υποστηρικτή παρέμβαση στην οικογένεια του ασθενούς με στόχο την καλύτερη επικοινωνία τους και την μείωση του άγχους της οικογένειας και του ίδιου του ασθενούς .

– η καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος που βαραίνει τον ίδιο τον ασθενή και την οικογένεια του μέσω προγραμμάτων αγωγής κοινότητας.

Όσον αφορά την επιστημονική κατάρτιση – φερεγγυότητα η «Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Ψυχολογίας» είναι πιστοποιημένη για την εφαρμογή Συστήματος διαχείρισης Ποιότητας, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2015, στο πεδίο «Σχεδιασμός , ανάπτυξη και υλοποίηση προγραμμάτων /δράσεων από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς Πόρους», αλλά και ως «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ» για την άψογη εικόνα και ηθική επιχειρηματική προσέγγιση προς τους πελάτες και συνεργάτες της.

Στο πλαίσιο διατήρησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του, το Σωματείο έλαβε πιστοποίηση  EN ISO 9001:2008 για την παροχή εξωνοσοκομειακής περίθαλψης στο χώρο της ψυχικής υγείας. Επιπλέον το Σωματείο έχει λάβει βεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Υπ. Υγείας ώστε να μπορεί να υλοποιεί έργα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γνωρίζουμε ότι τόσο με την οικονομική κρίση όσο και με τον κορονοϊό η ψυχική υγεία όλων μας δοκιμάζεται. Όσον αφορά στον τομέα Ψυχικής Υγείας  στο δήμο μας το ΚΕΠ Υγείας του δήμου έχει δημιουργήσει  Συμβουλευτικό Σταθμό Άνοιας που πραγματοποιούνται ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης και εκπαίδευση των φροντιστών των ατόμων με ήπια άνοια καθώς  και Κέντρο Ψυχικής Υγείας με παρεμβάσεις συμβουλευτικής υποστήριξης σε νέους και ενήλικες.

Με την δημιουργία των παραπάνω μονάδων θα συνδέσουμε τις υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Σταθμού Άνοιας και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και θα μπορέσουμε να προσφέρουμε ακόμα πιο ποιοτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας αλλά και καθ’ εξέλιξη – επέκταση υπηρεσίες δευτεροβάθμιας φροντίδας ( εξωνοσοκομειακές) ψυχικής υγείας”.

Για το θέμα αντιρρήσεις εξέφρασαν ο Παναγιώτης Μαργέτης, ο Αντώνης Χοροζάνης που καταψήφισαν, ο Θ. Μήτσος ψήφισε λευκό ενώ ο Κλεάνθης Βαρελάς υπέρ, τονίζοντας ότι θα συμβάλλει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Μονάδα ψυχικής υγείας στο Γηροκομείο Μεγάρων;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προς δύο “φάσεις” η αναθεώρηση του Καλλικράτη

Καταγγέλλει καταστροφή στα κολονάκια στην Βαρέα ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης

ΔΗΚΕΔΗΜΕ: Ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στην μεγαλύτερη ομελέτα της Ελλάδας