[clear]
Γράφει ο Στέλιος Γκίνης
Τα καλά στους ανθρώπους δεν τα φέρνει η τύχη, αλλά η λογική και η προσπάθεια για προκοπή.
Ραγδαίες βροχές πέφτουν παντού, αλλά πλημμύρες γίνονται μόνο στις πόλεις που έχουν μπαζώσει τα ρέματα, έχουν βουλωμένα φρεάτια και δεν έχουν κάνει τα σωστά αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή τους.
Υπάρχουν πολλά φυσικά φαινόμενα, που όταν είναι έντονα, πάντα προκαλούν φόβο στους ανθρώπους, όπως οι θύελλες, οι καταιγίδες, οι σεισμοί, κτλ. Σιγά σιγά όμως με την πρόοδο της επιστήμης αυτά τα φυσικά φαινόμενα απομυθοποιούνται, γίνεται δυνατή η πρόγνωσή τους κι έτσι μπορούμε σήμερα να προφυλαχτούμε αποτελεσματικά. Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις εκμεταλλευόμαστε τα στοιχεία αυτά της φύσης. Στις περιοχές δηλαδή όπου φυσάει συχνά δυνατός αέρας, άλλοτε οι άνθρωποι κατασκεύαζαν «ανεμοφράχτες», για να προφυλαχθούν. Σήμερα στις «ανεμοδαρμένες» αυτές περιοχές, τοποθετούν ανεμογεννήτριες και παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα! Σε παράκτιες περιοχές, όπου παρατηρείται έντονος και συχνός κυματισμός της θάλασσας, τοποθετούν συστήματα που παράγουν επίσης ηλεκτρικό ρεύμα, από την ενέργεια των κυμάτων.
Για να προφυλαχτούμε από τους κεραυνούς, τοποθετούνται στα κτίρια και σε άλλες κατασκευές αλεξικέραυνα. Και σήμερα οι άνθρωποι φοβούνται πολλά από τα φυσικά φαινόμενα. Αυτό που προκαλεί μεγάλο τρόμο στους ανθρώπους, είναι ο σεισμός και δικαιολογημένα, γιατί δεν μπορούμε ακόμα επίσημα να τον προβλέψουμε. Έτσι, εντελώς ξαφνικά… «φεύγει» το έδαφος κάτω από τα πόδια μας, ενώ ακούγεται ένας έντονος τριγμός ή μια υπόκωφη βοή σαν να περνάει μεγάλο φορτηγό! Άλλοτε, στους προηγούμενους αιώνες, οι καταστροφές ήσαν πολλές και οι νεκροί από ένα μεγάλο σεισμό ήταν χιλιάδες. Για παράδειγμα το 1881, δηλαδή πριν από 133 χρόνια στη Χίο έγινε ένας μεγάλος σεισμός με 4200 νεκρούς. Στο Shensi της Κίνας το 1956 οι νεκροί από σεισμό ξεπέρασαν τις 800.000!
Σε περίπτωση σεισμού, οι πυρκαϊές από βραχυκύκλωμα και από τη διάρρηξη αγωγών φυσικού αερίου συμπληρώνουν και προξενούν περισσότερες καταστροφές από το γκρέμισμα των κτιρίων. Αυτό ακριβώς έγινε στο Τόκυο της Ιαπωνίας το 1923, όπου το 80% των καταστροφών του σεισμού, ήταν από πυρκαϊές! Αυτό που πρέπει να κάνουμε για να προφυλαχτούμε από τους σεισμούς, είναι η ενημέρωση των πολιτών. Είναι λάθος να τοποθετούμε σε ψηλά ράφια βαριά αντικείμενα. Πρέπει επίσης να γίνει ένας έλεγχος υπεύθυνος από μηχανικό στο σπίτι μας και να το ενισχύσουμε εφόσον χρειάζεται.
Χρέος της πολιτείας είναι να ελέγχει τα δημόσια κτίρια, όπως σχολεία, εκκλησίες και γενικά κοινόχρηστους χώρους, ώστε να διαπιστωθεί έγκαιρα ποια κτίρια κινδυνεύουν με κατάρρευση σε περίπτωση σεισμού. Συνήθως ο έλεγχος γίνεται… μετά το σεισμό! Ο Δήμος θα πρέπει να συστήσει επιτροπή ειδικών, που θα καταστρώσουν ΣΧΕΔΙΟ έκτακτης ανάγκης για το συντονισμό εθελοντικών ομάδων, όπως «Κούρος»», πρόσκοποι, κτλ., την κατανομή ρόλων στο γενικότερο σχέδιο της πολιτείας, που υπάρχει.
Το 1981 το Φεβρουάριο, μας κτύπησε ο σεισμός και κανείς δεν ξέρει πότε θα μας ξαναθυμηθεί ο εγκέλαδος, γι’ αυτό ας είμαστε έτοιμοι και ο Θεός βοηθός.