ΚοινωνίαΣημαντικότερα

Κρούσματα & απολυμάνσεις: Ενημερώνει ο Κ. Καράμπελας

Για την διάγνωση θετικών στον κορωνοϊό κρουσμάτων και για τον τρόπο απολύμανσης, ενημερώνει ο υπεύθυνος προαγωγής και προστασίας της δημόσιας υγείας του Δήμου Μεγαρέων Κώστας Καράμπελας:

2 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στον Δήμο Μεγαρέων

Τα κρούσματα έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχει ήδη ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών ενώ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από τους αρμόδιους φορείς(όταν πρόκειται για σχολικές μονάδες επιμελείται η υπεύθυνη αγωγής υγείας της διεύθυνσης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ) όπως ορίζει άλλωστε και το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Για να μην υπάρχει παραπληροφόρηση με απόφαση του υπουργού εσωτερικών που εστάλη σε όλους τους Δήμους της χώρας στις 12/09/20 η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων λόγω COVID-19 δεν γίνεται πλέον από τους Δήμους ή τους αντιπεριφερειάρχες αλλά από τα υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας (διατάξεις των περ.στ’ της παρ.2 και περ.δ’ της παρ.4 του άρθρου πρώτου της από 25/02/20 ΠΝΠ ).Οι σχολικές καθαρίστριες του Δήμου επιμελώς απολυμαίνουν τους χώρους των σχολείων ενώ για την Παρασκευή 09/10/20 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί απολύμανση με εκνέφωση στο 1ο νηπιαγωγείο και 1ο δημοτικό Ν. Περάμου καθώς επίσης και στο 5ο δημοτικό Μεγάρων.

 

Οι τρόποι απολύμανσης

 

Ως υπεύθυνος προαγωγής και προστασίας της δημόσιας υγείας σας ενημερώνω πως σύμφωνα  με το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ που αφορά τις σχολικές μονάδες σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον κορονοϊό είναι θετικό ο ενδεδειγμένος τρόπος απολύμανσης είναι ο ενδελεχής καθαρισμός και η τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στους χώρους που κινήθηκε το κρούσμα παράλληλα με τον αερισμό του συγκεκριμένου κλειστού χώρου.

Πριν την εφαρμογή του απολυμαντικού προηγείται ο καθαρισμός της επιφάνειας με σαπούνι και νερό ή απορρυπαντικό και νερό.

Γνωστές απολυμαντικές ουσίες είναι το υποχλωριώδες νάτριο(χλωρίνη) και η αιθυλική αλκοόλη (καθαρό οινόπνευμα, προσοχή όχι μπλε φωτιστικό οινόπνευμα ).

Οι επιφάνειες που καθαρίζονται δεν θα πρέπει να αγγίζονται μέχρι να στεγνώσουν.

Αυτό πράττουν επιμελώς και ανά τακτά χρονικά διαστήματα  οι σχολικές καθαρίστριες.

Παράλληλα  η διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων θα προχωρήσει σε απολυμάνσεις με ειδικό συνεργείο των σχολείων Μεγάρων και Ν.Περάμου που εκδηλώθηκαν τα κρούσματα.

Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε και να εφαρμόζουμε όλοι μας τους κανόνες ατομικής υγιεινής ενώ η χρήση μάσκας ιδίως σε κλειστούς χώρους προστατεύει και εμάς και τους γύρω μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γ. Κουμπέτσος: Πού πήγαν τα εκατομμύρια της ΔΕΥΑΜ;

Aleka Stamatiadi

Έκθεση αποτελεσμάτων προϋπολογισμού χωρίς προϋπολογισμό στο Δήμο Μεγαρέων

Aleka Stamatiadi

Τελετή εγκαινίων στον δρόμο της Σχολής Πυροβολικού από τον Δήμο Μεγαρέων