Με την εφαρμογή του νέου ΓΠΣ το 2016
[quote]Συνέντευξη με τον Γ. Μπερδελή: «Ιδιοκτήτες έχουν αγοράσει πληρώνοντας πολύ χρήμα και τώρα καταστρέφονται»[/quote]
Με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο στην τελική υπογραφή, ένα θέμα που θίγει πολλές ιδιοκτησίες στο Δήμο Μεγαρέων συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας.
Σχετικά μιλήσαμε και με τον Δήμαρχο Γρ. Σταμούλη (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελ. 6) και με τον Γιώργο Μπερδελή, Αρχιτέκτονα και επικεφαλής του συνδυασμού «Τώρα» στο δημοτικό συμβούλιο.
Το θέμα της κατάργησης των παρεκκλίσεων στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια που με την εφαρμογή του νέου ΓΠΣ θα χάσουν την δυνατότητα οικοδομησιμότητας προβληματίζει και ο Γ. Μπερδελής προτείνει, έστω, την τελευταία στιγμή, τη σύγκληση δημοτικού συμβουλίου με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων για να αναζητηθούν τρόποι αντίδρασης.
Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, θέσατε το θέμα των καταργήσεων των παρεκκλίσεων στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια που προβλέπει το υπό έγκριση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Πόσο σοβαρό είναι αυτό;
Η κατάργηση των παρεκκλίσεων της αρτιότητας που προβλέπει για την εκτός σχεδίου δόμηση το υπό έγκριση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) είναι πολύ σοβαρό πλήγμα τόσο στην ήδη μηδενική οικοδομική δραστηριότητα όσο και της αξίας γης των χιλιάδων συμπολιτών που έχουν ανάλογες ιδιοκτησίες και σήμερα βλέπουν αυτές να μηδενίζονται και να μένουν χωρίς αξία.
Εξηγείστε μας τι ακριβώς εννοείτε με την κατάργηση των παρεκκλίσεων;
Η πολεοδομική νομοθεσία (Π.Δ. 31/5/85 ΦΕΚ 270 Δ) προέβλεπε ότι στους βασικούς άξονες (εθνικοί οδοί, επαρχιακοί οδοί, κύριες δημοτικές οδοί, σιδηροδρομικές γραμμές) ιδιοκτησίες που είχαν πρόσωπο σ’ αυτές αποκτούσαν αρτιότητα και οικοδομησιμότητα με εμβαδόν μικρότερο των 4.000 τ.μ.
Δηλαδή μπορούσαν να οικοδομηθούν αγροτεμάχια από 750 τ.μ. και άνω ανάλογα με τον χρόνο δημιουργίας τους, τώρα όλες αυτές οι ιδιοκτησίες γίνονται μη άρτιες και μη οικοδομήσιμες.
Και υπάρχουν ιδιοκτήτες που έχουν αγοράσει τέτοιες πληρώνοντας πολύ χρήμα και τώρα καταστρέφονται.
Οι περιοχές που θίγονται
Μπορείτε να μας περιγράψετε περιοχές όπου πλήττονται οι ιδιοκτησίες απ’ αυτό;
Κατ’ αρχάς όλες οι ιδιοκτησίες εκατέρωθεν των επαρχιακών οδών Αλεποχωρίου και Μαζίου, ομοίως εκατέρωθεν της Παλαιάς Εθνικής Οδού και της Σιδηροδρομικής Γραμμής στηγν περιοχή «Κουμίνδρι» τμήμα της ΝΕΟΑΚ στην ίδια περιοχή («Κουμίνδρι»), και στην περιοχή κάτω από τα Goody’s, εκατέρωθεν της κύριας δημοτικής οδού προς «Λάκκα Καλογήρου» καθώς και στον δρόμο προς Καβελάρη. Επίσης τμήματα βορείως της ΝΕΟΑΚ στην Κινέτα και τμήματα στην θέση «Ντουράκο» επί της κύριας δημοτικής οδού Αλεποχωρίου-Περαχώρας.
Από την παραπάνω περιγραφή καταλαβαίνετε ότι πλήττονται χιλιάδες ιδιοκτήτες που βλέπουν την ιδιοκτησία τους να απαξιώνεται αφού χάνει την μέχρι σήμερα αρτιότητα δηλαδή την δυνατότητα να οικοδομηθεί.
Επίσης, δημιουργείται και το εξής παράδοξο, δηλαδή να έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση των παρεκκλίσεων εντός των ορίων του Δήμου μας αφού το ΓΠΣ δεν συμπεριλαμβάνει τα όρια του πρώην Δήμου της Ν. Περάμου.
[quote]«Οι προηγούμενες διοικήσεις υπέκυψαν στις παράλογες απαιτήσεις του Οργανισμού Αθήνας»[/quote]
Ποιος τελικά ευθύνεται γι’ αυτό;
Προφανώς οι Διοικήσεις του Δήμου που διαχειρίστηκαν την υπόθεση του ΓΠΣ δηλαδή η προηγούμενη Διοίκηση και η σημερινή υποκύπτοντας ουσιαστικά στις παράλογες προτάσεις του Οργανισμού Αθήνας.
Κατά την άποψή μου δεν εκτίμησαν ορθά την βαρύτητα και την ζημιά που προκαλούν αυτές οι προτάσεις σε χιλιάδες συμπολίτες και μάλιστα μεσούσης της οικονομικής κρίσης.
[quote]«Δεν εκτίμησε το μέγεθος της ζημιάς και δεν αντέδρασε η Δημοτική Αρχή Σταμούλη»[/quote]
Η προηγούμενη διοίκηση ή η σημερινή τι μπορούσε να κάνει;
Η σημερινή Διοίκηση είχε στα χέρια της την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Αθήνας από τις 8/8/14 (που απευθύνεται προσωπικά στον κ. Σταμούλη αφού ο ίδιος είχε ζητήσει την υπ’ αρ. 24/6/14 αίτησή του) και προφανώς δεν θεώρησε ότι έπρεπε να αντιδράσει, δεν εκτίμησε το μέγεθος της ζημιάς που υφίστανται οι συμπολίτες μας γιατί αν αυτό το είχε συνειδητοποιήσει, τότε θα είχαμε βρει και τρόπο αντίδρασης.
Μάλιστα, στο τελευταίο συμβούλιο όταν έθεσα το θέμα, ο κ. Σταμούλης με εγκάλεσε γιατί δεν το έφερα 1 ½ χρόνο πριν!
Ο ίδιος φαίνεται ξέχασε ότι εδώ και 1 ½ χρόνο είναι διοίκηση τουν δήμου και οφείλει αυτός να δίνει λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν.
Εσείς τι προτείνετε;
Είναι γεγονός ότι ο χρόνος τώρα έχει «στενέψει» πολύ.
Όπως προανέφερα, έπρεπε το θέμα αυτό να είχε αντιμετωπιστεί με την αρμόζουσα σοβαρότητα εξ αρχής.
Προτείνω τη σύγκλιση εκτάκτου δημοτικού συμβουλίου με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων για να δούμε τους τρόπους αντίδρασης ώστε να μην περάσει η κατάργηση αυτών των παρεκκλίσεων.