ΘέσειςΠολιτική

“Με άφθαρτους, φρόνιμους Πολίτες, γυμνασμένους στο νού και στην καρδιά, ακέραιους και αποφασισμένους να γράψουν ιστορία”

O  Λόγος του Λ. Μπισταράκη που εκφωνήθηκε στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του υποψήφιου Δημάρχου Π. Μαργέτη, στις 31 Αυγούστου 2023.

Ήταν  Μάϊος του 1998 όταν στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου Ορφέα προλόγισα τον τότε υποψήφιο Δήμαρχο Δ. Στρατιώτη.                                                                                                                                      Μόλις τέλειωσα την ομιλία μου, σηκώθηκε από τα μπροστινά καθίσματα ο αείμνηστος Γ. Μαργέτης και δήλωσε <<προσχωρώ κι εγώ στην κίνηση>>.

Ήταν μια τυχερή στιγμή γι΄αυτήν την άτυχη Πόλη. Επειδή δημιουργήθηκε μια ομάδα ανθρώπων, μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, με επικεφαλή τον Δ. Στρατιώτη και μοναδικό όπλο, την αφιλοκέρδεια κατάφερε να καταχεριάσει όλους αυτούς που έπαιζαν με τον άνθρωπο και τον μέσα τους κρυμμένο Θεό.                                                                                Το δυστύχημα, για την πόλη μας, ήταν ότι μετά από  δύο περίπου χρόνια τον χάσαμε τον πατέρα σου.              Εκείνα τα 2 χρόνια τα έζησα ,στην κυριολεξία, δίπλα στον πατέρα σου ,από τις 7 το πρωί ,κάθε μέρα. Και μπορώ να μαρτυρήσω σήμερα, με βεβαιότητα, ότι ο πατέρας σου, ήταν όλος ΗΘΟΣ, ΗΘΟΣ ΠΡΑΞΕΩΝ.

Έχεις λοιπόν πολύ καλές, εγγυημένες ρίζες.  Το πρόβλημα, σήμερα, είναι να γνωρίζουμε, σαν κοινωνία, από πού ερχόμαστε, που βρισκόμαστε και που πρέπει να πάμε.

Γι΄αυτό πρέπει να θυμόμαστε ότι το πολίτευμά μας είναι νόμιμο μόνον  όταν είναι παραδοσιακό. Είναι δε, μια παράδοση όπου πεθαμένοι και ζωντανοί μας έχουν χαρίσει χαρές, καημούς ,υλικά και άϋλα, όλα δε αυτά  είναι ζωντανά και κοινωνούν μεταξύ τους μέσα από τα <<συμφωνημένα υπονοούμενα>>. Και ακριβώς μέσα απ’αυτά <<συμφωνημένα υπονοούμενα >> οι ζωντανοί κοινωνούμε με τους νεκρούς και αυτοί ψηφίζουν στις συνάξεις μας. Και έτσι, λοιπόν, πεθαμένοι, ζωντανοί και αγέννητοι είμαστε αλληλέγγυοι και συνυπεύθυνοι και αποτελούμε των Ελλήνων τις Κοινότητες μέσα στην Σύναξη.

Διότι ΠΟΛΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ και η τρισχιλιετής μας πολιτειολογία και  κοινωνιολογία  δεν γνωρίζει από εκσυγχρονισμούς και εξευρωπαϊσμούς. Για μας τους Ελληνορωμηούς ένα είναι το πρόσταγμα <<εύδαιμον το ελεύθερον>> δηλαδή ο καλός δαίμων θεός είναι η Ελευθερία και η Ελευθερία είναι πάντοτε βγαλμένη από τα κόκκαλα. Η Δημοκρατία δηλαδή είναι ένας  συνεχής, σκληρός  ΑΓΩΝΑΣ για να δημιουργεί ανθρώπους ελεύθερους  από τα πάθη τους, που είναι η ματαιοδοξία, η εγωπάθεια, η φιλαρχία,  η φιλοχρηματία κλπ.

Σύμφωνα με τον Νικόλαο Καβάσιλα Υπουργό εξωτερικών της αυτοκρατορίας του Βυζαντίου.

Η εξουσία η οποία ευλογείται και μένει αθάνατη , ανάμεσα στους ανθρώπους, είναι εκείνη που δεν δωροδοκεί και δεν εκφοβίζει τους πολίτες, δηλαδή δεν τους διαφθείρει. Ευτελισμός και διαφθορά του πολίτη είναι να του <<παρουσιάζεις>> το δικαίωμα(π. χ. για εργασία) σαν  δώρο και να τον διαφθείρεις, να τον εκμαυλίζεις, να τον υποδουλώνεις.

Στον Δήμο μας, τελευταία, κυριαρχεί η απαξίωση της πολιτικής και οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε ένα δεσποτικό δημαρχοκεντρικό καθεστώς, το οποίο δυσλειτουργεί, με τον λαό να ιδιωτεύει αμυντικά επειδή οι μεγάλες επιλογές του διαφεύγουν και τα <<<πανηγύρια>> τον αφήνουν αδιάφορο.

Έτσι η πολιτική του λαού μας εξαντλείται σ΄εκείνο το καθημερινό άθλημα, όπου ιδιώτες ατομικά προσπορίζονται αυτά που τους αφαιρεί συλλογικά η ιδεολογική και επιστημονική φτώχεια καθώς και  η ιδιοτελής ψηφοθηρία των τοπικών αρχόντων.                                                                                           Η  εξαχρείωση, που επιφέρει αυτή η καθημερινή συναλλαγή  οδηγεί στην γενική περιφρόνηση της πολιτικής. Γι΄αυτό δυσκολεύεστε να βρείτε υποψηφίους.                                                                                                          Να θυμάστε, πάντα, τον Πατέρα Όμηρο που μας προειδοποιεί: ότι η Εξουσία είναι σαν την Κίρκη όταν την πλησιάσεις σε μετατρέπει σε <<γουρούνι>> και σε κάνει να <<κυλιέσαι στην λάσπη>>. Ευκολότατα, μάλιστα, αν δεν έχεις ,την επί τούτου, βοήθεια των Μαρτύρων και των Ηρώων της Πόλης.  Που εντελώς τυχαία, γι΄αυτό το θεμελιώδες πολιτικό και υπαρξιακό πρόβλημα, φρόντισε να μας θωρακίσει και να μας προστατεύσει  η Διοίκηση Στρατιώτη το 2001, δημιουργώντας την <<ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ>>.

Η ΠΟΛΙΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ   είναι γραμμένο πάνω από την είσοδο της αίθουσας του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Που σημαίνει ότι τότε και μόνο τότε, ζούμε σύμφωνα με τον Κοινόν μας Λόγο και η ζωή μας αληθεύει, όταν πρότυπά μας είναι οι Μάρτυρες και τους Ήρωες της Πόλης , διαφορετικά  ιδιωτεύουμε και η ζωή μας είναι ψεύτικη, όπως σήμερα.

Εν ολίγοις ,θεωρώ και είμαι πεπεισμένος, ότι εδώ στην Πόλη μας, με τα τόσα παθήματα και μαθήματα, με τέτοια αξιόλογα μυαλά, με τέτοιο υπόβαθρο πολιτισμού και σκέψης, μπορούμε και δικαιούμαστε, αλλά και είμαστε ιστορικά υποχρεωμένοι να τολμήσουμε και να δοκιμάσουμε ένα νέο πολίτευμα.                          Και αυτό θα γίνει με άφθαρτους, φρόνιμους Πολίτες, γυμνασμένους στο νού και στην καρδιά, ακέραιους και αποφασισμένους να γράψουν ιστορία.  Και υπάρχουν, ευτυχώς, πολλοί, ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΩ ΕΔΩ ΣΗΜΕΡΑ όσοι χρειάζονται για να δημιουργηθεί μια κρίσιμη δύναμη δημιουργίας και ανοικοδόμησης,        ηθικής και πνευματικής.  Επειδή, τώρα πλέον, σήμερα, διαθέτουμε τα μέσα για να επικοινωνούμε με ταχύτητες on line ,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ  ΣΑΝ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΑΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.

Τα λόγια που σας είπα ήταν παιδιά πολλών ανθρώπων -ζωντανών και πεθαμένων.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Λ. ΜΠΙΣΤΑΡΑΚΗΣ ΙΑΤΡΟΣ,ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Μεγαρέων

Λ. Κοσμόπουλος: “Συνεχίζουμε με δέσμευση το όραμά μας για την Δυτική Αττική που αξίζουμε”

Επίκαιρα και Ρεαλιστικά: Με αφορμή τις κτηματολογικές αναρτήσεις και την μετακίνηση των αρχείων του Υποθηκοφυλακείου Μεγάρων

Aleka Stamatiadi