Θέσεις

Λάθη και παραλείψεις

gkinissteliossm

Γράφει ο Στέλιος Γκίνης

 

 

Όταν προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα λάθη σου τα κάνεις διπλάσια, ενώ άμα τα παραδεχθείς γίνονται μισά. Ασφαλώς και κάνουμε ΟΛΟΙ λάθη από άγνοια ή από απροσεξία. Είναι όμως σημαντικό να τα παραδεχόμαστε για να τα διορθώνουμε, αλλά και για να μην τα ξανακάνουμε.

«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Με άλλα λόγια δηλαδή είναι βλακεία να κάνεις για δεύτερη φορά το ίδιο λάθος. Είναι επίσης κάτι παραπάνω από ανοησία να μη θέλεις να παραδεχθείς το λάθος σου από εγωισμό.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις, που δεν παραδεχόμαστε το λάθος μας, γιατί βλάπτεται το συμφέρον μας. Αυτό όμως είναι ανέντιμο. Αντίθετα, είναι και πράξη γενναία, να ομολογείς το λάθος σου.

Το να προσπαθείς να το διορθώσεις και να μην το ξανακάνεις το λάθος είναι και εξυπνάδα.

Κανένας λοιπόν δεν είναι αλάνθαστος και φυσικά ούτε το κράτος. Εδώ να δεις! Από πού να αρχίσεις να μετράς λάθη και πού να τελειώσεις.

Άμα κοιτάξουμε γύρω μας, θα παρατηρήσουμε πολλά λάθη και παραλείψεις που επισημαίνονται, αλλά δε διορθώνονται. Και όμως! Θα έπρεπε κάποιες ατέλειες δημοτικών έργων ή δημοσίων να διορθώνονται για το καλό όλων μας.

Ένα από τα λάθη σε δημόσιο έργο, παρατηρούμε στον προαστιακό σταθμό. Πρώτα-πρώτα έχει κατασκευασθεί σε λάθος θέση. Είναι σε υπερβολικά μεγάλη απόσταση από το δρόμο της Πάχης. Θα έπρεπε να ήταν πιο κοντά στο δρόμο. Όχι μόνο αυτό. Η είσοδος των αυτοκινήτων όταν φτάνουν στο σταθμό είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι η έξοδος!

Προφανώς ο εργολάβος έχει τοποθετήσει λάθος τα σήματα. Φαίνεται το λάθος  και από τα λευκά σήματα στο πάρκινγκ, δηλαδή τα βέλη τα σχεδιασμένα στο έδαφος. Έτσι οι συμπολίτες φτάνουν στο σταθμό, τον προσπερνάνε, για να… επιστρέψουν και να μπούνε στο σταθμό!

Ο Στράβων αναφέρει στα Γεωγραφικά του ότι από τα αρχαία χρόνια στα Μέγαρα υπάρχει ένας ίσιος δρόμος, που ξεκινάει από την πόλη και καταλήγει στη θάλασσα και γι’ αυτό ονομάζεται ΕΥΘΕΙΑ ΟΔΟΣ.

Αυτός είναι ο δρόμος σήμερα, που κακώς τον έχουμε ονομάσει ΜΙΝΩΑΣ ή δρόμο της Πάχης.

Μία από τις αποικίες μας, είναι και η ΣΗΛΥΜΒΡΙΑ από το όνομα του αρχαίου Μεγαρίτη ΣΗΛΥ που την ίδρυσε. Πινακίδα οδού σήμερα στα Μέγαρα γράφει ΟΔΟΣ ΣΥΛΗΜΒΡΙΑΣ, που δεν έχει καμία σχέση με την αποικία μας. Γράφεται και λάθος στα έντυπα της Πολεοδομίας, που είναι στην οδό αυτή. Κρίμα και ντροπή! Στην οδό ΝΙΣΣΟΥ, γράφει η πινακίδα ότι ο Νίσσος ήταν ο πρώτος οικιστής των Μεγάρων. Αυτό είναι λάθος και πρέπει να αλλάξει. Το σωστό είναι ότι ο ΝΙΣΟΣ ήταν αρχαίος βασιλιάς των Μεγάρων και όχι βέβαια ο πρώτος, αλλά ο προτελευταίος. Με το όνομα ΝΙΣΣΟΣ δεν είναι τίποτα γνωστό στην Ελλάδα. Στην Ιαπωνία υπάρχει ένα μεγάλο πλοίο με αυτό το όνομα!

Η αντικατάσταση αυτών των πινακίδων πρέπει να γίνει, γιατί το έξοδο είναι ασήμαντο για το Δήμο και γιατί μας προσβάλλουν, αφού παραχαράσσουν την ιστορία μας.

Οι παραλείψεις είναι πολλές και διάφορες. Για παράδειγμα, έχουμε παραλείψει να αξιοποιήσουμε το μικρό και το μεγάλο νησί της Πάχης. Με την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε ότι το αρχαίο όνομα της Πάχης είναι Νισαία και έχουμε παραλείψει να τοποθετήσουμε μια πινακίδα που να το γράφει. Και μη χειρότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πίσω, πριν και μετά τις φονικές πυρκαγιές

Εμείς και το φεγγάρι

Ο παραλογισμός στα Μέγαρα