ΠολιτικήΣημαντικότεραΣυνεντεύξεις

«Μεγάλο σκανάρισμα στα οικονομικά του Δήμου Μεγαρέων»: Συνέντευξη με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών-Διοικητικών Δημήτρη Γεωργακή

Η αναζήτηση στοιχείων για την εύρεση ελλειμμάτων ξεκινά από το 2004

«Τα λάθη του παρελθόντος υποθήκευσαν την πορεία της πόλης.

Στόχος να ισχυροποιήσουμε οικονομικά το δήμο» τονίζει ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών του Δήμου Μεγαρέων Δημήτρης Γεωργακής

 

Τα οικονομικά του Δήμου Μεγαρέων θυμίζουν «ναρκοπέδιο», καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου έχουν τεθεί θέματα όπως η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης (ΔΕΜ), αλλά και η διαγραφή εισφορών στη Βιομηχανική Περιοχή, που σηματοδοτούν μεγάλες δυσχέρειες.

Για τα μείζονα ανοιχτά ζητήματα του Δήμου Μεγαρέων, στον οικονομικό τομέα, μας μίλησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Δημήτρης Γεωργακής.

– Οι εισφορές γης της ΒΙΠΕ Μεγάρων που διεγράφησαν, πόσο μεγάλο πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσουν  στην ανάπτυξη της Βιομηχανικής Περιοχής και στα οικονομικά του Δήμου Μεγαρέων;

– Όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμος Μεγαρέων, σε μια ερμηνεία του νόμου, που «πήγαινε πίσω» την παραγραφή, δεν είχε βεβαιώσει τις εισφορές γης στη Βιομηχανική Περιοχή. Αυτές οι εισφορές από το 2009 δεν βεβαιώθηκαν. Έγιναν προσπάθειες, επί τότε Αντιδημαρχίας Σπ. Κορώση, αλλά από τότε η νομική υπηρεσία γνωμοδοτούσε στη διοίκηση ότι είχαν παραγραφεί οι εισφορές. Όμως το 2023 με νέο νόμο, το κράτος διευκρίνιζε δεν είχε αλλάξει και αυτό ήταν πάντα με 5ετή παραγραφή. Αυτά είναι παραγραμμένα και πρέπει να διαγραφούν.

Η διαφορά των βεβαιωθέντων με τις προβλέψεις αφήνει μια μικρή τρύπα της τάξης του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ που είναι σημαντική για τα έσοδα του δήμου. Επιπλέον υπάρχει κίνδυνος να διεκδικηθούν και τα εισπραχθέντα.

Τυπικά, στα ταμειακά του Δήμου Μεγαρέων, το αντίκτυπο δεν είναι τόσο μεγάλο όσο είναι μεγάλες οι συνέπειες ηθικά για τον καταλογισμό πολιτικών ευθυνών, αλλά και ουσιαστικά για την ανάπτυξη της Βιομηχανικής Περιοχής Μεγάρων. Εφόσον δεν εισπράχθηκαν οι εισφορές γης για την Βιομηχανική, λείπουν κονδύλια για την αναπτυξιακή πλευρά της περιοχής, με υποδομές και έργα.

Οι εισφορές θα έπρεπε να είχαν βεβαιωθεί στην ώρα τους με την εφαρμογή του σχεδίου πόλης από το 2009. Έπρεπε να είχε γίνει αυτό.

Στο σήμερα, βρισκόμαστε σε φάση διαδικασίας να «σωθούν» έστω κατά περίπτωση κάποια έσοδα για την ανάπτυξη της βιομηχανικής. Είναι μια λεπτομερής διαδικασία, να δούμε σε ποιες περιπτώσεις δεν έχουν παραγραφεί. Αλλά στην πλειονότητά τους, στη μεγάλη εικόνα, ο Δήμος έχει χάσει μια μεγάλη δυνατότητα.

– Έχουν γίνει κάποιες αναφορές στη Δημοτική Επιχείρηση Μεγάρων. Τι συμβαίνει με τη ΔΕΜ και τι πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει στον Δήμο Μεγαρέων; Ποιες είναι οι σκέψεις και η βούληση της διοίκησης για τη λειτουργία της ΔΕΜ;

– Η ΔΕΜ έχει μια παλιά και αμαρτωλή ιστορία από την ανάληψη διοίκησης Μαρινάκη, που «έβγαλε έξω» αυτούς που δεν είχαν συμφωνητικά.

Τα δικαστήρια δικαίωσαν τον αντίδικο και όχι τον Δήμο Μεγαρέων. Τα έχουμε χάσει όλα. Με αποτέλεσμα να επιβαρυνόμαστε με 600.000 ευρώ, για αποζημιώσεις δικαστικών εξόδων και τόκων. Εκεί θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε συνεννόηση με τον αντίδικο για το χρέος. Ο Δήμος ως βασικός μέτοχος βαρύνεται με το χρέος αυτό.

Σε πρώτη φάση, προχωράμε σε διαπραγμάτευση και, σε δεύτερη φάση, θα επιδιώξουμε νομοθετική παρέμβαση για να ενταχθούν σε επιχορήγηση του υπουργείου εσωτερικών για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η ΔΕΜ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του Δήμου Μεγαρέων, με σωστή και ορθολογική διαχείριση, έχει σημαντικό ακίνητο και αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του δήμου που μπορεί να φέρει έσοδα.

– Αναφερθήκατε σε οικονομική εξυγίανση του δήμου που μπορεί να χρειαστεί αρκετό χρόνο.

– Έχουμε ξεκινήσει ένα μεγάλο «οικονομικό σκανάρισμα», θα μπορούσαμε να πούμε, στα οικονομικά στοιχεία του Δήμου διαχρονικά. Με σκοπό να δούμε πού υπήρξαν ελλείψεις στα ποσά που έχουν διαχειριστεί τα προηγούμενα χρόνια στον Δήμο Μεγαρέων, πότε δημιουργήθηκαν ελλείμματα, τι ενέργειες έγιναν και μεταφέρθηκαν έσοδα άλλων κωδικών σε άλλες δαπάνες, για να καλυφθούν ανάγκες του δήμου, γιατί προφανώς δεν έφθαναν τα τακτικά έσοδα.

Η ταμειακή υπηρεσία έχει ξεκινήσει από το 2004 που υπάρχουν σχετικά αρχεία και στοιχεία. Θα πάμε όσο πίσω μας επιτρέψει το αρχείο, για να δούμε πού χρησιμοποιήθηκαν αυτά και από πού έχουν προκύψει. Αναπόφευκτα, θα βρεθεί ποιος φταίει, αυτοί που έχουν πολιτικές ευθύνες ναι μεν πήγαν σπίτι τους με εντολή του λαού στις εκλογές, αλλά είναι και αυτοέλεγχος για εμάς.

Βάζουμε τάξη στα οικονομικά του δήμου για να ξέρουμε ποιες είναι οι οικονομικές μας δυνατότητες και πολιτικά να ξέρει ο κόσμος ποιος οδήγησε την κατάσταση εδώ, ποιες συνθήκες ή κακοί χειρισμοί συντέλεσαν στη σημερινή δυσχερή οικονομική συνθήκη στον Δήμο Μεγαρέων.

Ένας δήμαρχος μπορεί να μην έχει ενεργήσει με δόλο, αλλά για λόγους ανάγκης.

Δεν θέλουμε να λείπουν κονδύλια από τις υπηρεσίες. Η λογική μας είναι : καλύπτω τις υπηρεσίες και κάνω ορθή διαχείριση μη σπατάλης, για να καλύψω τα ποσά που χρησιμοποιήθηκαν παλαιότερα και χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς.

Σκοπός της διοίκησής μας είναι να γίνει ορθολογική διαχείριση με αποθέματα, να αφήνουμε αποθεματικά, να καλύψουμε τα ποσά που έχουν πάει αλλού αυτά τα χρόνια και να δημιουργήσουμε απόθεμα στον Δήμο. Αν έχει αργήσει μια επιχορήγηση και δεν υπάρχουν άλλα χρήματα, εκεί βρίσκεται το κομβικό σημείο να ξέρεις τι έχεις ανά πάσα στιγμή για να οργανωθείς.

Σε επόμενο επίπεδο, αν δεν ξέρεις τι έχεις, δε θα αναζητήσεις. Αν δεν έχουμε καταγεγραμμένα τα οικονομικά στοιχεία, δεν μπορούμε να ξέρουμε ζητήματα επενδύσεων και των επιχορηγήσεων. Δεν θα ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα, για να αναζητήσουμε άλλες πηγές εσόδων. Είναι κομβικής σημασίας αυτό το «οικονομικό σκανάρισμα» που κάνουμε για την μετέπειτα πολιτική.

Εφαρμόζετε μια “σφιχτή” όπως λέτε οικονομική πολιτική. Η “σφιχτή” οικονομική πολιτική συγκρούεται με τις ανάγκες των πολιτών; Υπάρχουν προβλήματα στις καθημερινές ανάγκες της κοινωνίας της περιοχής μας, λόγω του “νοικοκυρέματος” των οικονομικών;

– Υπάρχουν προβλήματα στο επίπεδο των προσλήψεων, γιατί τα οικονομικά επηρεάζουν τις προσλήψεις και της προμήθειας των μηχανημάτων στον τομέα της καθαριότητας.

Τα οικονομικά σαφώς επηρεάζουν τις υπηρεσίες στον πολίτη και αν δεν ξέρεις πού είσαι δεν θα μπορείς να οργανωθείς στο μέλλον.

Η «σφιχτή» πολιτική έχει να κάνει με εκείνα τα στοιχεία που θα δημιουργήσουν αποθεματικό και ισχυρά οικονομικό υπόβαθρο για να ενισχυθούν οι υπηρεσίες προς τον πολίτη, όπως η καθαριότητα. Έχει να κάνει με την οργάνωση, να ξέρεις τι έχεις και πού χαλάς.

– Ήταν σχεδόν απειλητική η φράση σας ότι θα χρειαστεί να συζητηθούν εκτενώς σε ειδική συνεδρίαση τα οικονομικά του δήμου Μεγαρέων. Υπάρχει στον ορίζοντα οικονομικό πρόβλημα, όπως για παράδειγμα ένα δάνειο ή η επιτήρηση, που μπορεί να χρειαστεί ο δήμος;

– Η επιτήρηση σε κάθε περίπτωση θα αποφευχθεί στον Δήμο Μεγαρέων. Αυτό που θα γίνει είναι να αναζητηθούν σίγουρα εναλλακτικές μορφές εσόδων και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, εναλλακτικά έσοδα των ΟΤΑ, όπως θα ξεκινήσουμε και ενέργειες για την αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας.

  • Μπορεί να προκύψει κάποια επιπλέον οικονομική υποχρέωση για τους πολίτες, από την σημερινή οικονομική κατάσταση του Δήμου;

 – Δεν είναι απίθανο σενάριο.

  • Όλα αυτά τα προβλήματα οφείλονται σε προηγούμενες διοικήσεις;

 Σαφώς, γιατί αυτές είναι πολιτικές επιλογές. Όταν αυτός που είδε το πρώτο αρνητικό ευρώ στο ταμείο, δεν θορυβήθηκε, αυτό είναι καθαρά πολιτική επιλογή, να αργήσει να επιβάλλει τέλος ή να αναζητήσει άλλες μορφές χρηματοδότησης ή χρησιμοποιώντας την ΔΕΥΑΜ δημιουργώντας ελλείμματα. Είναι πολιτικές επιλογές.

Αυτά τα λάθη του παρελθόντος που υποθήκευσαν την πορεία της πόλης και την καθήλωσαν σε μια μίζερη προοπτική, θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε, με πολύ πόνο όπως ανέφερα και στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά με ορίζοντα, σχέδιο και στόχο. Στόχος να ισχυροποιήσουμε οικονομικά το δήμο έτσι ώστε να μπορεί απρόσκοπτα να επιτελεί τον ρόλο του, να υπηρετεί τον δημότη και τις ανάγκες του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενέργειες της Διοίκησης του Δήμου για την αντιμετώπιση της θεομηνίας

Βίντεο: 1ος Βυζαντινός Αγώνας 50 χλμ.

Το ΚΚΕ για την διακοπή λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μεγάρων