Π. Μαργέτης: «Βόμβα στα θεμέλια του Δήμου»
Δ. Γεωργακής: «Υποθήκευσαν το μέλλον του Δήμου.
Είναι ευκαιρία εξυγίανσης, με πολύ πόνο να βάλουμε τάξη
σε κάκιστη οικονομική διαχείριση 15 χρόνων»
Β. Σάλτας: «Οι ελίτ της πόλης να αναλάβουν τις ευθύνες τους»
Σπ. Κορώσης: «Αναζητήστε ευθύνες αλλιώς είστε συμμέτοχοι»
Εκτάκτως εισήχθη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων η διαγραφή και η επιστροφή εισφορών σε χρήμα των ιδιοκτησιών στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) των Μεγάρων.
Το θέμα είναι σύνθετο, όπως αρχικά ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημήτρης Γεωργακής, καθώς εμπλέκει πολεοδομικά και οικονομικά θέματα, αλλά και χρονίζον. Οι εισφορές των ιδιοκτησιών στη ΒΙΠΕ έπρεπε να είχαν καταβληθεί και το θέμα να είχε προχωρήσει εδώ και αρκετά χρόνια, όμως, αυτό δε συνέβη για πολιτικούς, όπως αποκάλυψε η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, λόγους. Για την επιβολή των εισφορών στη ΒΙΠΕ είχαν κινητοποιηθεί οι υπεύθυνοι αντιδήμαρχοι της νέας διοίκησης, με τη συμφωνία της μείζονος αντιπολίτευσης, καθώς και ο Σπ. Κορώσης ως αντιδήμαρχος είχε προσπαθήσει να προχωρήσει σε εισπράξεις, προς όφελος του δήμου και της ανάπτυξης της ΒΙΠΕ.
Όμως «ο κόμπος» των εισφορών σε χρήμα των ιδιοκτησιών στη Βιομηχανική Περιοχή των Μεγάρων «έφτασε στο χτένι» με δικαστικές αποφάσεις που τελεσιδίκησαν πρόσφατα. «Είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε στη διαγραφή βάσει νομολογίας και δικαστικών αποφάσεων. Δεν είναι μια φορολογική διαφορά, δεν περνάει από επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών. Η διαγραφή βεβαιωμένου ποσού ειδικά για τις εισφορές σε χρήμα περνά από δημοτικό συμβούλιο» διευκρίνισε ο Αντιδήμαρχος Δ. Γεωργακής.
«Είναι τεράστιο θέμα οι παραγραφές των ποσών αυτών» τόνισε ο Δήμαρχος Π. Μαργέτης.
«Τινάζει τον Δήμο και τη Βιομηχανική στον αέρα», ανέφερε ο Σπύρος Κορώσης. «Πραγματικά τινάζει τον δήμο στον αέρα», επεσήμανε και ο Δήμαρχος Π. Μαργέτης που εξήγησε ότι «Από τον Γενάρη η νομική υπηρεσία έλεγε ότι έχει παραγραφεί και προσπαθήσαμε σε επαφές με νομικούς και μηχανικούς να βρούμε φόρμουλα για να τις επιβάλλουμε. Δυστυχώς, όλοι είχαν την άποψη ότι έχουν παραγραφεί και τον Μάρτιο ήρθε απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών ότι αυτά τα ποσά έχουν διαγραφεί αμετάκλητα και οριστικά.
Θα αποδεχτούμε το γεγονός ότι έχουν παραγραφεί… Αυτό δημιουργεί πρόβλημα και στη Βιομηχανική και στο Ακρογιάλι. Ο δήμος οφείλει να κατασκευάσει υποδομές και δεν μπορεί να εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Είναι τεράστια βόμβα στα θεμέλια του δήμου».
«Καταδικάζουμε τη Βιομηχανική να παραμείνει σε βάλτο σε μια περίοδο που υπάρχει ενδιαφέρον»
Ο Σπύρος Κορώσης ανέφερε ότι «στις 31.12.2014 έληξε η κύρωση της πράξης εφαρμογής. Είχα στείλει σημειώματα εισφορών στην οικονομική υπηρεσία και μου το γύρισε πίσω πριν τρία χρόνια. Είναι κάτι τραγικό, νομίζω ότι στην ουσία καταδικάζουμε να παραμείνει σε βάλτο η Βιομηχανική Περιοχή των Μεγάρων, ειδικά σε μια περίοδο που υπάρχει ενδιαφέρον και ενδεχόμενο ανάπτυξης. Δεν μπορώ να φανταστώ με ποιον τρόπο ο δήμος θα μπορεί να βγάλει εις πέρας όλες τις εκκρεμότητες, που θα δημιουργηθούν. Αν δεν υπάρχει περίπτωση νομοθετικής ρύθμισης, γιατί είναι καθαρά πολιτικό θέμα, πρέπει να πάμε σε λύση έκτακτων επιχορηγήσεων, σε αναζήτηση έκτακτων επιχορηγήσεων από την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο σκοπό να ισοσκελίσει τη διαφορά. Η ζημιά είναι τεράστια πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στον τρόπο που έχει αντιμετωπιστεί.
Τώρα που υπάρχει ενδιαφέρον για την περιοχή, βρισκόμαστε κλειδωμένοι. Ό, τι θέλετε είμαστε στη διάθεσή σας. Δυστυχώς είναι μια τραγική εξέλιξη για την περιοχή».
Ο Σωτήρης Πιλίλης ανέφερε ότι «Οφείλουμε να εναρμονιστούμε με τη νομιμότητα, δεν μπορούμε να αρνηθούμε επιστροφή και διαγραφή οφειλών. Πρέπει να αναζητηθεί λύση, θεωρούμε ότι θα υπάρξει λύση, η κυβέρνηση θα προστρέξει και θα υπάρχει λύση από την κυβέρνηση. Άλλη μια περιοχή που θα μπορούσε να φέρει ανάπτυξη μένει καθηλωμένη».
Ο Άγγελος Μακρυγιάννης χαρακτηριστικά τόνισε «Να το το χαλί που λέγατε, μην πειράξουμε κανέναν και χάνουμε κανένα ψηφαλάκι και δεν ξαναβγούμε. Τίποτα άλλο δεν σκεφτόμαστε… για αυτό ο κόσμος μας απαξιώνει και που μας βλέπει μερικές φορές, γυρνάει το κεφάλι και δεν έχει άδικο. Και ας το χρεωνόμαστε εμείς που δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Προσπάθησα να κάνω κάτι για τη συγκεκριμένη την περιοχή αλλά δυστυχώς δεν με άφησε η διοίκηση. Θλίβομαι αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Να μια απαίτηση που μπορεί να έχει ο δήμος μας στις τόσες αδικίες που έχουν συμβεί. Έχουν συμβεί αδικίες στην περιοχή μας, θα το καταγγέλλω συνέχεια».
Ξέσπασε ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Σάλτας, κάνοντας μια γενικότερη πολιτική τοποθέτηση : «Να το πιάσουμε πιο ανοιχτά. Να πούμε δυο πράγματα για τους νέους ανθρώπους. Έχω ξαναπεί, σε δημόσιες συναντήσεις, το πρόβλημα των Μεγάρων και της Νέας Περάμου δεν είναι ο λαός. Ήταν και είναι οι ελίτ. Είναι άνθρωποι που κρατάνε τις τύχες σε αυτόν τον τόπο. Οι ευθύνες των ελίτ και των πολιτικών είναι τεράστιες.
Κάποιες πιέσεις υπήρχαν, για να μη σταλούν οι εισφορές… αυτό είναι λάθος. Λέγεται πολιτική ατολμία και λέγεται ότι κράτησα τις τύχες του τόπου 50 χρόνια πίσω. Κάποιοι λείπουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν είναι ένας δήμαρχος, είναι 3 οι δήμαρχοι που έπρεπε να σταλούν οι εισφορές κάποιοι πίεσαν άνθρωποι των συμφερόντων. Πάντα τα μικρό-συμφέροντα κρατάνε τον τόπο πίσω.
Να αναλάβουν οι ελίτ τις ευθύνες τους, αφορούν τα παιδιά τους. Καλούμε τις ελίτ να αναλάβουν τα «χρέη» τους που αφορούν τον τόπο, τους ίδιους, τους προγόνους και κυρίως τα παιδιά τους. Ποιος φορέας; Που ζητάει μονίμως δρόμους, νερό, ανταποδοτικά, κλπ; οι δήμαρχοι τρελάθηκαν και δεν έστειλαν εισφορές; Οι βιομήχανοι είναι περήφανοι που δε θα δουν ποτέ νερό πλατεία δρόμο ; καμαρώνουν για αυτό το χάλι; Έχουν το θράσος να έρχονται και να λένε ότι πληρώνουν τέλη και έχουν να κάνουν μόνο καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό 400.000 ευρώ διαχειριζόμαστε για έργα και μελέτες μπορεί ο δήμος να αντεπεξέλθει; Να πάρουν τις ευθύνες τους και να ξέρουν ότι η σημερινή δημοτική αρχή μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας. Ο δήμος είναι υπόχρεος σε αποζημιώσεις σε επικείμενα, δηλαδή μας παίρνει τα έσοδα, αλλά είμαστε υπόχρεοι σε έξοδα. Μιλάμε για ένα συνολικό παραλογισμό τεχνικό. Έρχεται αυτή η απόφαση τον Μάρτιο και λέει τελείωσαν όλα και μην εισπράττετε. Διαφωνώ από την αρχή μέχρι το τέλος, όμως, είμαστε υπόχρεοι να το κάνουμε για λόγους νόμων».
Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο πρώην Αντιδήμαρχος Σταύρος Φωτίου: «Αν πάρουμε απόφαση διαφωνώ με το θέμα για το Ακρογιάλι. Θα ακολουθήσουν δεκάδες υποθέσεις. Μη φοβόμαστε ως δημοτικό συμβούλιο, η δική μας δουλειά είναι να προστατεύσουμε τα οικονομικά συμφέροντα του δήμου μας. Αν χρήζει νομική ευθύνη είναι ελάχιστη. Προτείνω στο δημοτικό συμβούλιο να μην επιστρέψουμε τα χρήματα γιατί δεν έχει ξαναγίνει. Να ανακοινώσουμε ότι δεν εισπράττουμε. Αν τα δώσουμε, πετάμε τα όπλα. Μην τα δίνετε πίσω. Δε θα συμμετέχω σε τέτοια απόφαση. Θα καθυστερήσουμε και θα βρούμε τρόπους. Να δώσουμε τη μάχη στα δικαστήρια, ταυτόχρονα πολιτικά να κυνηγήσουμε τα υπόλοιπα. Για το καλό του δήμου μας, δεν πρέπει να πάρουμε απόφαση να επιστραφούν τα χρήματα.
Οι υπηρεσίες έπρεπε να πουν στους δημάρχους ότι έκαναν λάθος. Το πολιτικό κόστος είναι σοβαρό αλλά οι υπάλληλοι πώς δέχθηκαν να εισπράττουν, να σβήνουν από άλλους; Έπρεπε να τα πουν στους δημάρχους. Υπάρχει αδιαφορία και ωχαδελφισμός στους δήμους. Είναι λάθη που προέρχονται από την αμάθεια του ελληνικού κράτους προς τους υπαλλήλους. Είναι πολλά που εμπλέκονται. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν ξέρανε το ύψος του προβλήματος».
Ο Θανάσης Ζάλης ανέφερε: «οι άνθρωποι που ήρθαν και επένδυσαν στη βιομηχανική ζώνη, κατέβαλαν τα χρήματα, έγινε κάτι στο διάστημα αυτό; Για αυτό προσφεύγουν στη δικαιοσύνη. Τι έχει γίνει; Πάλι απολογείται ο δήμος. Πάλι ζητάνε από τον δήμο. Ναι, να προφυλάξουμε τα συμφέροντα του δήμου. Από τη μία θέλουμε επιχειρηματίες, και από την άλλη τους κυνηγάμε. Πού είναι η ευθύνη;».
«Το να επιρρίψουμε ευθύνες δεν έχει κανένα νόημα γιατί δεν αλλάζει το τελικό αποτέλεσμα» επεσήμανε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Μαργέτης. «Υπάρχουν ευθύνες σε πολλούς ανθρώπους, αιρετούς και υπαλλήλους, έχει γίνει ΕΔΕ και ανταλλάσσουν έγγραφα οι υπηρεσίες, η ουσία είναι ότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος Μεγαρέων οφείλει να καταβάλει ένα πολύ μεγάλο ποσό και δεν μπορεί να εισπράξει ένα τεράστιο νούμερο που αγγίζει τα 14 εκατομμύρια ευρώ. Όλοι κατανοούν το πρόβλημα. Το να επιρρίψουμε ευθύνες δεν έχει κανένα νόημα γιατί δεν αλλάζει το τελικό αποτέλεσμα. Νομικά είναι ξεκάθαρο ότι δεν νομιμοποιούμαστε να πάμε στα δικαστήρια. Έχουμε εξαντλήσει το θέμα. Αν πάμε στα δικαστήρια θα δούμε και προσαυξήσεις και να διπλασιαστούν τα ποσά. Απλώς θα τα πετάμε από πάνω μας και θα τα στέλνουμε στους μεθεπόμενους, σε δέκα χρόνια διπλάσιο ποσό. Μας λυτρώνει προσωρινά η μετάθεση ευθυνών δεν είναι στάση. Πρέπει να το λήξουμε το θέμα. Είναι ξεκάθαρες οι αποφάσεις. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες στο σήμερα».
«Υποθήκευσε το μέλλον του Δήμου όποιος είδε το πρώτο μείον στα οικονομικά»
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Δημήτρης Γεωργακής συνέχισε: «Θα είμαι περήφανος που θα αντιμετωπίσουμε ένα ιστορικό πρόβλημα για τον δήμο μας. Άγνοια νόμου δεν υπάρχει την ηθική ευθύνη την έχει ο εκάστοτε δήμαρχος. Την ηθική ευθύνη την έχουν οι αιρετοί. Η εγκύκλιος υπενθυμίζει την παραγραφή που ισχύει από το 1980.
Βάζοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί δημιουργεί πρόβλημα στη Βιομηχανική αλλά και σε όλα τα οικονομικά του δήμου. Τα χρήματα αυτά αντί να μείνουν στα ειδικευμένα έσοδα, σε εκείνον τον κουμπαρά, χρησιμοποιήθηκαν αλλού. Χρησιμοποιούσαν δαπάνες για άλλα έσοδα. Για αυτό έχουμε μείον 7 εκατομμύρια. Η πρώτη διοίκηση που είδε το πρώτο μείον στο κεντρικό ταμείο, γιατί δεν έβαλε τελεία; Όποιος το έκανε, υποθήκευσε το μέλλον των Μεγάρων. Είναι η μοναδική ευκαιρία ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου, ίσως είναι η ευκαιρία να βάλουμε τάξη σε μια κάκιστη οικονομική τα λέγαμε ως αντιπολιτεύσεις. Είναι ίσως μοναδική ευκαιρία, με πολύ πόνο να εξυγιάνουμε τον δήμο
Το πρόβλημα είναι πολύπλευρο, τόνισε ο Αντιδήμαρχος Δ. Γεωργακής, και αναλαμβάνουμε την ευθύνη, ίσως μπορέσουμε να εξυγιάνουμε τον δήμο, όπου έγινε κάκιστη οικονομική διαχείριση τα τελευταία 15 χρόνια. Με πολύ πόνο, ίσως είναι ευκαιρία ιστορική να εξυγιάνουμε τον Δήμο, όχι σε ένα εξάμηνο ίσως όχι σε 2 χρόνια».
«Αναζητήστε ευθύνες»
«Αν ανοίγατε το ταμείο του δήμου και βλέπατε ότι λείπουν 15 εκατομμύρια ευρώ, τι θα κάνατε; είπε ο Σπ. Κορώσης. Θα αναζητούσατε ευθύνες; Αναζητείστε ευθύνες, ο δρόμος είναι εκεί στα δικαστήρια. Κάποιοι έχουν ευθύνες. Έχουμε μια τρύπα 15 εκατομμυρίων ευρώ βρείτε τις ευθύνες. Κάποιοι ζημίωσαν τον Δήμο για 15 εκατομμύρια ευρώ. Αν το αφήσετε βάζετε την υπογραφή σας κι εσείς σε αυτό το έγκλημα.
Ο καθένας διοικεί και χρησιμοποιεί τον Δήμο σύμφωνα με τον τρόπο που θεωρεί πιο σωστό. Σέβομαι αυτό που λέτε, ότι όλοι τα έκαναν λάθος και έρχεται ο Γεωργακής να βάλει σειρά. Θα κριθείτε στο μέλλον. Τώρα όμως έχουμε μια τρύπα 15 εκατομμυρίων ευρώ. προχωρήστε. Έτσι δε γίνεστε συμμέτοχοι στο έγκλημα».
Παίρνοντας τον λόγο ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Σάλτας ανέφερε: «Είναι ξεκάθαρο ότι οι υπηρεσιακοί δεν έχουν καμία ευθύνη, διαφωνώ με τον κ. Φωτίου. Θα καταλήξουμε με υπηρεσιακούς κ. Κορώση, αν πάμε δικαστικά. Βγήκε κανένα αποτέλεσμα; Συναινέστε για το καλό των παιδιών μας για το ποιος φταίει. Αν είχαν διανοιχτεί οι δρόμοι, αν είχαν πληρώσει θα έπαιρναν δεκαπλάσια την αξία του ακινήτου τους. Θέλουμε να έχει αξία γης η βιομηχανική; Τι επιχειρηματικό πάρκο; Το πρώτο πράγμα που βάζει είναι οι εισφορές. Χωρίς εισφορές, ας ξεχάσουμε την οποιαδήποτε σκέψη για οτιδήποτε στη βιομηχανική πέρα από ίδιους πόρους. Εκτός αν πούμε έλα κράτος να μας δώσεις λεφτά.
Θα κάνουμε αστικές αναπλάσεις στη βιομηχανική; Θα γελάει το παρδαλό κατσίκι. Να καμαρώνουμε στη βιομηχανική μας που βγάζουμε κριθάρι… αυτό δεν είναι ευθύνη; Μπορούσε να τα είχε στείλει από πριν το 2018 ο κ. Σταμούλης, δεν υπήρχε κανένα νομικό κώλυμα. Είναι 65 εταιρείες στη Βιομηχανική κάνουν αιτήματα, να μαζευτούν να κάνουν δρόμους, να καθαρίσουν, αυτό είναι κοινωνική εταιρική ευθύνη. Ο φορέας τους λέει όλο πληρώνουμε κι εσείς δεν κάνετε τίποτα. Σήμερα αποδεικνύεται ότι αυτό δεν συμβαίνει.
Οι ελίτ να πάρουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί» επανέλαβε ο Αντιδήμαρχος Β. Σάλτας.
Ο Σωτήρης Πιλίλης ζήτησε να συζητηθεί εκτενώς το θέμα της βιομηχανικής περιοχής των Μεγάρων σε ειδική συνεδρίαση: «Ωραία τα συνθήματα τα αλλάζουμε όλα αλλά στην πράξη βλέπουμε ότι δεν το δείχνει αυτό, ανέφερε χαρακτηριστικά. Το θέμα ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ είναι πολύ πιο σύνθετο. Το συμφέρον είναι να μετατραπεί σε επιχειρηματικό πάρκο που είναι θα είναι πολύ πιο επωφελές για όλους μας. Να έρθουμε σε μια ειδική συνεδρίαση να καταθέσουμε τα επιχειρήματά μας».