Ένταση και αποχώρηση Γ. Καλλιπόζη
Ερωτήματα για τις διαδικασίες και τις ανακλήσεις αποφάσεων έκανε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος
Εντάσεις και τάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων, στην ειδική συνεδρίαση διμηνιαίας λογοδοσίας της διοίκησης. Αποχώρησε μετά από έντονες καταγγελίες ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Καλλιπόζης, καθώς ο πρώην Πρόεδρος ΔΗΚΕΔΗΜΕ και πρώην Αντιδήμαρχος στηλιτευσε την Διοίκηση Μαργέτη κυρίως για το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων σε επιχειρήσεις εκτός Μεγάρων και δείχνει ότι ελέγχει τις ενέργειες της διοίκησης.
Γ. Καλλιπόζης: «Τι ποσό δαπανά ο Δήμος για συμβουλευτικές υπηρεσίες και τι αντίκτυπο έχουν αυτές στον τρόπο λειτουργίας του δήμου;»
Ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Καλλιπόζης ζήτησε στοιχεία και έκανε ερωτήσεις για το σύνολο των μισθοδοσιών προς την γενική γραμματέα και τους ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες του δημάρχου, καθώς και συνολικά το παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών από τρίτους από την αρχή της θητείας σας έως σήμερα. Επιπλέον, επεσήμανε ότι δεν ακολουθούνται οι τυπικές διαδικασίες, όπως η λειτουργία της δημοτικής επιτροπής και ότι θα έπρεπε αυτό να γίνεται από τους συμβούλους της διοίκησης. Τόνισε ότι είναι άκυρη η σύγκληση της δημοτικής επιτροπής και υποστήριξε ότι ανακαλούνται οι μισές αποφάσεις του δήμου: «Ποιος είναι ο ρόλος των επιστημονικών συνεργατών; Ποιος τα ελέγχει όλα αυτά; Τι ποσό δαπανά ο Δήμος για συμβουλευτικές υπηρεσίες και τι αντίκτυπο έχουν αυτές στον τρόπο λειτουργίας του δήμου;». Η διοίκηση απάντησε στον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις.
«Αλλού είναι το ερώτημα και αλλού το πήγατε» απάντησε ο Δήμαρχος Π. Μαργέτης: «Ο Νόμος και το κράτος προβλέπει τη θέση του γενικού γραμματέως και των ειδικών συμβούλων που για τον δήμο μας είναι πέντε τον αριθμό γιατί όπως ξέρετε το κράτος δεν είναι γαλαντόμο με τους δήμους, οι θέσεις δίνονται γιατί είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του δήμου που είναι υποστελεχωμένοι με γηρασμένο προσωπικό… Το πόσο είναι το κόστος μισθοδοσίας είναι προσωπικά δεδομένα αλλά είναι ανηρτημένα». Ο Γ. Καλλιπόζης επέμεινε στην ερώτηση για τα ποσά μισθοδοσίας και ο Δήμαρχος απάντησε να μπει στη «Διαύγεια» να τα δει. «Είναι ψευδές ότι ανακαλούνται οι μισές αποφάσεις, είπε ο Δήμαρχος. Το ότι κάποιες ανακαλούνται επειδή έχουν γίνει κάποια λάθη, δεν είναι οι μισές. Είναι ψέμα ότι είναι οι μισές αποφάσεις που έχουν ανακληθεί. Σε αυτές που έχουν γίνει ανακλήσεις κάπου είναι ευθύνη των υπαλλήλων, ή έχουν γίνει λάθη, και εκεί αναλαμβάνουμε την ευθύνη». «Δε θα καθίσω εδώ να με λέει επανειλημμένως ψεύτη ο Δήμαρχος και να μη μου δίνετε το λόγο» απάντησε ο Γ. Καλλιπόζης ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε.
«Οι διαδικασίες έχουν γίνει νόμιμα, τόνισε ο Δήμαρχος Π. Μαργέτης, και ό, τι έχουμε πει είναι απολύτως αληθές. Διαγωνισμοί που έχουν έρθει εκτός Μεγάρων δεν μπορείς να τις αποκλείσεις. Για το θέμα της δημοτικής επιτροπής, δεν το πρόσεξα. Είμαι πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής 10 μήνες. Δεν θα έπρεπε η αρμόδια υπάλληλος να με προστατεύσει; Έχει σημασία αν η πρόσκληση υπεγράφη από τον δήμαρχο ή όχι;
Απουσίαζα την περασμένη εβδομάδα και την απέστειλε την πρόσκληση ο Αντιπρόεδρος, είναι πρόβλημα όσον αφορά τις αποφάσεις; Θα σταθείτε στην ουσία ή στο γράμμα του νόμου; Αν νομίζετε ότι μπορείτε να προσβάλλετε τις αποφάσεις επειδή την πρόσκληση την έστειλε ο αντιπρόεδρος και όχι ο πρόεδρος, μπορείτε και να την επαναλάβουμε. Δεν είναι ουσία. Ο Δήμος έχει πολλά προβλήματα λόγω των συνθηκών και για πρώτη φορά η λειτουργία του δήμου στο σύνολο της γίνεται με το δημόσιο λογιστικό που έχει δύσκαμπτη λειτουργία. Οι προηγούμενες διοικήσεις είχαν την ΔΕΥΑΜ, τη ΔΗΚΕΔΗΜΕ, και όλα ήρθαν στους υπαλλήλους του δήμου και για αυτό γίνονται και λάθη. Γνωρίζετε πόσο δύσκολο είναι και για αυτό το χρησιμοποιείτε για λόγους αντιπολιτευτικούς».
Παίρνοντας τις ερωτήσεις της διαδικασίας της λογοδοσίας εξ αρχής, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Δύναμη» Σπ. Κορώσης ρώτησε για την παρουσία του Δημάρχου στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά: «Σε προηγούμενη ημερίδα, αναλύθηκε με σαφήνεια πως μια βιομηχανική περιοχή μπορεί να γίνει επιχειρηματικό πάρκο και δόθηκε οδηγός με τον οποίο πρέπει να ακολουθηθούν βήματα για να γίνει η μετάβαση. Η απορία μου είναι ότι αν δεν έγινε κάτι κατανοητό σε αυτή την ημερίδα, ή αν δεν υπάρχει πρόθεση της διοίκησης να ιδρύσει επιχειρηματικό πάρκο. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που βγάλατε, απαντήσατε ότι πέσατε από τα σύννεφα όταν σας ανέφερε ότι τα Μέγαρα δεν υπάρχουν στον χάρτη του υπουργείου. Είναι γνωστό γιατί δεν υπάρχει επιχειρηματικό πάρκο στα Μέγαρα. Ο νόμος δίνει τα βήματα και στην ουσία λέει ότι μια περιοχή όπως η ΒΙΠΕ Μεγάρων έχει μονόδρομο και είναι η δημιουργία φορέα ΕΑΔΕΠ, ο οποίος θα μπορεί να αντλήσει και πόρους για την ανάπτυξη της περιοχής. Σε αντίστοιχη περίπτωση ο Δήμος Ασπροπύργου συμμετέχει με κεφάλαιο 300.000 ευρώ. θα πείτε δεν έχει ο δήμος λεφτά. Έχει όμως την πρόθεση να χρηματοδοτήσει τη μελέτη για τη δημιουργία ενός τέτοιου πάρκου; Αυτή είναι η ουσία. Τώρα τα μνημόνια με τα επιμελητήρια, καλά είναι, αλλά περισσότερο φαίνονται ως επικοινωνιακά τρικ, παρά ουσία. Τι πλάνο έχετε για τη βιομηχανική περιοχή; Είναι στα χέρια σας η δράση, τι σκοπεύετε να κάνετε στο μέλλον;».
Στην απάντησή του, ο Δήμαρχος Μεγαρέων Π. Μαργέτης ανέφερε: «Αυτό που είπατε καμία σχέση δεν έχει με την ερώτηση που κάνατε που ήταν «Ποια ήταν τα οφέλη που αποκομίσατε από την παρουσία σας στο ΕΒΕΠ σχετικά με την προοπτική ανάπτυξης της ΒΙΠΕ Μεγάρων». για να απαντήσω στο ερώτημα που θέσατε, καταρχήν για τη επικείμενη συνεργασία με το ΕΒΕΠ πρέπει να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του φορέα της ΒΙΠΕ Μεγάρων τον κ. Κασιμάτη ο οποίος έκανε την πρώτη επαφή και έχουν γίνει, αρχικά μια συνάντηση με τον κ. Κροκίδη και έχουμε παραστεί σε δύο διοικητικά συμβούλιο που στόχο έχουν να αποκτήσει η ΒΙΠΕ Μεγάρων, με την παρούσα μορφή, μια εξωστρέφεια, να παρουσιαστεί στους επιχειρηματίες που συμμετέχουν στο ΕΒΕΠ που δεν τη γνώριζαν. Η συνεργασία με το ΕΒΕΠ περιλαμβάνει καταγραφή της επιχειρηματικότητας της περιοχής, τι επιχειρήσεις, σε τι δραστηριοποιούνται που βοηθάει να μπουν προτεραιότητες. Από εκεί και πέρα παράλληλα, θα γίνει δωρεά δύο drones που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση πυροπροστασίας και θέματα παραβατικότητας που παρέχει το ΕΒΕΠ στον Δήμο Μεγαρέων και ξεκινάμε μια συνεργασία που θα αποδώσει.
Όσον αφορά τη γενική γραμματέα, ήταν το πρώτο αποτέλεσμα η ανοιχτή παρουσίαση της Βιομηχανικής περιοχής των Μεγάρων στα μέλη του ΕΒΕΠ παρουσία γενικής γραμματέως υπουργείου ανάπτυξης. Εννοούσε ότι δεν υπάρχει βιομηχανικό πάρκο. Βιομηχανική περιοχή υφίσταται, με σχέδιο, υπάρχουν 60 βιομηχανίες με άδεια. Βιομηχανικό πάρκο δεν υπάρχει γιατί χρειάζεται μετοχικό κεφάλαιο. Το θέμα είναι ότι για να συγκεντρωθεί το κεφάλαιο είναι να συμμετέχουν οι επιχειρήσεις με μη αμελητέο ποσό και ο δήμος, που δεν μπορεί να έχει την πλειοψηφία, πρέπει οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να ενδιαφερθούν, κάτι το οποίο δε φαίνεται να υπάρχει.
Αυτή τη στιγμή περίπου το 1/3 της έκτασης της Βιομηχανικής περιοχής έχει επιχειρήσεις. Το ζητούμενο είναι με την υφιστάμενη κατάσταση, τα 2/3 που είναι χωράφια να προσελκύσουν επενδυτές που δε χωρούν στο Θριάσιο. Το βιομηχανικό πάρκο είναι μια διαδικασία που χρειάζεται πολλά βήματα και δεν μπορεί να το οργανώσει ο δήμος, πρέπει να το οργανώσουν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις ή οι επιχειρήσεις που προσδοκούν να εγκατασταθούν».
Αντιδήμαρχος Β. Σάλτας: «Πρέπει να διαλυθούν οι μύθοι για τη Βιομηχανική»
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Σάλτας ανέφερε σχετικά ότι «ο νόμος είναι καινούργιος και στο ΕΒΕΠ τέθηκαν ζητήματα. Το πρόβλημα με τα επιχειρηματικά πάρκα είναι μεγάλο, το επαναλαμβάνω και τώρα γιατί δεν μου αρέσουν οι ασάφειες. Θα μου επιτρέψετε να είμαι ακριβής και να πιάνω τα ζητήματα στην ουσία. Δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε επιχειρηματικό πάρκο στου Παπά Περιβόλι, τουλάχιστον με αυτό το ΦΕΚ. Μιλάει για ποσοστό συμμετεχόντων άρα οι 6 στους 10 των επιχειρήσεων πρέπει να συμμετέχουν. Το επιχειρηματικό πάρκο οι μέτοχοι κάνουν και τη διαχείριση της όλης διαδικασίας. Εισπράττουν εισφορές που σε εμάς δεν υπάρχουν. Ξεκινάμε σε ένα πάρκο χωρίς έσοδα. Ποιος τρελάθηκε; Υπάρχει περίπτωση να πιάσουμε το 6/10 χωρίς έσοδα; Κακώς μπαίνει και από τον φορέα και όλους, η έκφραση βιομηχανικό πάρκο.
Ο στόχος μας στη βιομηχανική, έχουμε σχεδιασμό, να φύγουμε από τους μύθους. Πρώτος μύθος: Τα ανταποδοτικά τέλη. Σιγά τα λεφτά που μαζεύουμε από τα δημοτικά τέλη, δεν μπορούν να γίνουν δρόμοι. Δεύτερος μύθος: δεν μπορεί να γίνει επιχειρηματικό πάρκο. Τρίτον: ο δρόμος πρέπει να γίνει που συνδέει την εθνική με τη βιομηχανική, αυτό θα έχει νόημα. Σήμερα πρέπει να περάσει μια δαιδαλώδη διαδρομή. Αυτό ακουγόταν ότι μπορεί με λίγα λεφτά να γίνει. Μου έδωσε ο κ. Κοσμόπουλος τα στοιχεία που είχαν γίνει από την Περιφέρεια, κοστίζει 600.000 ευρώ η μελέτη. Αυτό θα βάλουμε σε πρώτη φάση. Ότι κάποιος πρέπει να δημοπρατήσει τις 600.000. Δεν είναι νούμερα τα οποία ακούγονται. Πού φταίει ο δήμος; Πού μπορεί να βρει 600.000; Στόχος μας λοιπόν είναι να ξεκινήσουμε να κάνουμε τη μελέτη, να βρούμε χρηματοδότηση. Αυτό είναι η βιομηχανική, αυτό θέλουμε να κάνουμε. Όλα τα άλλα που ακούγονται περί βιομηχανικής είναι όνειρα θερινής νυκτός».
Ερώτηση Στ. Φωτίου: «Πόσα άτομα προσλήφθηκαν φέτος στον Δήμο Μεγαρέων;»
Ερώτηση για το Πόσα άτομα έχουν προσληφθεί εντός του έτους 2024 (8μηνα- επίσχεση εργασίας – προγράμματα ΟΑΕΔ, κλπ.) έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Σταύρος Φωτίου.
Απάντηση έδωσε ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Γεωργακής: 157 προσλήψεις ατόμων όλων των ειδών εργασίας, περίπου 44 άτομα δίμηνα και πεντάμηνα που έχουν λήξει και έγινε πολύ κατανομή και προσλήφθηκαν την επίμαχη περίοδο της πυροπροστασίας και αυξημένων αναγκών, 23 άτομα με επίσχεση εργασίας, 29 σχολικές καθαρίστριες, 24 άτομα από ανταποδοτικά για 8μηνες συμβάσεις, με το πρόγραμμα τη ΔΥΠΑ 55-67 ετών 37 άτομα και 157 άτομα σύνολο, το ήμισυ των προσλήψεων του 2023, στην τελευταία χρονιά θητείας Σταμούλη, τόνισε ο Αντιδήμαρχος Δ. Γεωργακής.
Ακολούθως ο Δημοτικός Σύμβουλος της δημοτικής παράταξης «Νέα Δύναμη» Κων. Μεντζελιώτης έκανε ερωτήσεις για τη δραστηριότητα της ΔΕΣΦΑ στην περιοχή μας, καθώς αναπτύσσεται και αν έχει σχεδιασμό για αντισταθμιστικά η διοίκηση του δήμου. Τον λόγο πήρε ο κ. Δήμαρχος ο οποίος τοποθετήθηκε επί του θέματος και ενημέρωσε τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Μεντζελιώτη Κων/νο και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου
Απαντώντας ο Δήμαρχος Π. Μαργέτης ανέφερε ότι «Αντισταθμιστικά δεν υπάρχουν, γιατί δεν υπάρχει κάποια συμφωνία που να επιτρέπει στη ΔΕΣΦΑ να γίνει η μετακίνηση βυτιοφόρων., ο δήμος έχει καταθέσει με απόφαση δημοτικού συμβουλίου αίτηση ακυρώσεως και αναστολής στο ΣτΕ και όταν είσαι σε δικαστική διαμάχη δεν μπορείς να πας να πεις δώστε μου αντισταθμιστικά. Από εκεί και πέρα η ΔΕΣΦΑ βάσει της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης πρέπει να παρέχει στον δήμο έργα ή δωρεές. Αυτό που υπάρχει είναι ότι ζητήσαμε συνδρομή, το πρώτο αίτημα ήταν να μας αγοράσουν κλαδοτεμαχιστή, προέβαλαν το επιχείρημα ότι ήταν δύσκολο. Η απάντηση στο αίτημά μας ήταν μια σύμβαση με εργολάβο για διαχείριση κλαδεμάτων που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Στις συζητήσεις με τον ΔΕΣΦΑ αυτό που είχαμε θέσει ως διοίκηση ήταν να γίνουν εργα αν μπορεί η ΔΕΣΦΑ για την ασφάλεια του λιμανιού και του δρόμου. Υποτίθεται θα έρχονταν να παρουσιάσουν μελέτες, ακόμα δεν έχουμε ούτε την παρουσίαση από την αρχή του χρόνου. Όταν όμως είσαι σε δικαστική διαμάχη, δεν μπορείς να πας παρακαλώντας γιατί χάνεις την ισχύ σου».