ΠολιτισμόςΣημαντικότερα

«Με φαντασία, πέρα από όσα βλέπουμε»

My 1st Vector Vision του Παναγιώτη Διπλάρα

Η πρώτη ατομική έκθεση του Εικονογράφου-Σκιτσογράφου Παναγιώτη Διπλάρα

στον Πολυχώρο Ενημέρωσης & Επικοινωνίας 29 εγκαινιάζεται το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου

 

 

Μια ιδιαίτερη έκθεση μιας ιδιαίτερης τεχνικής θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στον νέο Πολυχώρο της «Ενημέρωσης» 29, από το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου.

Ο Εικονογράφος-Σκιτσογράφος Παναγιώτης Διπλάρας δημιουργεί αρκετά χρόνια σε επαγγελματικό επίπεδο και φέτος αποφάσισε να εκθέσει τα έργα του, σε ένα γόνιμο διάλογο με το κοινό.

Με έμπνευση από μορφές που καθημερινά βλέπουμε στα μέσα επικοινωνίας, την ποπ κουλτούρα αλλά και τη φύση, ο συμπολίτης μας Παναγιώτης Διπλάρας μας έχει εκπλήξει με την φαντασία που αποτυπώνει με ψηφιακό τρόπο και με το αποτέλεσμα της δουλειάς του, για το οποίο μας μιλά παρακάτω.

«Οι ιδέες θα ήταν καλύτερο να είναι συνυφασμένες με τη φαντασία και τις σκέψεις μας. Των όσων φανταζόμαστε και όχι αυτών που βλέπουμε’

 

«H εργασιακή μου εμπειρία στον χώρο της εικονογράφησης, ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2005, με την συνεργασία μου με τον Δημοσιογραφικό Όμιλο Λαμπράκη (Περιοδικά Free, Cosmopolitan και FHM), η οποία ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2007. Εν συνεχεία, συνεργάστηκα με τον οίκο Hachette, από τον Αύγουστο του 2007, ως και τον Φεβρουάριο του 2008 (στα περιοδικά Sporty Junior και WWE) και με τον οίκο ΙΜΑΚΟ, από τον Οκτώβρη του 2007 έως και τον Αύγουστο του 2010 (στα περιοδικά ΜΑΧΙΜ, Esquire και Nitro), ενώ παράλληλα μου δόθηκε η ευκαιρία να διδάξω στο 2ο Ι.Ε.Κ Πειραιά και Αγίων Αναργύρων (στις παρακάτω ειδικότητες Γραφίστας Εντύπου και Πολυμέσων, Γραφιστική για τα Πολυμέσα, Εφαρμογές ψηφιακών
μέσων, Ηλεκτρονική επεξεργασία εικόνας, Βασικές αρχές εικονογράφησης, Γραφιστική, Κινούμενο, Σχέδιο, Εικονογράφηση για τα Πολυμέσα, Τέχνη του Σκίτσου, Εικονογράφηση Κόμικ, Τεχνικός εφαρμογών Πληροφορικής και Εισαγωγή στην εικόνα.) την περίοδο 2007 έως και το 2010.
Το 2012 συνεργάστηκα με την Greek America Foundation,σε ενα project που αφορούσε αθλητικές δραστηριότητες, για τη δημιουργία λογοτύπου, σχεδιασμό μπλούζας και ο, τι αφορούσε τον τομέα των εικαστικών, μέχρι το 2014, ενώ ταυτόχρονα συνεργαζόμουν με το The Pappas Post ,για τον σχεδιασμό καρικατούρας, διασημοτήτων που φιλοξενούσε σε συνεντεύξεις, το εν λόγω ψηφιακό έντυπο. Έκτοτε, εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας, με αντικείμενο την εικονογράφηση και την γραφιστική».

 

«Πώς ξεκίνησες να «εικονογραφείς»;

«Από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, μου άρεσε πολύ να σκιτσάρω, πράγματα που φανταζόμουν ή κάτι ιδιαίτερο που μου έκανε εντύπωση, όπως εξώφυλλα βινυλίων, σούπερ ήρωες, κ.α.

Μου άρεσε πάντα να εστιάζω στη λεπτομέρεια του φωτισμού και της σκίασης. Πίστευα ότι αυτό έδινε περισσότερη “ζωή” στα σκίτσα μου. Επισήμως, ξεκίνησα να εικονογραφώ τον Οκτώβρη του 2005 όταν συνεργάστηκα με το περιοδικό Free (του ομίλου Λαμπράκη). Μια μοναδική εμπειρία και παράλληλα ενθουσιασμός, μιας και η δουλειά μου, θα αποτελούσε κομμάτι ενός έντυπου, από την μία πλευρά. Από την άλλη, μια εικονογράφηση, που μου ζητήθηκε, να σχεδιάσω με μινιμαλιστικό στυλ που δεν με εξέφραζε. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα κατάφερα να προσαρμόσω το δικό μου στυλ, στις εικονογραφήσεις βάσει του ύφους των περιοδικών».

«Πώς αποφασίζεις και επιλέγεις τις ιδέες που θα αποτυπώσεις στο χαρτί ή ψηφιακά;»

«Πέρα από την επικαιρότητα από την οποία μπορείς να αντλήσεις ιδέες και να φιλοτεχνήσεις, αναμφισβήτητα, η ομορφιά της φύσης αποτελεί πηγή έμπνευσης και μπορεί να εκμαιεύσει άπειρες ιδέες.

Προσωπικά, μου αρέσει οι εικονογραφήσεις μου να έχουν σουρεαλιστικό ύφος- θεωρώ ότι έχει περισσότερο ενδιαφέρον όταν αφήνεις κάτι να εννοηθεί πάρα να παρουσιάζεις το προφανές.

Η άποψή μου είναι πως οι ιδέες θα ήταν καλύτερο να είναι συνυφασμένες με τη φαντασία και τις σκέψεις μας. Των όσων φανταζόμαστε και όχι αυτών που βλέπουμε».

«Πώς θα περιέγραφες την τεχνική σου;»

«Η vector (διανυσματικη) τεχνική, την οποία χρησιμοποιώ, ήταν μια τεχνοτροπία, που αποτέλεσε επανάσταση στις αρχές της δεύτερης χιλιετίας, στον χώρο της ψηφιακής εικονογράφησης, και φυσικά δεν με άφησε ανεπηρέαστο. Ήταν μια πρόκληση, αρχικά, για έμενα που θεωρούσα το μολύβι και τα χρώματα ως μοναδικά μέσα, για όλα όσα σχεδίαζα, να καταφέρω να σχεδιάσω μέσω κάποιου προγράμματος του υπολογιστή, εφάμιλλες εικονογραφήσεις, των τότε περιοδικών.

Η εν λόγω τεχνική, έχει μια ξεχωριστή δυναμική και προσωπικά θεωρώ σου δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξεις το προσωπικό σου στυλ, με τον τρόπο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις γραμμές, φόρμες και χρωματικούς συνδυασμούς. Είτε αφορά μινιμαλιστικό είτε ρεαλιστικό σχέδιο, σου δίνει την ελευθερία να αποδώσεις σχεδιαστικά αυτό που θέλεις».

«Γιατί επέλεξες την «ψηφιακή» τέχνη;»

«Κατ’αρχην, ήμουν αρνητικός με οτιδήποτε αφορούσε το ψηφιακό, αλλά στη συνέχεια αναθεώρησα. Πίστευα ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια αποφασιστική γραμμή μολυβιού και τη ζωντάνια του χρώματος. Ωστόσο στην ψηφιακή εικονογράφηση ήταν πιο εύκολο να διαχειριστώ το χρώμα (σε περίπτωση που υπήρχε απόκλιση στην εκτύπωση) και το σχέδιο, γενικότερα. Σκεπτόμενος ότι υπήρχε μεγαλύτερη ευελιξία και καλύτερη παρουσίαση μιας εικονογράφησης, σε έντυπο, έστω κι αν ήταν πιο χρονοβόρο, σε σχέση με τα παραδοσιακά μέσα. Επέλεξα το ψηφιακό. Μια επιλογή που έγινε κατά βάση για επαγγελματικούς λόγους. Εν συνεχεία, κατέληξε να γίνει ο δίαυλος στην δομή του προσωπικού μου ύφους στον τομέα της εικονογράφησης».

«Τι θα δούμε στην My 1st Vector Vision;»

«Η έκθεση αποτελείται από έργα που φιλοτεχνήθηκαν μέσα στο προηγούμενο έτος και όχι μόνο, εφόσον θα προβάλλονται και καρικατούρες που έχω σχεδιάσει στο παρελθόν, ψηφιακά και μη. Η έκθεση δεν έχει συγκεκριμένη θεματολογία, ωστόσο, τα έργα που παρουσιάζονται στο «My 1st Vector Vision»,είναι εμπνευσμένα από τη φύση, τα ζώα, τα αρχαία αγάλματα, προσωπικότητες από το χώρο του αθλητισμού προσαρμοσμένα στα πρότυπα της σύγχρονης ψηφιακής εικονογράφησης».

 

*Η πρώτη ατομική έκθεση έργων vector τεχνικής &εικονογραφήσεων του Εικονογράφου-Σκιτσογράφου Παναγιώτη Διπλάρα παρουσιάζεται από τον Πολυχώρο ενημέρωσης & επικοινωνίας “29”.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020, στις 8μ.μ., στον Πολυχώρο ενημέρωσης & επικοινωνίας “29”,στον 1ο όροφο της “Ενημέρωσης”, στην οδό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου 29, Μέγαρα.

H έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό και την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, ώρες 7-9 μ.μ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιτροπή Αγώνα παρουσία του Προέδρου Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

«Έμφυλη βία»: Ελένη Κουντουρά, Σπύρος Σούντης, Λίλιαν Αντωνίου σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ

Aleka Stamatiadi

Περιορισμοί και το 2016 για τους προϋπολογισμούς των δήμων