Το Τοπικό Συμβούλιο Μεγάρων, θεωρεί ύψιστη προτεραιότητα να εστιάσουμε σε ένα θέμα ζωτικής σημασίας που μπορεί να φαντάζει μακρινό, αλλά είναι επίκαιρο και επείγον. Το θέμα αυτό είναι η αυξανόμενη απειλή της λειψυδρίας στην περιοχή μας. Η έλλειψη νερού δεν είναι πλέον ένα πρόβλημα που αφορά μόνο άνυδρες και απομακρυσμένες περιοχές. Η κλιματική κρίση, σε συνδυασμό με την αλόγιστη χρήση των υδάτινων πόρων, έχει αρχίσει να επηρεάζει ακόμα και τις πιο εύφορες γωνιές της χώρας μας, ενώ οι περίοδοι ξηρασίας γίνονται συχνότερες και εντονότερες.
Η λειψυδρία προκύπτει από μια σειρά παραγόντων. Πρωτίστως, οι ακραίες καιρικές συνθήκες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή όπως οι αυξημένες θερμοκρασίες και οι σπάνιες βροχοπτώσεις προκαλούν μια σημαντική πίεση στους υδάτινους πόρους. Επιπλέον, η υπερβολική χρήση του νερού, συνήθως για οικιακές ανάγκες, επιδεινώνει το πρόβλημα. Η υπεράντληση νερού από τα υπόγεια αποθέματα δεν επιτρέπει την αναπλήρωσή τους, γεγονός που καθιστά το πρόβλημα ακόμα πιο σοβαρό. Η τοπική χλωρίδα και πανίδα, που αποτελεί σημαντικό μέρος του οικοσυστήματός μας και απειλείται επίσης με σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον μας.
Οι επιπτώσεις της λειψυδρίας δεν είναι μόνο περιβαλλοντικές. Επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά μας και την τοπική οικονομία. Οι αγρότες μας, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την άρδευση, βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με αυξανόμενες δυσκολίες. Η παραγωγή θα μειωθεί, το κόστος θα αυξηθεί και η κοινότητα θα πληγεί οικονομικά. Επιπλέον, η έλλειψη νερού επηρεάζει και την ποιότητα ζωής μας. Η παροχή καθαρού, πόσιμου νερού γίνεται πιο δύσκολη και ενδέχεται να προκύψουν περιορισμοί στην κατανάλωση στο μέλλον.
Το Τοπικό Συμβούλιο Μεγάρων θα προσπαθήσει να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος με μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με πρόταση που κατατέθηκε στις 23/10 στο Τοπικό Συμβούλιο. Αυτή η εκστρατεία ευαισθητοποίησης θα περιλαμβάνει αφισοκόλληση αφισών με την προβολή μηνυμάτων που θα αποτρέπουν τους πολίτες σε αλόγιστη χρήση νερού. Ταυτόχρονα, το Τοπικό Συμβούλιο μέσα από τον λογαριασμό του στα μέσα μαζικής δικτύωσης θα δημοσιεύσει ενημερωτικά βίντεο της ΕΥΔΑΠ.
Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας απαιτεί συλλογική δράση. Ως κοινότητα, μπορούμε να υιοθετήσουμε πρακτικές εξοικονόμησης νερού, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, όπως η μείωση της άσκοπης κατανάλωσης, η χρήση νερού βροχής για άρδευση ή η επισκευή διαρροών, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ πιθανόν να αποτρέψουμε μια πιθανή υδατική κρίση.
Εν κατακλείδι, η λειψυδρία είναι ένα πρόβλημα που δεν θα επιλυθεί από μόνο του. Χρειάζεται η συμμετοχή όλων μας. Η διασφάλιση υδατικών πόρων για τις μελλοντικές γενιές είναι μια ευθύνη που πρέπει να αναλάβουμε από σήμερα. Μόνο με την νοοτροπία της ατομικής ευθύνης θα προστατεύσουμε ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά του πλανήτη μας και να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για την περιοχή μας.
- (2024) «Η έλλειψη νερού θα αφαιρέσει 8% του παγκόσμιου ΑΕΠ ως το 2050» ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗhttps://www.kathimerini.gr/life/environment/563276803/i-elleipsi-neroy-tha-afairesei-8-toy-pagkosmioy-aep-os-to-2050/ [Πρόσβαση 29/10/2024].
- (2024) ««Διψούν» τρεις στους δέκα Ευρωπαίους – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα» ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗhttps://www.kathimerini.gr/society/563274040/dipsoyn-treis-stoys-deka-eyropaioys-pos-epireazetai-i-ellada/[Πρόσβαση 29/10/2024].
- (2024) «ΕΥΔΑΠ: Συναγερμός για τη λειψυδρία στην Αθήνα – Για 4 χρόνια επαρκούν τα αποθέματα, τα σενάρια που εξετάζονται» NEWSIT https://www.newsit.gr/ellada/eydap-synagermos-gia-ti-leipsydria-stin-athina-gia-4-xronia-eparkoun-ta-apothemata-ta-senaria-pou-eksetazontai/4217919/ [Πρόσβαση 29/10/2024].
- (2024) «Λειψυδρία στην Αθήνα: Μεταφορά νερού από τη λίμνη Κρεμαστών και αφαλάτωση – Τα σχέδια της ΕΥΔΑΠ» LIFO https://www.lifo.gr/now/greece/leipsydria-stin-athina-metafora-neroy-apo-ti-limni-kremaston-kai-afalatosi-ta-shedia-tis [Πρόσβαση 29/10/2024].
Διπλάρας Ευάγγελος
Τοπικός Σύμβουλος Μεγάρων
Διεθνολόγος