Ξεκινούν από σήμερα οι εργασίες αποκατάστασης του Καθεδρικού Ναού Μεγάρων, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής και έπειτα από οκταετείς διαδικασίες έγκρισης του έργου.
Το έργο επισκευής και αποκατάστασης του Καθεδρικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Δήμο Μεγαρέων, ενός τοπόσημου της Δυτικής Αττικής που χρονολογείται στα τέλη του 19ου-αρχές 20ου αιώνα, χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής με συνολικό προϋπολογισμό 1,4 εκατομμύρια ευρώ.
Για το έργο μίλησαν σήμερα στον χώρο του ναού η εκπρόσωπος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού, Αρχιτέκτων, Κατερίνα Πιπιλή, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης και ο ανάδοχος του έργου.
Οι εργασίες είναι εκτεταμένες, ξεκινούν από το πρόβλημα της υγρασίας που υπάρχει εντός του ναού, εξωτερικές εργασίες συντήρησης, αποκατάσταση τοιχογραφιών, ως ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες για κλιματισμό, κλπ, και προβλέπεται να διαρκέσουν 12 μήνες.
Η Περιφέρεια Αττικής, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το ΝΠΔΔ «Καθεδρικός Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάρων» και ο Δήμος Μεγαρέων υπέγραψαν την Προγραμματική Σύμβαση για το σχετικό έργο, με αντικείμενο την υλοποίηση παρεμβάσεων για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του ναού και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου ώστε να ανταποκρίνεται λειτουργικά και αισθητικά στις ανάγκες ενός Μητροπολιτικού Ναού, ενώ παράλληλα θα αναδειχθούν τα επιμέρους πολιτισμικά του στοιχεία.
Το 1936 ο ναός έγινε Μητρόπολη των Μεγάρων. Το εσωτερικό του ναού, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των οδών Γ. Μενιδιάτη και Γ. Χατζή, είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες. Σύμφωνα με τις επιγραφές των αγιογράφων η τοιχογράφηση ξεκίνησε το 1907 και ολοκληρώθηκε προοδευτικά το 1918, αποτελεί δε έργο τριών διαφορετικών αγιογράφων. Είναι χτισμένος πάνω στα θεμέλια παλαιοχριστιανικής βασιλικής, ερείπια των οποίων αποκαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του πρόναου, το 1972, και διατηρούνται στο υπόγειό του.
Μετά τον σεισμό του 1981 και παρά τη μελέτη συντήρησης που είχε εκπονηθεί, ο ναός ακόμα και σήμερα παρουσιάζει εκτεταμένες φθορές που χρήζουν τόσο αρχιτεκτονικής όσο και στατικής αποκατάστασης.
Συγκεκριμένα προβλέπονται οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, συντήρηση και αποκατάσταση τοιχογραφιών και ανάδειξη των θεμελίων της παλαιοχριστιανικής βασιλικής στο υπόγειο του πρόναου. Επιπλέον, το έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου – πλατείας και ειδικότερα αποξηλώσεις των δαπέδων της πλατείας, χωματουργικές εργασίες, κατασκευή δικτύου ηλεκτροφωτισμού και ομβρίων υδάτων, επίστρωση της πλατείας, τοποθέτηση καθιστικών και φυτεύσεις.
Όπως ενημερωθήκαμε από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού, η Ενορία θα λειτουργεί από αυτήν την Κυριακή 14 Ιουνίου σε δύο παρεκκλήσια της ενορίας: στον ναό των Αγίων Έξι Μαρτύρων και στον ναό Προφήτη Ηλία.
Όσον αφορά τις καθημερινές λειτουργίες και τις εορτές, θα υπάρχει ενημέρωση για το ποιος ναός θα ανοίγει την κάθε Κυριακή.
Οι εργασίες είναι μεγάλης κλίμακας, συνεπώς, αναμένεται να παραμείνει κλειστός ο Καθεδρικός Ναός της πόλης μας για αρκετούς μήνες, πλέον του έτους.
Όπως ανέφερε η Κατερίνα Πιπιλή, “Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, μετά από κόπους και αναμονή οκτώ ολόκληρων χρόνων, ανακοινώνουμε στο Μεγαρικό λαό την υπογραφή της σύμβασης του έργου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23/6/2020, και κατά συνέπεια την έναρξη των εργασιών για τη συντήρηση και αποκατάσταση του Καθεδρικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μεγάρων. Το έργο θεωρείται υψίστης σημασίας για την πόλη μας, καθώς ο Ναός είναι «πρώτος τη τάξει», αποτελεί την καθέδρα του οικείου Μητροπολίτου, είναι τόπος λατρείας και συνδέεται με σπουδαία ιστορικά γεγονότα της πόλεώς μας.
Για την ιστορία, πριν από οκτώ χρόνια, ο π. Σεραπίων ως πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού γνωρίζοντας την ιδιότητά μου ως τ.Υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, με προσέγγισε και εξέφρασε το διακαή πόθο του και την αδήριτη ανάγκη να ανακαινιστεί και να συντηρηθεί ο Μητροπολιτικός Ναός των Μεγάρων. Χάρηκα για τη συνάντηση αυτή, διότι το αίτημα του π. Σεραπίωνος συνέπιπτε και με τη δική μου αντίληψη για την κατάσταση του Ναού, την οποία είχα σχηματίσει κατά τη συμμετοχή μου σε λατρευτικά και κοινωνικά γεγονότα.
Η επόμενη κίνηση ήταν η διαμεσολάβησή μου για συνάντηση με τον τότε Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ιωάννη Σγουρό, η οποία πραγματοποιήθηκε πολύ σύντομα και είχε θετική έκβαση, παρόλο που τότε εγώ ως Γραμματέας προερχόμουν από διαφορετικό πολιτικό χώρο. Έτσι το έργο συντήρησης και αποκατάστασης του Ναού εντάχθηκε στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας με τελικό ποσό χρηματοδότησης 1.254.796,94 ευρώ.
Ακολούθησε ένας οκταετής μαραθώνιος αγώνας (γνωστός μόνο σε όσους ενεπλάκησαν) διεκπεραίωσης πολλαπλών και πολυσχιδών γραφειοκρατικών διαδικασιών (μελέτες, εγκρίσεις από Υπουργεία, από την Περιφέρεια, δύο φορές από το Ελεγκτικό Συνέδριο, επανεγκρίσεις λόγω αλλαγής της ηγεσίας της Περιφέρειας).
Στη μελέτη του έργου συμπεριλαμβάνονται εργασίες για τη στατική αποκατάσταση του Ναού, ανάδειξη των θεμελίων της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας, αποκατάσταση όλων των εκτεταμένων φθορών του Ναού (τοιχοποιία και συντήρηση αγιογραφιών), όπως καί ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και λειτουργική και αισθητική αναδιαμόρφωση στον περιβάλλοντα χώρο.
Η τεχνική εταιρεία «ΔΟΜΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ» αναλαμβάνει το έργο και με την εμπειρία του προσωπικού της σε έργα τέτοιου είδους, αλλά και με την άγρυπνη επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Ιερού Ναού, θα επιφέρει ένα άρτιο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις προσδοκίες όλων μας. Ο υπεύθυνος της Εταιρείας, κ. Νίκος Μουζάκης διαβεβαίωσε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ότι όλα θα γίνουν όπως ορίζει η μελέτη αλλά όπως και ο ίδιος επιθυμεί ως υπεύθυνος μιας Εταιρείας που καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της, αντίστοιχα έργα αποτελούν για την ίδια ενδιαφέρουσα πρόκληση.
Στο σημείο αυτό ευχαριστούμε θερμά τον Δεσπότη μας, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.κ. Κωνσταντίνο για την αμέριστη συμπαράστασή του και για τις πάσης φύσεως διευκολύνσεις που παρείχε από την πρώτη στιγμή. Θερμές ευχαριστίες οφείλονται επίσης στην Καθηγουμένη και την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Μακρυνού, για όσα μας παρείχαν και που ο Θεός γνωρίζει.
Ολοκληρώνοντας, καθιστούμε γνωστό στην αγάπη των ευσεβών Χριστιανών, ότι ο Ναός δεν θα λειτουργεί όσο διαρκούν οι εργασίες, ευελπιστώντας ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά με την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και την προσδοκία ο Αντιπεριφερειάρχης μας κ. Κοσμόπουλος θα είναι αρωγός ώστε οι υπηρεσίες να μην καθυστερούν και το έργο να ολοκληρωθεί στο διατεταγμένο διάστημα, ευχόμενοι όπως η Παναγία που αυτή τη στιγμή επιτρέπει και επιθυμεί την έναρξη των εργασιών του Ναού της, θα σταθεί συνεργός και επόπτης των πάντων.”