Κοινωνία

«Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας η τοπική ιστορία των Μεγάρων μπαίνει στα σχολεία με το βιβλίο του Γιάννη Γκίνη»

Δικαίωση –  επιβράβευση, για τον κ. Γιάννη Γκίνη, Δημοσιογράφο και Συγγραφέα

“ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ κ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ

ΘΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΣΤΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ – ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ!!!

  • Από τη νέα σχολική χρονιά

Ο Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Κυριάκος Πιερρακάκης με σχετικές δηλώσεις του στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι η ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ θα ενταχθεί από τη νέα σχολική χρονιά 2025 – 2026 ως υποχρεωτικό αντικείμενο στο ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων!!!

Όπως εξήγησε η θεματική της ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ θα ενσωματωθεί στα προγράμματα σπουδών της Ιστορίας του Δημοτικού και του Γυμνασίου δίνοντας έτσι στα παιδιά τη δυνατότητα να εξετάσουν την Ιστορική, λαογραφική και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης τους.

Πιο αναλυτικά ατο Δημοτικό Σχολείο οι μαθητές θα μελετούν την τοπική Ιστορία και γωγραφία στα μαθήματα Ιστορίας και Γεωγραφίας ενώ στο Γυμνάσιο η τοπική Ιστορία και Γεωγραφία θα προσεγγίζονται στο πλαίσιο των μαθημάτων Ιστορίας και Γεωλογίας – Γεωγραφίας με βάση τα υπάρχοντα προγράμματα σπουδών και τα εγκεκριμένα ωρολόγια προγράμματα και μάλιστα υπολογίζεται ότι τα δύο αντικείμενα (τοπική ιστορία – Γεωγραφία) θα αποτελέσουν το 10% της διδακτέας ύλης κάθε μαθήματος στο οποίο θα ενταχθούν.

Το γεγονός αυτό συνιστά δικαίωση – επιβράβευση του συμπολίτη Δημοσιογράφου –   Συγγραφέα και πρώην Αντιδημάρχου Μεγαρέων κ. Γιάννη Γκίνη ο οποίος με αφορμή την παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου με τίτλο: “Υπέραμπροι Μεγαρείς της Αρχαιότητας” είχε αποστείλει το βιβλίο του στον κ. Πιερρακάκη με σχετικό έγγραφο από τις 17 Νοέμβρη του περασμένου έτους, επισημαίνοντας την ανάγκη και προτείνοντας τη διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας και Λαογραφίας από τη νέα σχολική χρονιά αναλαμβάνοντας μάλιστα και την υποχρέωση να συγγράψει μέχρι τότε δύο νέα σχολικά βοηθήματα ένα για τους μαθητές του Δημοτικού με τίτλο: “Ανακαλύπτω τα Μέγαρα – Ιστορία και Παράδοση”, κι ένα για τους μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου με τίτλο: “Τα Μέγαρα μέσα στο χρόνο, Ιστορία και Παράδοση”.

Η πρόταση του κ. Γιάννη Γκίνη πρωτοκολλήθηκε στο  Πρωτόκολλο  του Υπουργείου Παιδείας, Γραφείο Υπουργού, στις 20 Νοεμβρίου 2024 με αριθμό: 9.116 και προωθήθηκε από τον Υπουργό στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και κοινοποιήθηκε στους Γενικούς Γραμματείς και στους αρμόδιους Διευθυντές την Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την παρατήρηση : Σας διαβιβάζουμε την από 17.11.24 ηλεκτρονική επιστολή του κ. Ιωάννη Νικ. Γκίνη με θέμα: Πρόταση για έγκριση διδασκαλίας της Τοπικής Ιστορίας & Λαογραφίας στα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Μεγαρέων και παρακαλούμε για την εισήγησή σας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας.

Ο κ. Γιάννης Γκίνης μεταξύ άλλων στο έγγραφό του με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου 2024, προς τον κ. Πιερρακάκη ανέφερε και τα εξής:

ΘΕΜΑ: Πρόταση για έγκριση διδασκαλίας της Τοπικής Ιστορίας & Λαογραφίας, στα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Μεγαρέων.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας εκφράσω την επιθυμία και το όραμά μου για την ενίσχυση της διδασκαλίας της Τοπικής Ιστορίας και Λαογραφίας στα Σχολεία του Δήμου Μεγαρέων αλλά και σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

Σήμερα γιορτάζουμε την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο το 1973 πενήντα ένα ολόκληρα χρόνια μετά. Ρνας ακόμη σταθμός στην μακραίωνη ιστορία της πατρίδας μας. Αυτήν την ημέρα εγώ σκέφθηκα να σας στείλω αυτή την επιστολή.

Ως Μεγαρίτης Δημοσιογράφος και Συγγραφέας με πολυετή εμπειρία στην τοπική Αυτοδιοίκηση και προσωπική θητεία ως αιρετός Αντιδήμαρχος νκαι υπεύθυνος του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Μεγαρέων διαπιστώνω καθημερινά την αξία, που έχει η γνώση της τοπικής μας ιστορίας, για την ενίσχυση  της ταυτότητας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Με αφορμή το νέο μου βιβλίο Υπερλαμπροι Μεγαρείς της αρχαιότητας που σας επισυνάπτω το οποίο φιλοδοξεί να αναδείξει το πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο της περιοχής των Μεγάρων, προτείνω να εξετάσετε τη δυνατότητα ένταξης της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Σχολείων του Δήμου Μεγαρέων και ευρύτερα της Ελλάδας.

Η διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας μπορεί να ενθαρρύνει τους μαθητές να συνδεθούν βαθύτερα με τον τόπο τους, να αναγνωρίσουν τη μοναδικότητα και την αξία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και κυρίως να αποκτήσουν μια σφαιρική και βιωματική παιδεία.

Η πρωτοβουλία αυτή θα μπορούσε να διαμορφώσει ένα πανελλαδικό πλαίσιο, στο οποίο κάθε Δήμος θα προσφέρει μία επιπλέον ενότητα στα Σχολεία του για την τοπική ιστορία, δίνοντας στους μαθητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν σε βάθος το παρελθόν, τους ήρωες και τα έθιμα της περιοχής τους.

Ειδικά στα Σχολεία του Δήμου Μεγαρέων, η Ιστορία και η Πολιτιστική κληρονομιά των Μεγάρων αποτελούν ανεκτίμητο κεφάλαιο, που αξίζει να μεταλαμπαδευτεί στις νέες γενιές.

Κύριε Υπουργέ, αντιλαμβάνομαι πλήρως τη σοβαρότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος, πέστε με όμως αφελή ή και ρομαντικό όμως έχω βαθειά την πεποίθηση ότι είναι κάτι που μπορεί και πρέπει να γίνει.

Εμείς οι Ελληνες που δώσαμε τα φώτα του πολιτισμού σε όλον τον κόσμο στην εποχή που ζούμε η οποία έχει έντονα στοιχεία της γενικής αμφισβήτησης για τους πάντες και τα πάντα είναι κρίμα να μην φροντίσουμε να παραμείνει αναμμένος και φωτεινός ο πυρσός που καιει από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα  και φωτίζει τους νέους με τη δόξα στο παγκόσμιο στερέωμα το μεγαλείο του Ελληνικού πνεύματος, τις αρχές και τις αξίες της πίστης στο Θεό και την σπουδαία πορεία του Εθνους χτισμένη στα γερά θεμέλια με σεβασμό στο επίκαιρο σύνθημα για Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία.

Κύριε Υπουργέ λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει μέλλον. Αρα ώστε και λοιπόν η Ιστορία του Εθνους αλλά και η Τοπική Ιστορία πρέπει να διδάσκεται στους μαθητές των Σχολείων όλων των βαθμίδων.

Επιθυμώ να επισημάνω Κύριε Υπουργέ, ότι σπουδαίο πατριωτικό έργο δημιουργούν κι επιτελούν οι τοπικοί πολιτιστικοί και λαογραφικοί φορείς που διατηρούν τη λαϊκή μας παράδοση ζωντανή και θα έπτεπε θεσμοθετημένα να τυγχάνουν της οικονομικής υποστήριξης της πολιτείας, της Περιφερειακής Διοίκησης και του Δήμου ετησίως ώστε να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα τουλάχιστον. Δεν ξέρω τι γίνεται αλλού αλλά στα Μέγαρα υπάρχουν 5 φορείς με αξιοζήλευτη δράση μέσα κι έξω από την Ελλάδα (Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων, Λύκειο των Ελληνίδων παράρτημα Μεγάρων, Λαογραφικός Σύλλογος Μεγάρων Ο Χορός της Τράτας, Ομιλος Λαϊκής Παράδοσης “Αλκάθους και Καρία” και Χορευτικός Ομιλος Μεγάρων), οι οποίοι είναι άξιοι πολλών συγχαρητηρίων και δημοσίων επαίνων.

Επειδή Κύριε Υπουργέ είμαι άνθρωπος των έργων κι όχι μόνον των λόγων όσον αφορά τα Μέγαρα έχω την διάθεση να προσφέρω τα βιβλία μου δωρεάν στους εκπαιδευτικούς της περιοχής μας κι επιπροσθέτως δύο ακόμη βιβλία, που βρίσκονται υπό έκδοσιν, ειδικά το πρώτο, για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και το δεύτερο για τους μαθητές του Γυμνασίου & Λυκείου και σε κάθε περίπτωση θέτω τον εαυτό μου στην Υπηρεσία του Υπουργείου σας, για κάθε συνεργασία με τους αρμοδίους Ειδικούς Συμβούλους, Συνεργάτες ή φορείς.

Και καταλήγει ο κ. Γκίνης:

«Κύριε Υπουργέ, εύχομαι κι ελπίζω ότι η πρότασή μου θα βρεί τη θετική σας ανταπόκριση και θα μεριμνήσετε για την υλοποίηση αυτού του σπουδαίου εκπαιδευτικού έργου, προς όφελος των μαθητών και της τοπικής μας κοινωνίας».

Ετσι λοιπόν ύστερα από τα παραπάνω αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο στόχος, που είχε θέσει ο κ. Γκίνης κατ΄ αρχήν επετεύχθη πανηγυρικά. Από τη νέα σχολική χρονιά οι μαθητές των Δημοτικών και Γυμνασίων (και των Λυκείων γιατί όχι) θα διδάσκονται την Ιστορία, τις λαϊκές παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και όλο τον πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που μέχρι τώρα δεν είχε ευδοκιμήσει η ιδέα και φυσικά τώρα θα υπάρχουν και τα κατάλληλα σχολικά βοηθήματα για τους εκπαιδευτικούς χάρις στις συγγραφικές προσπάθειες του κ. Γιάννη Γκίνη αλλά και όλων των συγγραφέων ( Μεγαρέων και μη), που έχουν συγγράψει σχετικά βιβλία.

Φανερά ικανοποιημένος  από αυτή την εξέλιξη του θέματος κρατώντας χαμηλούς τόνους με σοβαρότητα και την ταπεινότητα, που τον διακρίνει ο κ. Γιάννης Γκίνης, μας είπε:

« Αν σας πώ ύστερα από αυτή την εξέλιξη, για το σπουδαίο αυτό θέμα ότι δεν είμαι χαρούμενος θα ήταν ψέμα. Και είμαι διπλά χαρούμενος και υπερήφανος, γιατί πράγματι οι σχετικές ανακοινώσεις του Υπουργού ήρθαν σχεδόν απρόσμενα διότι όλοι μου έλεγαν όταν τους γνωστοποίησα την πρότασή μου στον κ. Πιερρακάκη  “ έλα τώρα. που ο Υπουργός θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα”! Να λοιπόν, που ο Υπουργός φαίνεται ότι ασχολήθηκε με to θέμα σοβαρά  κι εγώ έχω βαθιά την πεποίθηση ότι θα το είχε στο μυαλό του πολύ πρίν του το επισημάνω εγώ στέλνοντάς του το Βιβλίο μου (Υπέρλαμπροι Μεγαρείς της Αρχαιότητας) και τις γενικότερες απόψεις – προτάσεις, που αναφέρονται αναλυτικά στο επισυναφθέν έγγραφό μου  γιατί πράγματι είναι ένας επιστήμων πολιτικός με ανοικτό μυαλό και το έργο του   στην παιδεία είναι δημιουργικό.

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός είναι ένα: Οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων της περιοχής του Δήμου Μεγαρέων (Μέγαρα – Νέα Πέραμος) από τη νέα σχολική χρονιά θα διδάσκονται κανονικά και με τον Νόμο την Τοπική Ιστορία και Λαογραφία των Μεγάρων!! Κι αυτό με γεμίζει χαρά.

 Ευγνώμονες ευχαριστίες οφείλω στον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Κλεάνθη Βαρελά και στον Πρόεδρο της Ενωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του Δήμου Μεγαρέων κ. Παναγιώτη Λάο, Πλοίαρχο ΠΝ, οι οποίοι αμφότεροι μετείχαν στην παρουσίαση του Βιβλίου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγάρων ο Θέογνις στις 22 Ιανουαρίου 2025.

Πέραν του ότι και οι δύο πίστεψαν από την πρώτη στιγμή στην αξία αυτού του πονήματος  με τίμησαν προσωπικά με τις εισηγήσεις τους και συμφώνησαν μαζί μου στην αναγκαιότητα της διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας και λαϊκής παράδοσης στα Σχολεία μας.

Μάλιστα ο κ. Κλεάνθης Βαρελάς προχώρησε ακόμη πάρα πέρα βοηθώντας στην δημιουργία κι εκτύπωση του νέου βιβλίου με τίτλο:  “Τα Μέγαρα μέσα  στο Χρόνο, Ιστορία και Παράδοση”, προωθώντας το στο Υπουργείο Παιδείας ώστε κι αυτό μαζί με το προηγούμενο Βιβλίο μου “Υπέρλαμπροι Μεγαρείς της αρχαιότητας” να εγκριθούν και να είναι χρήσιμο και χρηστικό εκπαιδευτικό υλικό, για τη διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας στα σχολεία του Δήμου Μεγαρέων από τη νέα σχολική χρονιά κι εννοείται ότι του οφείλω ευγνώμονες ευχαριστίες.

Εξ άλλου συγκινητικά είναι τα λόγια του φίλου μου Παναγιώτη Λάου, ο οποίος με μήνυμά του επισημαίνει: « Γιάννη μου συγχαρητήρια. Όπως σου έχω πεί και στο ξαναλέω αυτό το μικρό βιβλιαράκι πραγματικά αξίζει πολλά. Είναι ένα εργαλείο. Το έχεις φτιάξει πολύ έξυπνα και χρηστικά ώστε να γίνει πρωτοποριακά λαμπρό παράδειγμα και για άλλους χαρισματικούς ανθρώπους σαν εσένα να γράψουν ανά την Ελλάδα για την ιστορία του τόπου τους. Η πρωτοβουλία σου δε, με το αρμόδιο Υπουργείο και με διαβατήριο το βιβλίο σου ώστε επιτέλους οι νέοι να μαθαίνουν την τοπική ιστορία τους θεσμοθετημένα μέσα από το Σχολείο τους ήταν και πάλι εξαιρετική!!»

Επίσης ο συμπολίτης Πανεπιστημιακός Καθηγητής κ. Βαγγέλης Σαμπράκος σε μήνυμά του λέει: « Συγχαρητήρια Γιάννη. Εξαιρετική η σκέψη – πρωτοβουλία για τη διδασκαλία της τοπικής Ιστορίας στα Σχολεία. Μπράβο και στον Υπουργό.»

Ο συμπολίτης μας έγκριτος Δικηγόρος κι εκλεκτός φίλος κ. Φίλιππος Μακρυγιάννης, που έχει τιμηθεί από τον  Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για το έργο του στη Νομική επιστήμη  με επιστολή, που μου έστειλε τονίζει μεταξύ άλλων: « Διαβάζοντας Γιάννη το βιβλίο σου για τους “Υπερλαμπρους Μεγαρείς της αρχαιότητας” ομολογώ πως έμεινα έκπληκτος! Όχι μόνο για όσα ως θησαυρό έμαθα, για την ωραία πόλη μας τα Μέγαρα, που είναι αλήθεια ότι δεν τα ήξερα αλλά και για τη λεπτομερή σε βάθος και τεκμηριωμένη έρευνα, που έχεις κάνει σε σημείο μάλιστα, που πολύ δικαιολογημένα σχεδόν όλοι οι ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου στον Θέογνι πρότειναν να εισαχθεί και να διδάσκεται στα Σχολεία, γιατί ουσιαστικά μέσα από τις σελίδες του  δεν αναδεικνύονται μόνον οι θησαυροί της πόλης μας αλλά μερικώς φανερώνεται συνολικά και η αρχαία ελληνική ιστορία!»

Ο επίσης Μεγαρίτης γιατρός κ. Κώστας Ερρίπης, Καρδιολόγος και πολυγραφότατος συγγραφέας, που κατοικεί στην Αθήνα σε θερμό του μήνυμα μου γράφει: «Ημουν παρών στην παρουσίαση του βιβλίου σου και ως Μεγαρίτης κι εγώ με “φουσκωμένα τα στήθη από τιμή και υπερηφάνεια” (σελ. 244 του βιβλίου σου) σε συγχαίρω για το τόσο ωραίο βιβλίο, έργο, που απαίτησε αναντίρρητα μεγάλους κόπους αλλά και προϋπέθεσε πνευματική καλλιέργεια και παιδεία όχι την τυχαία. Το συγκινητικό για μένα ήταν ότι η όλη σου προσπάθεια εμφορείτο από εθνικό παλμό.

 Ειδικά η γλώσσα σου είναι ωραία ρέουσα Δημοτική, τα κεφάλαια του κειμένου με πληρότητα σε κάθε αναφερόμενο θέμα και με παράπλευρες επιπλέον ενημερώσεις, που συνδέουν την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας μας με την Ελληνική καθόλου ιστορία. Το βιβλίο αυτό θα γίνει σημείο αναφοράς για κάθε πτυχή της ιστορίας των Μεγάρων!!»

Υστερα από τα παραπάνω είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι εντός του μηνός θα εκτυπωθεί το καινούργιο βιβλίο του κ. Γιάννη Γκίνη κατάλληλο για τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης μας, στο οποίο ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Κλεάνθης Βαρελάς προλογίζοντάς το αναφέρει:

« Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και φίλοι της ιστορίας των Μεγάρων, Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση προλογίζω την έκδοση του βιβλίου «Τα Μέγαρα μέσα στο χρόνο, Ιστορία και Παράδοση», μιας αξιόλογης συγγραφικής προσπάθειας, που αναδεικνύει τη μακρά και ένδοξη διαδρομή της πόλης μας.

Πρόκειται για ένα έργο, που φωτίζει την ιστορική, πολιτιστική και λαογραφική κληρονομιά των Μεγάρων, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις στις νεότερες γενιές.

Η απόφαση να ενταχθεί το βιβλίο αυτό στη διδακτική διαδικασία των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Μεγαρέων αποτελεί μια πρωτοβουλία εξαιρετικής σημασίας. Δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές μας να γνωρίσουν και να κατανοήσουν την ιστορία του τόπου τους, να εμπνευστούν από το μεγαλείο των προγόνων τους και να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της πολιτιστικής τους ταυτότητας.

Ως Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής και ως άνθρωπος που αγαπά και τιμά τον τόπο του, συγχαίρω θερμά τον συγγραφέα, κ. Γιάννη Γκίνη, για την σπουδαία  του έρευνα και την αφοσίωσή του στη διάδοση της ιστορίας των Μεγάρων. Το έργο του αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη, για όλους μας.

Εύχομαι το βιβλίο αυτό να αποτελέσει πηγή γνώσης, έμπνευσης και υπερηφάνειας για τους μαθητές μας και να τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν να εξερευνούν και να διαφυλάσσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.»

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέριμνα για τους μαθητές των Πανελληνίων λόγω πυρκαγιάς ζητά η Ένωση Γονέων από την Υπουργό Παιδείας

Διαμαρτυρία στην Εθνική Τράπεζα των Μεγάρων

Ξεκίνησαν εργασίες στο ρέμα της Πίκας

Aleka Stamatiadi