Η υπόθεση του έργου ξεκινάει την ημέρα που ο βασικός πρωταγωνιστής, ο κύριος Γιάννης, γίνεται 60 χρονών.
Η πλοκή του μυθιστορήματος εξελίσσεται το 2015, μέσα στην πραγματικότητα των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης. Ο κύριος Γιάννης, ο κύριος ετών 60, είναι οικονομικός διευθυντής σε μια μεγάλη εταιρία, θυγατρική ενός παγκόσμιου κολοσσού, που ασχολείται με συστήματα κλιματισμού.
Τα κεντρικά γραφεία της θυγατρικής εταιρίας είναι στην Αθήνα, η οποία διαθέτει ένα εργοστάσιο παραγωγής, σε μια επαρχιακή πόλη της Αττικής.
Εκτός από τον βασικό πρωταγωνιστή, στην εξέλιξη του έργου έχουν σημαντικό ρόλο δύο ακόμα πρόσωπα.
Ο Πέτρος, ένας οικονομολόγος που πλησιάζει τα σαράντα, γόνος μιας πλούσιας οικογένειας των Βορείων Προαστείων, που έχει σπουδάσει στο εξωτερικό και προΐσταται σε ένα από τα τμήματα που εποπτεύει ο κύριος Γιάννης.
Η Αφροδίτη, μια όμορφη σπουδάστρια του ΤΕΙ Αθήνας, στο τμήμα Διοίκησης και Οργάνωσης Επιχειρήσεων, κόρη ενός άνεργου οικοδόμου από την επαρχιακή πόλη που είναι το εργοστάσιο, η οποία προσλαμβάνεται στην εταιρία για την πρακτική της άσκηση, αναγκαία προϋπόθεση για την απόκτηση του πτυχίου της.
Τρία πρόσωπα, τρεις διαφορετικές ηλικίες, τρεις διαφορετικές γενιές. Η καθεμία με τις αξίες της, τις αρχές της, τα ιδανικά της.
Ο κύριος ετών 60, γεννημένος το 1955, ανήκει στη γενιά που ανδρώθηκε τη δεκαετία του ’60. Τη γενιά των μεγάλων αλλαγών στην τέχνη, τον πολιτισμό, την πολιτική. Τη γενιά που γέννησε ελπίδες πως θα διορθώσει πολλά από αυτά που άφηναν πίσω τους οι προηγούμενοι, δηλαδή τα χαλάσματα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο σπαραγμό.
Αυτή η γενιά, η γενιά που γέννησε ελπίδες τη δεκαετία του ’60 κάνει τώρα τον απολογισμό της, παραδίδει την εξουσία στους επόμενους.
Άραγε η γενιά αυτή, η γενιά του κύριου Γιάννη, ανταποκρίθηκε στις ελπίδες που είχε δημιουργήσει; Οι νέοι της δεκαετίας του ’60 είχαν αξίες και ιδανικά. Σήμερα που έχουν πια αποσυρθεί, αν κάνουν τον απολογισμό τους, τι θα βρουν; Έζησαν με αυτές τις αξίες και με αυτά τα ιδανικά;
Είναι δύσκολο να δώσεις μια μονοσήμαντη απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα. Είναι ένα ερώτημα ζωής. Και στη ζωή υπάρχει ο έρωτας και το πάθος, η επαγγελματική αποκατάσταση και η ανεργία, οι απολύσεις και η εργασιακή ανασφάλεια. Υπάρχει η οικογένεια και οι ανθρώπινες σχέσεις. Υπάρχει η πολιτική και οι πολιτικοί, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί άρχοντες, ο συνδικαλισμός και οι συνδικαλιστές. Υπάρχουν οι φιλοδοξίες αλλά και το εύκολο και γρήγορο κέρδος.
Όλα αυτά είναι ο καμβάς στον οποίο εξελίσσεται το έργο.
Πολλοί θα πουν πως είναι άδικο να γίνεται ο απολογισμός μιας γενιάς μέσα στην πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης. Είναι άμοιρη ευθυνών η συγκεκριμένη γενιά για την οικονομική κρίση;
Η οικονομική κρίση παρουσιάστηκε ξαφνικά εκ του μηδενός ή πριν της οικονομικής κρίσης υπήρξε κρίση των αξιών;
Σε όλα αυτά δίνει τη δική του απάντηση ο Σπύρος Κέντρος.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ηρόδοτος» και στα βιβλιοπωλεία της περιοχής μας.
#ΒΙΒΛΙΟ
#pressgreece