ΚοινωνίαΣημαντικότερα

Λαβύρινθος προβλημάτων με την ανάρτηση του Κτηματολογίου: Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΔΗΜΟΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

(Tο κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη Ε της 5ης Φεβρουαρίου 2022 και αναρτάται διαδικτυακά καθώς η εφημερίδα εξαντλήθηκε.)

ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη

Το θέμα έχει προκαλέσει αναταραχή στην τοπική κοινωνία και σε ιδιοκτήτες που βλέπουν τις ιδιοκτησίες που δήλωσαν στο Κτηματολόγιο να είναι υπό διεκδίκηση του Δημοσίου.

Μιλήσαμε με μηχανικούς και δικηγόρους που είναι γνώστες των υποθέσεων αυτών και ρωτήσαμε τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες που αντιμετωπίζουν το μεγάλο θέμα των διεκδικήσεων των ιδιοκτησιών τους από το Δημόσιο και καταγράψαμε ό, τι ενέργεια μπορεί να έχει γίνει στο πολιτικό πεδίο.

Η κατάσταση αυτή των ιδιοκτησιών υπό διεκδίκηση μπορεί να είναι σε εκκρεμότητα για δεκαετίες και, όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να κάνουν καμία αγοραπωλησία, όπως μας ανέφεραν μηχανικοί.

Για να λυθεί το πρόβλημα, χρειάζονται από κοινού παρεμβάσεις των θιγόμενων ιδιοκτητών, οργάνωση πολλών συμπολιτών των οποίων τα δικαιώματα ιδιοκτησίας θίγονται, ώστε να μπορεί να γίνει παρέμβαση σε πολιτικό επίπεδο.

Ήδη ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεγάρων έστειλε επιστολή προς τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Κώτσηρα και τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Θανάση Μπούρα, οι δικηγόροι των Μεγάρων προχωρούν σε συναντήσεις με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά το πρόβλημα είναι τόσο πολύπλοκο, που η λύση του είναι σε αχαρτογράφητα νερά, εν μέσω γραφειοκρατίας του ελληνικού κράτους και ιδιαιτεροτήτων του τόπου μας.

Αναλυτικότερα, με την πρώτη ανάρτηση του Κτηματολογίου περιοχής Μεγάρων, γίναμε δέκτες πολλών καταγγελιών από συμπολίτες μας οι οποίοι είδαν ότι στις περιοχές «Μαυρατζά», «Αγίου Ιεροθέου», «Χανίου», επί των εκτάσεων ιδιοκτησίας τους, τις οποίες κατέχουν με νόμιμη μεταβίβαση και αδιάλειπτους τίτλους από εκατονταετίας και πλέον έχει εγγράψει δικαιώματα η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (Υποκατάστημα Πειραιά) ή άλλοι φορείς του Δημοσίου. Επί των ακινήτων αυτών έχει εκδοθεί σωρεία Πράξεων της Δημόσιας Διοίκησης (Πολεοδομικές άδειες, επαγγελματικές άδειες, εγγραφές στο υποθηκοφυλακείο, πληρωμή τελών και φόρων, κλπ.).

Ξεκινώντας να αναζητούμε τις αιτίες του προβλήματος αυτού, συναντήσαμε το άλλο πρόβλημα που αφορά άμεσα τους ιδιοκτήτες στην πόλη μας και την ανάρτηση του Κτηματολογίου: την απομάκρυνση του Κτηματολογικού Γραφείου-Υποθηκοφυλακείου από τα Μέγαρα (με βέλτιστο πιθανό σενάριο, όπως φαίνεται από τις μέχρι τώρα συζητήσεις, την μεταφορά των υπηρεσιών στην Ελευσίνα), δημιουργώντας μεγάλα –επιπλέον- προβλήματα. Για το θέμα της απομάκρυνσης των υπηρεσιών του Κτηματολογίου από την πόλη μας, δημοσιεύσαμε σχετικό ρεπορτάζ στην προηγούμενη έκδοση της εφημερίδας μας. Κινητήρια δύναμη των εξελίξεων που ήρθαν στη δημοσιότητα επιστολή διαμαρτυρίας των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων των Μεγάρων, που διαμαρτύρονται για την μεταφορά ακόμα μιας υπηρεσίας, μακριά από την πόλη μας.

Στο μείζον θέμα των διεκδικήσεων των ιδιοκτησιών από το Δημόσιο, πολύ μεγάλος αριθμός συμπολιτών απλώς διαπίστωσε ότι το Δημόσιο φέρει τίτλους ιδιοκτησίας σε ιδιοκτησίες που επί δεκαετίες οι συμπολίτες έχουν στην κατοχή τους.

Το κουβάρι των διεκδικούμενων τίτλων ιδιοκτησίας ξεκινά από πολύ παλιά, σε ιστορικά γεγονότα στην πόλη μας, καθώς κατά την περίοδο της μοναρχίας του Όθωνα (1832-1862) ένα μέρος της μοναστηριακής γης πέρασε στο Ελληνικό Κράτος μετά από συμφωνία Κράτους και Εκκλησίας της Ελλάδος, χωρίς όμως να είναι σαφή τα όρια των γαιών αυτών.

Έτσι σήμερα, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου αξιώνει με αίτημά της την κτήση των γαιών αυτών στον Δήμο Μεγαρέων (3.500 – 5.000 στρέμματα γης και δασικής έκτασης) στις θέσεις Μαυρατζά, Βούθουλας και τμήμα του Αγίου Νικολάου, θίγοντας τίτλους και συμβόλαια ιδιοκτησίας σημερινών κατόχων.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Βίκη Μπράβου, Δικηγόρος: «Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να απευθυνθούν στο γραφείο κτηματογράφησης και σε επαγγελματίες που θα μπορέσουν να τους βοηθήσουν»

«Με την πρώτη ανάρτηση συναντήσαμε και τα πρώτα προβλήματα του κτηματολογίου ως ιδιοκτήτες και επαγγελματίες, μας ανέφερε η δικηγόρος Βίκη Μπράβου.

Μέρος των εν λόγω προβλημάτων ήταν αναμενόμενο και για αυτό το λόγο η διαδικασία της κτηματογράφησης προβλέπει τις αιτήσεις διορθώσεως και τις ενστάσεις των ιδιοκτητών κατά των στοιχείων της ανάρτησης.

Καλό θα ήταν οι ιδιοκτήτες αφενός να ελέγξουν αρχικώς τις υποβληθείσες δηλώσεις τους και εν συνεχεία να συμβουλευτούν δικηγόρο ή μηχανικό που θα τους καθοδηγήσει στην επίλυση των συγκεκριμένων θεμάτων που εμφανίζει η κάθε ιδιοκτησία.  Καλό θα ήταν, λοιπόν, με τους προσωπικούς κωδικούς taxis ο καθένας από εμάς να εισέλθει στην ιστοσελίδα του κτηματολογίου, στο τμήμα που αναφέρεται ως πρώτη ανάρτηση και να ελέγξει αν έχουν εγκριθεί τα δικαιώματά του. Αν έχουν απορριφθεί ή ακόμη και αν εμφανίζονται αποκλίσεις από τα δηλωθέντα δικαιώματα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να απευθυνθούν στο γραφείο κτηματογράφησης και σε επαγγελματίες που θα μπορέσουν να τους βοηθήσουν.

Για κάποιες περιοχές που έχουν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα ήδη οι επαγγελματίες της περιοχής εξετάζουν μία συλλογική κίνηση για να υπάρχουν και καλύτερα αποτελέσματα».

Γιώργος Παπαβασίλης, Μηχανικός: «Θα πρέπει από κοινού να προσφύγουν στα Δικαστήρια για να κερδηθεί χρόνος, έτσι ώστε οι περιουσίες τους να μη περιέλθουν στο κράτος»

«Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από το Δημόσιο με την διεκδίκηση από τους συμπολίτες μας των ιδιοκτησιών τους από το Δημόσιο είναι πολύ μεγάλο και σοβαρό, μας είπε ο Μηχανικός Γιώργος Παπαβασίλης.

Οι συμπολίτες μας στις περιοχές που διεκδικεί το Δημόσιο όπως Μαυρατζάς, Χάνι, Βλυχάδα, Καρδατάς, Άγιος Βλάσης, θα υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία επί σειρά ετών, άνω της δεκαετίας, και θα εμπλακούν σε δικαστήρια χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα δικαιωθούν.

Δυστυχώς το ελληνικό κράτος με διατάγματα των Βαυαρών, περίπου του 1860, συμπεριφέρεται ακόμα και σήμερα ως δυνάστης.

Το θέμα θα λυθεί μόνο με νομοθετική παρέμβαση των εκπροσώπων μας βουλευτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, και του Δημάρχου κ. Σταμούλη που πρέπει να ηγηθεί αγώνα υπέρ των δημοτών.

Μέχρι τότε οι συμπολίτες μας, κατά την γνώμη μου, θα πρέπει από κοινού να προσφύγουν στα Δικαστήρια για να κερδηθεί χρόνος, έτσι ώστε οι περιουσίες τους να μη περιέλθουν στο κράτος. Ένα στοιχείο πολύ σοβαρό, αυτή της διαπλάτυνσης της Εθνικής Οδού στη Βλυχάδα που έδωσε στη δημοσιότητα ο τοπογράφος μηχανικός κ. Παν. Κομπής και το οποίο θα πρέπει να επικαλεστεί ο κάθε συμπολίτης μας στις προτάσεις του και που εκεί το Δημόσιο παραιτήθηκε των δικαιωμάτων του, θα πρέπει οι δικηγόροι της πόλης μας να πάρουν θέση και να κατευθύνουν τους συμπολίτες μας.

Θα είναι καλό να μάθουμε τις θέσεις τους επί του θέματος».

«Πολύ μικρή η δίμηνη παράταση»

Επιπλέον, για την δίμηνη παράταση που δόθηκε για να συνεχίσουν οι συμπολίτες μας να καταθέτουν τα δικαιώματά τους, ο Μηχανικός Γ. Παπαβασίλης υποστήριξε ότι «είναι πάρα πολύ μικρό το χρονικό διάστημα μια και οι δηλώσεις των αγροτεμαχίων δεν ξεπερνούν το 50% κατά την γνώμη μου, με νομοθετική ρύθμιση, πρέπει να δοθεί παράταση ενός έτους.

Παρέμβαση και για το θέμα αυτό πρέπει να κάνουν οι βουλευτές της περιοχής μας και ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Σταμούλης, γιατί αυτοί εκπροσωπούν τον Μεγαρικό Λαό».

 

Παρέμβαση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεγάρων σε Μπούρα-Κώτσηρα

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεγάρων έστειλε επιστολή στον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Γεώργο Κώτσηρα και στον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Αθανάσιο Μπούρα και αναμένει απάντηση, σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει μετά την ανάρτηση των χαρτών του κτηματολογίου όπου εκατοντάδες στρέμματα (στις περιοχές Λάκκα, Χάνι, Καρδατάς, Μαυρατζάς κλπ) διεκδικούνται από την κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου. Θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση».

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχολιάστε και αξιολογήστε τη φετινή “Μεγάρων γη”: Ανοιχτό ερωτηματολόγιο των διοργανωτών για το επόμενο αγροφεστιβάλ

Aleka Stamatiadi

Πολυτεχνείο 1973: Το «μικρό κοριτσάκι» και ο «μύθος των νεκρών»

Βήμα-βήμα έξω από το σπίτι